Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2024 09:26 | Správy

Rada Európy vznikla pred 75 rokmi: Je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou na starom kontinente

Rada Európy (RE) je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou pôsobiacou na starom kontinente. V nedeľu 5. mája uplynie 75 rokov odvtedy, čo v Londýne podpísali multilaterálnu medzinárodnú zmluvu – štatút Rady Európy, čím sa položili základy vzniku tejto inštitúcie.

RE je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

Pred 75 rokmi, 5. mája 1949, podpísali v Londýne predstavitelia Spojeného kráľovstva, Belgicka, Holandska, Írska, Talianska, Nórska, Francúzska, Švédska, Luxemburska a Dánska štatút RE, resp. Londýnsku zmluvu. Prvé zasadnutie RE sa konalo 5. augusta 1949 v Štrasburgu. Počas neho sa konštituovali hlavné orgány organizácie ako Výbor ministrov a Parlamentné zhromaždenie.

V roku 1963 sa už počet členských štátov blížil k dvadsiatim a bol vytvorený Európsky výbor pre právnu spoluprácu, ktorého úlohou bola systematická starostlivosť o rozvoj európskeho práva.

K základným záväzkom členského štátu RE patrí povinnosť prijať princípy právneho štátu, rešpektovať ľudské práva a základné slobody všetkých osôb a spolupracovať na uskutočňovaní cieľov RE. Členský štát musí byť zmluvnou stranou štatútu RE a musí tiež prijať a uplatňovať Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

V súčasnosti tvorí Radu Európy 46 členských štátov. V reakcii na ozbrojenú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine rozhodol Výbor ministrov 16. marca 2022 o vylúčení Ruskej federácie z RE.

Po páde železnej opony sa súčasťou Rady Európy stala 30. júna 1993 aj Slovenská republika (SR) ako v poradí 31. členský štát. Vedúcou Stálej misie SR pri RE v Štrasburgu je od apríla 2021 veľvyslankyňa Oksana Tomová.


Sídlom RE je Palác Európy v Štrasburgu. Hlavnými orgánmi sú Výbor ministrov, Parlamentné zhromaždenie, Kongres miestnych a regionálnych samospráv a sekretariát na čele s generálnym tajomníkom RE. Od 18. septembra 2019 je generálnou tajomníčkou organizácie bývalá šéfka chorvátskej diplomacie Marija Pejčinovičová Buričová.

Rozhodovacím orgánom RE je Výbor ministrov, ktorý tvoria ministri zahraničných vecí členských štátov. Tie sa striedajú v predsedníctve Výboru ministrov každých šesť mesiacov. Ako pozorovatelia pri Výbore ministrov pôsobia Kanada, Japonsko, Mexiko, Spojené štáty a Vatikán. Izrael má štatút pozorovateľa Parlamentného zhromaždenia.

Rozhodnutiami Výboru ministrov sa prijímajú dohovory RE, ktoré sú odporúčaniami pre národné vlády. Výbor ministrov tiež schvaľuje mandáty expertných výborov RE, kde štáty zastupujú národní experti. Výbor ministrov schvaľuje rozpočet organizácie a rozhoduje o použití povinných členských príspevkov, ktoré sú takmer výhradným zdrojov príjmov RE. Dohliada tiež na vykonávanie rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva.

Podľa štatútu je Parlamentné zhromaždenie (PZ RE) poradným orgánom Výboru ministrov. Má 306 poslancov, ktorých volia alebo určujú zo svojich radov poslanci národných parlamentov. Počet predstaviteľov štátov je úmerný počtu ich obyvateľov a pohybuje sa od dvoch do 18.


Parlamentné zhromaždenie má aj niektoré právomoci, ktoré zasahujú do činnosti RE. Volí generálneho tajomníka a jeho zástupcu, sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva a komisára RE pre ľudské práva.

Kongres miestnych a regionálnych samospráv pôsobí ako konzultačný orgán v oblasti miestnej a regionálnej demokracie. Pomáha členským štátom najmä s praktickou stránkou v procese budovania efektívnej miestnej a regionálnej samosprávy. Jeho 612 volených členov zastupuje viac ako 150.000 miestnych a regionálnych orgánov.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vznikol v roku 1958 na základe Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Tento súd je stála súdna inštancia, ktorá právne záväznými a vykonateľnými rozsudkami rozhoduje o porušení práv garantovaných dohovorom. Súd sa skladá zo sudcov volených Parlamentným zhromaždením a sídli v Štrasburgu.

Komisár pre ľudské práva je najmladšou inštitúciou RE. Tento post zriadili v roku 1999 s cieľom podporovať povedomie a rešpektovanie ľudských práv v členských štátoch RE. Komisára volia na neobnoviteľné funkčné obdobie šiestich rokov. Súčasným komisárom RE pre ľudské práva je Michael O'Flaherty.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kustód Marek Jenčík sa stará o slovenských hokejistov: Čo pijú a ako dopĺňajú energiu?
Pätnásťročné palestínske dievča zranené pri stretoch v Džaníne zomrelo.
Izraelská armáda zaútočila na mesto Džanín: Ospravedlňujúci čin? Obeťou náletu má byť nebezpečný muž!
(ilustračné foto).
Dramatická situácia v Pásme Gazy: USA evakuovala svojich lekárov! Niektorí tam napriek tomu ostali
Čínsky premiér Li Čchiang
Atentát na Roberta Fica v Handlovej šokoval celý svet: Zareagoval už aj čínsky premiér!
Po atentáte na Roberta Fica dostali vyhrážky aj poľský premiér Donald Tusk alebo maďarský predseda vlády Viktor Orbán.
Foto
Atentát na premiéra Fica spustil vlnu nenávisti: Ktoré európske špičky čelia VYHRÁŽKAM? Desivé odkazy
Helma, v ktorej v mladosti hrával hokej. Vzadu má meno a číslo 15, ktoré patrilo Maťovi
Foto
Maťo Ďurinda bol talentovaným hokejistom: BRUTÁLNE, čo sa mu stalo!
Bývalý kriminalista Matej Snopko analyzuje atentát na premiéra Roberta Fica
Foto
Bývalý kriminalista ANALYZUJE atentát na premiéra Fica: Dá sa v dave identifikovať hrozba?
Maskotom misie sa stala komiksová postavička Snoopyho, ktorého so sebou vzali aj do kozmu.
Foto
Významná misia Apollo 10: Takto prebiehal nácvik pristátia na Mesiaci pred 55 rokmi!
Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN
Ilustračné foto
Foto
Takýto sendvič ste ešte nevideli: Jeho príprava trvala 100 hodín! Uvidíte FOTO, pochopíte
Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie