Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2024 14:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko

Manželia Martina a Honzo Kavalírovci to v živote nemajú ľahké. Mladý, sympatický muž trpí smrteľným ochorením ALS, ktoré im obom obrátilo život naruby. Vedia, že príde koniec, no obaja sa útrapami, ktoré by iných položili na klena, predierajú statočne a s odvahou.

Nie je tajomstvo, že o živote s ALS píšeš knihu.

Áno, no nemám toho zatiaľ veľa. Kapitoly mám rozdelené po rokoch a teraz píšem záver, lebo ten sa nám práve deje. Prekvapivé tehotenstvo, našich posledných sto dní - toto je veľmi autentické obdobie a chcem ho zachytiť teraz, lebo viem, že keď tu Honzík nebude, bude to pre mňa ešte ťažšie. Neskôr sa vrátim k predchádzajúcim rokom.

No rozhodne nebudem nič prikrášľovať, aby ľudia naozaj pochopili, aký je skutočný život s touto chorobou alebo s chorobou celkovo. Je to drina, pri ktorej sa nestačí cukrovať motivačnými citátmi. Honzík mi hovorí – keď tu nebudem, vyber sa niekam do Beskýd a tam do dopíš. Neviem, čo má stále s tými Beskydami, už mi poslal aj nejaké linky na ubytovanie. Som si vedomá toho, že musím túto knihu dopísať ešte pred pôrodom, ktorý ma čaká podľa termínu v septembri.

Posledných sto dní… Mati, je smrť kamoška?

Úplne kamoška asi nie je, nechcela by som ju stretávať na káve každý deň. Je to skôr starý známy, ktorý tu vždy bol, bude a pripomenie ti správne veci. Smrť už nedémonizujem. Nehnevám sa na ňu, skôr sa hnevám na chorobu ako takú a na to, čo Honzíkovi spôsobila. Nikdy som sa nepýtala, prečo sa to stalo práve nám, skôr prečo sa Honzíkovi musí diať toto zožieranie zaživa, na ktoré sa denne dívam. Tento chalan dostal 30 rokov života poznačených paralýzou, bezmocnosťou a potupou. Lebo je to potupné, keď ti v takom mladom veku manželka utiera zadok. Málokto si uvedomuje, že aj na to treba svaly, ktoré nefungujú a museli sme objaviť grify na to, aby to dokázal… Keď Honzík odíde, budem sa oveľa menej báť svojej smrti. Je to môj najmilší a najbližší človek, aký kedy existoval, a keď to zvládne on, zvládnem to aj ja. Hoci, tvrdí mi, že nemá strach, je pripravený. Neviem, či mu to úplne verím, v každom prípade to však neznamená, že ho to nebolí a že chce umrieť. Ako sám prízvukuje – nechce, ale musí, vraj má na to tisíc dôvodov. Tým prvým je on sám - nechce byť odkázaný na dýchací prístroj a umierať pri pozeraní do stropu. Áno, aj ja som jedným z jeho dôvodov, no pre mňa je dôležité, že nie som hlavný a jediný dôvod. Celé je to jeden veľký paradox, Honzík odchádza a ja privádzam na svet nový život – jeho dcéru. A už teraz sa stretávam s tým, prečo s odchodom nechce počkať do septembra. No to je zas len romantizmus amerického filmu.

Tento rozhovor vyjde deň po naplánovanom termíne Honzíkovej asistovanej samovraždy vo Švajčiarsku a ja ti ďakujem, že si dve hodiny z vášho posledného času venovala tomu, aby vznikol. Je veľká odvaha o tom hovoriť, najmä v našej spoločnosti.

Dlho sme o tom rozmýšľali a posudzovali to z rôznych strán. Samozrejme, mám strach. Nebojím sa však o seba, na hejty sa môžem vykašľať a už som si na to zvykla, ani to nebudem čítať a vnímať. Skôr sa bojím, aby nebola lynčom pošliapaná Honzíkova pamiatka. Rada by som však dodala, že stále to nie je nič, čo by platilo neotrasiteľne. Asistovaná samovražda je v čase vzniku tohto rozhovoru stále len jedna z možností, s ktorou pracujeme. Áno, máme konkrétny termín, kedy by sa mala udiať, ale to ešte neznamená, že to tak bude, lebo ešte to nemusí „vyjsť“. Honzík môže, samozrejme, kedykoľvek povedať nie, povie si, že tu predsa len chce byť chvíľu s naším dieťaťom, čo je absolútne  pochopiteľné a asi aj najdôležitejší dôvod zmeny jeho rozhodnutia. Navyše, ešte ho pred tým čakajú dve stretnutia s posudkovými lekármi a ešte stále mu to napríklad nemusia vedieť napichnúť. U neho nie je možný už ani odber krvi.

Ako sa vlastne vybavuje asistovaná samovražda? Iné je to pre občana Rakúska, ten ju môže podstúpiť aj doma, no tuším jedine Švajčiarsko dáva túto možnosť aj iným občanom než svojim.

Ak Slovák vôbec uvažuje, či má takúto možnosť ukončiť vo vážnej chorobe svoj život, áno má ju – práve vo Švajčiarsku, no jedným dychom dodávam, že je to nesmierne náročný proces. Byrokraticky aj emočne. Stojí vás to osem až deväť mesiacov vybavovania, papierovanie nemá konca. Navyše náš systém naozaj funguje inak ako vo Švajčiarsku. Teda skôr nefunguje a Švajčiari to nie úplne chápu. Nechápu, prečo keď oni napíšu e-mail, nikto im z našich úradov neodpovie. Honzík ma prosil, že by rád túto možnosť mal a sám sa rozhodol, či ju využije alebo nie. Po predložení všetkých dokumentov prichádza obdobie pol roka, kým sú platné a akceptované všetkými autoritami, najmä políciou. Teda pacient si stanoví termín eventuálneho odchodu a buď ho využije, alebo nie. Má čas na rozmyslenie. Ak nie, dokumenty po pol roku prepadnú a on si ich môže znova vybaviť alebo nič ďalej neriešiť. Máme ich platné od novembra a finálny dátum eventuálnej asistovanej samovraždy sme určili týždeň pred tým, ako som sa dozvedela, že som tehotná.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás
Ruský prezident Vladimir Putin.
Navaľného († 47) spojenec prežil hrozivý incident: Prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Toto mu generáli nikdy nezabudnú: Turecký prezident sa odhodlal k zásadnému kroku
Ludwig van Beethoven.
Prekvapivé NOVINKY o smrti Beethovena: Vedcom sa podarilo nečakané zistenie!
Meghan je na smiech Hollywoodu
Foto
Z vojvodkyne Meghan sa smeje celý Hollywood! Neuveriteľné, čo vyvádza
Slovenský šport smúti: Zomrel juniorský šampión a úspešný tréner († 66)