Vďaka tomu sa na ich obaloch objaví označenie „zaručená tradičná špecialita“. Špekáčiky, Lovecká saláma, Spišské párky a Liptovská saláma získali túto známku pre Slovensko a Česko, pretože obe krajiny o ich registráciu požiadali spoločne.
Označenie „zaručená tradičná špecialita“ sa nevzťahuje na konkrétne miesto výroby, ale poukazuje na charakteristické ingrediencie a spôsob výrobných procesov. Táto registrácia nezabráni produkovať uvedené mäsové výrobky aj v iných členských štátoch, ale... V prípade, ak budú výrobcovia používať iný výrobný postup, ako je zaregistrovaný, ich produkty nebudú môcť niesť označenie „zaručená tradičná špecialita“.
Európska únia pozná tri druhy ochranných známok pre potraviny: „chránené zemepisné označenie“, „chránené označenie pôvodu“ a „zaručená tradičná špecialita“. Slovensko má zatiaľ okrem štyroch mäsových výrobkov v databáze šesť ďalších produktov. Chránené zemepisné označenie majú Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica a Skalický trdelník. Ovčí hrudkový syr - salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr majú na balení univerzálny znak zaručenej tradičnej špeciality.