Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2011 04:29 | Správy | Zahraničné správy

Kim Čong-il († 69) je mŕtvy: Vodcom KĽDR sa stal jeho syn

Dlhoročný diktátor Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, Kim Čong-il († 69) zomrel v pondelok v hlavnom meste v Pchjongjangu.

Komunistická diktatúra v Severnej Kórei prežíva ťažký zásah. Štátne média v pondelok avizovali mimoriadne vysielanie, v ktorom oznámili smrť „Drahého lídra“ Kim Čong-ila. Vodca zomrel krátko po sobotňajšej polnoci stredoeurópskeho času. Zdržanie správy pravdepodobne zapríčinil kórejský zvyk.


Oficiálnym nástupcom zosnulého vodcu sa stal jeho syn Kim Čong-un, informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na severokórejskú tlačovú agentúru. Miestne médiá ho oslovujú Veľký nástupca.

Severokórejské štátne médiá vyzvali dnes 24 miliónov obyvateľov krajiny, aby sa po smrti vodcu Kim Čong-ila postavili za jeho najmladšieho syna Kim Čong-una, ktorého pripravoval na nástupníctvo.

"Pod vedením súdruha Kim Čong-una musíme zmeniť smútok na silu a odvahu, aby sme prekonali problémy dneška," uviedla KCNA.

Tretí a najmladší syn zosnulého severokórejského vodcu je pokladaný za nástupcu svojho otca, odkedy ho na straníckom zjazde v septembri 2010 vymenovali na vysoké posty. Podobne povýšili Kim Čong-ila pred tým, ako vo vedení krajiny v roku 1994 nahradil svojho otca, zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.

Štátna tlačová agentúra KCNA hovorí o viacnásobnom infarkte myokardu v kombinácií so srdcovým infarktom, čo mala potvrdiť aj pitva. Čong-il mal v minulosti niekoľko zdravotných problémov, ktoré krajina popierala. Naposledy sa hovorilo o prekonaní mŕtvice v roku 2008.

Niektoré správy dokonca tvrdili o smrti vodcu už pred niekoľkými rokmi. Na verejné vystúpenia mal používať dvojníkov. Informácie o dvojníkoch potvrdili aj jeho bývalí blízki spolupracovníci. Podľa nich Kim Čong-il obľuboval francúzske vína, rýchle autá, americkú basketbalovú ligu NBA a mal mať dokonca desať tisícovú zbierku amerických filmov.

O milostnom živote Kim Čong-ila nie je známych veľa informácií. Kim mal mať jednu ženu, ale aj niekoľko mileniek. Obľuboval najmä umelkyne. Vo svojej krajine schvaľoval aj prevádzku kasín pre straníkov a zahraničných hostí. V jednom z nich mal člen vlády prehrať značný majetok KĽDR.

Hlásateľka, oblečená v čiernom, trasúcim sa hlasom informovala, že vodca zomrel v sobotu počas cesty vlakom na fyzickú a duševnú vyčerpanosť. "Všetci členovia strany, vojaci a verejnosť by mali verne nasledovať vodcovstvo súdruha Kim Čong-una a chrániť a ďalej posilňovať jednotný front strany, armády a ľudu," povedala hlásateľka. Ľudia reagujú o niečo pokojnejšie, ako po smrti Kim Ir-sena († 82), kedy viacero obyvateľov spáchalo samovraždu alebo zomrelo na vyhladovanie. Doprava v meste funguje normálne.

Rok 2012 mal byť podľa vyhlásení KĽDR zlomovým. Nie je jasné, v akom zmysle. Ako prvá reagovala na smrť juhokórejská strana, keď dala do pohotovosti svoje vojsko. Juhokórejský prezident Lee Myung-bak zrušil všetky plánované stretnutia. Spojené štáty americké vydajú vyhlásenie neskôr a sú v úzkom kontakte s Japonskom a Južnou Kóreou.

Kim Čong-il mal po celej KĽDR niekoľko luxusných zariadení, ktoré sú dostupné aj cez známy satelitný program. Do jeho majetku patrili aj moderné plavidlá či obrnený vlak, ktorý používal na presuny a stal sa nakoniec miestom jeho skonu. Použil ho aj pri návšteve ruských prezidentov Vladimira Putina (2001) a Dmitrija Medvedeva (2011). Z lietania mal strach, preto ho odmietal.

Titulovaný "Drahý vodca", podľa ktorého sa volajú aj kvetiny, nečelil vďaka izolácii a kontrole revolúciám, ktoré zasiahli napríklad africké a arabské štáty na začiatku roka 2011. Je známy jediný prípad, kedy bola jeho bezpečnosť ohrozená. Bodyguard mu v zápale hnevu priložil k hlave pištol. O pár sekúnd bol popravený. Utajované zdroje juhokórejských médií dokonca tvrdia, že Kim Čong-il nebol vo svojej krajine zďaleka obľúbený ako jeho otec, ktorý má v krajine viac ako šesť tisíc sôch.

Podľa juhokórejskej spravodajskej agentúry Yonhap bude vodca pochovaný 28. decembra 2011. Štátny smútok bude zatiaľ trvať do 29. decembra.

Kim Čong-il má dvoch synov a jednu dcéru. Najstarší syn Kim Čong-nam stratil otcovu priazeň v roku 2001, kedy sa pokúšal dostať do japonského Disneylandu na falošný pas. V súčasnosti žije mimo krajiny na neznámom mieste a je proti režimu. Stredný syn Kim Čong-chul je podľa informácií príliš zšenštilý na rolu vodca štátu. Svet ho pozná ako milovníka hudby Erica Claptona, ktorého niekoľkokrát neúspešne pozval na koncert do KĽDR. Koncerty známeho umelca navštívil v zahraničí minimálne dvakrát.

Kim Čong-il dovládol

Jediný vodca bol na čele krajiny od smrti svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994. Nepôsobil však na poste prezidenta, ktorý doživotne ponechal zosnulému otcovi. Začiatok jeho najvyššej politickej kariéry poznačilo obdobie najväčšieho hladomoru v histórii KĽDR. Kim sa podľa ruských záznamov narodil v roku 1941 na sovietskom území. Propaganda krajiny hovorí o roku 1942 a svojom území.

V druhej polovičke deväťdesiatich rokov absolvovala jeho vláda sériu stretnutí s americkou stranou. Kim sa dokonca stretol s vtedajšou ministerkou zahraničných vecí Madeleine Allbright. Stretnutie s prezidentom Billom Clintonom sa neuskutočnilo pre víťazstvo Georgea Busha mladšieho. Od tohto času sa vzájomné vzťahy dostali na bod mrazu. Akékoľvek predošlé zmluvy a dohody o spolupráci boli neplatné.


KĽDR sa zapísala do dejín pod diktatúrou Kim Čong-ila ako stalinistická krajina s nukleárnymi hlavicami. V 21. storočí prebehlo niekoľko úspešných i neúspešných jadrových testov. Najväčším nepriateľom bola aj naďalej Južná Kórea, o čom svedčia aj útoky zo severu. S rozvojom moderných technológií stúpala informovať o izolovanej krajine, v ktorej sa podľa utečencov nachádza niekoľko koncentračných táborov. KĽDR má zlé vzťahy aj s Japonskom. Kim Čong-il pred pár rokmi otvorene priznal únosy japonských civilistov do krajiny.

Severná Kórea sa postupne začala otvárať svetu. Naposledy napríklad prenikli informácie o zvýšenom počte vlastníkov mobilných telefónov. V septembri 2010 dokonca vláda povolila návštevu médií na slávnostnej prehliadke, ktorej sa zúčastnil samotný vodca s najmladším synom. Prehliadka bola dokonca vysielaná naživo do zahraničných televízií.

Kórejská ľudovodemokratická republika nebola za vlády Kim Čong-ila v žiadnom prípade "absolútne" izolovanou krajinou. V súčasnosti má svoje veľvyslanectvá v desiatkach krajín po celom svete. Styk so Slovenskou republikou má na starosti veľvyslanectvo v Prahe. Severokórejskí predstavitelia aktívne spolupracujú aj s európskymi zástupcami, čo dokazujú aj ich vzájomné fotografie z recepcií. Česká republika má svoje zastupiteľstvo priamo v Pchjongjangu. Do diplomatickej štvrti majú "bežní" obyvatelia KĽDR vstup zakázaný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?