Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2024 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Valí sa na Slovákov cenová katastrofa?! Analytici predpovedajú zdražovanie plynu aj... To vás nepoteší

Zlé správy! Vojnové konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy spôsobujú, že motoristi v posledných týždňoch tankujú čoraz drahší benzín. Natural 98 sa už pomaly šplhá k 2 eurám. Aby toho nebolo málo, tlak zdvihla aj analýza Inštitútu finančnej politiky, ktorý na budúci rok predpovedá nárast cien plynu až o 20 percent, tepla o 14 percent. Ako zasiahne štát?

Drahé kúrenie

Ďalšia rana pre ľudí môže prísť v budúcom roku pri energiách. Analytici Inštitútu finančnej politiky v prognóze odhadli, ako by mohol vyzerať návrat k trhovým cenám bez štátnej dotácie. Z analýzy vyplýva, že domácnosti by si za energie poriadne priplatili.

V prípade plynu by to mohlo znamenať nárast cien o 20 %, teplo by stúplo o 14 %. Elektrina by mohla zdražieť len o 7% aj vplyvom memoranda so Slovenskými elektrárňami. Rast cien by bol podobný, ako sme zažili v rokoch 2022 či 2023. Najviac by ho pocítili domácnosti, ktoré kúria plynom. V ďalších rokoch by ceny mali klesať.

Otvoriť galériu

„Maximálne ceny dodávky elektriny a plynu na rok 2025 sa vypočítajú na základe priemerných trhových cien za obdobie 12 mesiacov, ktoré sa skončí až 30. 9. 2024. Nateraz nevieme určiť koncové ceny domácností na nasledujúci rok. Cenový vývoj na európskych trhoch je celkom priaznivý, až na výkyvy posledných dní, spôsobené aj napätím na Blízkom východe,“ konštatoval Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Štát zrejme skončí s celoplošným dotovaním energií, ktoré zaviedol v roku 2022. Ministerstvo hospodárstva vyplatilo na kompenzáciách za dva roky takmer 2,7 mld. eur. Približne 1,24 miliardy zhltli domácnosti. Nejde o konečný účet, keďže krízová regulácia pokračuje aj tento rok.

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu sú široko nastavené kompenzačné opatrenia nehospodárne. Čoraz viac sa hovorí o adresnej pomoci. Jej pravidlá pripravuje ministerstvo hospodárstva. Hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík pre Nový Čas uviedla, že zatiaľ je predčasné komunikovať detaily. „Ministerstvo spolupracuje s viacerými rezortmi, nakoľko je potrebné definovať nielen to, kto pomoc naozaj potrebuje, ale i to, ako bude doručená,“ dodala.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: id, pp, fab, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Šialené rozhodnutie ruského súdu: Mladík dostal doposiaľ NAJPRÍSNEJŠÍ trest! Dôvod?
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková
Foto
Ako Helena Vondráčková zastavila čas: Spevácka diva prezradila recept na večnú mladosť
ilustračné foto
Rusko vypustilo na Ukrajinu niekoľko dronov: Do TEJTO oblasti vyslali aj...
Bývalý skvelý hokejový reprezentant Igor Liba.
Igor Liba kriticky o slovenskom hokeji: Tím nefunguje, Slafkovský to nezvláda
V Bratislave sa zrazili električky.
Zrážka auta s električkou: Priecestie je neprejazdné! Rátajte s ďalšími obmedzeniami
Varovanie pred búrkami
Neďaleko Bratislavy zúrila mohutná búrka: Výška škôd siaha do astronomickej sumy!
Pod oknami pavilónu, kde by mal byť premiér hospitalizovaný, sa zišiel dav, aby mu vyjadril podporu.
Foto
Silná podpora pre Fica: Ministri, rodina aj zástup ľudí! U postreleného premiéra sa nezatvoria dvere
Foto
Slováci to majú stále vo svojich rukách: Kedy postúpia a kedy nepostúpia do štvrťfinále
Shanghai,China-July 6th 2023: Threads, Twitter, Instagram, Facebook, Wechat, Tencent QQ, Messenger, TikTok(Douyin) and Sina Weibo app icon on screen. Assorted social media platform application software
Sociálna sieť pod taktovkou Číny: Informácie o novozvolenom prezidentovi sa tu nedozviete!
Mexico City, Mexico - November 24, 2015: Mexican Police Officers in Riot Gear outside building in Zocalo Square, Mexico City
Násilie vyústilo do krvavých následkov: Útoky na volebných kandidátov priniesli obete
(ilustračné foto).
Začína sa skúška dospelosti: Maturanti, ste pripravení? Termíny pokrývajú tieto dni
Iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Aktualizované
Smutné správy: Zahynul iránsky prezident Raísí († 63) spolu s ďalším vysokopostaveným činiteľom († 60)