Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2024 17:45 | Správy | Domáce správy

Opozícia kritizuje vládu: Dôvodom je regulácia hazardu! Ministerstvo financií reaguje

Opozičné parlamentné hnutie Slovensko a mimoparlamentní Demokrati spúšťajú petície proti hazardu. Trvajú na tom, aby samosprávam ostali kompetencie v jeho regulácii.

Vláda podľa hnutia Slovensko chystá opatrenie, na základe ktorého má povoľovanie herní a kasín prejsť pod ňu. "Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín," upozornil poslanec parlamentu Michal Šipoš (Slovensko).

Ak by parlament novelu schválil, mestá a obce by už rozhodnutím zastupiteľstiev nemohli zakázať hazard na svojom území a regulátor by mohol herniam a kasínam vydávať licencie napriek tomu, že sú ich poslanci aj obyvatelia proti. "Každé mesto či obec má právo na vlastnú samosprávu a rozhodovanie o veciach, ktoré ovplyvňujú jeho obyvateľov," podotkol Šipoš. Obmedzenie tejto kompetencie by podľa neho narušovalo demokratické práva a záujmy miestnych komunít.

Centralizácia od zeleného stola by bola podľa Demokratov priestorom na možnú korupciu, netransparentné prideľovanie licencií a je urážkou samosprávy a občanov. "Plán je jasný, počkajú do eurovolieb a potom pripravia legislatívu, aby ľudia už viac nemohli rozhodovať o tom, či a v akom rozsahu budú v jednotlivých mestách a obciach herne a kasína. Nepochybne, je to slušný príjem peňazí, ktorý sa Robert Fico neštíti vymeniť za zdravie a pokoj rodín, ktorých sa závislosť od hazardu priamo dotýka," skonštatoval podpredseda Demokratov Juraj Šeliga. Zároveň chcú všetkým poslancom posielať listy, aby zo svojej pozície konali vo veci ochrany zdravia ľudí.

Aj opozičné KDH vyzýva kabinet Roberta Fica (Smer-SD), aby si potichu nemenil pravidlá regulovania hazardu a nehádzal do koša vôľu desiatok tisíc ľudí, ktorí podpísali petície v boji proti nemu. "Podľa medializovaných informácií chce totiž vláda v súlade s jej programovým vyhlásením novú legislatívu pre hazard docieliť tak, že sa mestám vezme kompetencia regulovať hazardné hry na ich území," uviedol predseda KDH Milan Majerský. Pripomenul, že zákaz hazardu platí v 130 mestách a obciach na Slovensku. Tvrdí, že vláda chce prísť s návrhom týkajúcim sa hazardu po eurovoľbách.


Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci reagoval, že právo samosprávy regulovať hazard na svojom území vychádza z jednej z najširších občianskych iniciatív. Zámer vlády považuje za obrovskú neúctu voči ľuďom a samosprávam a za výsmech všetkým rodinám, ktoré trpia negatívnymi efektami hazardu. "Ak je toto spôsob, ako chce vláda konsolidovať, je to na hranici etiky," povedal s tým, že klub PS urobí všetko preto, aby návrh neprešiel parlamentom.

Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo informácie, podľa ktorých chce zobrať samosprávam kompetencie v súvislosti s reguláciou hazardných hier. Rezort tak v utorok reagoval na vyjadrenia viacerých opozičných politických strán a na vyhlásenie petície, ktorá požaduje zachovanie súčasného stavu.

"MF sa ostro ohradzuje voči informáciám, ktoré začali šíriť niektoré opozičné politické strany, že Ministerstvo financií SR plánuje obmedziť regulačné kompetencie samosprávam v súvislosti s hazardom," uviedol rezort. Ministerstvo tvrdí, že dané informácie sa nezakladajú na pravde a ide podľa neho doslova o šírenie poplašnej správy. "MF SR žiadne legislatívne zmeny v tomto smere nepripravuje a ani nemá zámer obmedziť kompetencie samosprávam pri téme hazardu," zopakoval rezort.

Spustenie petície v utorok ohlásilo opozičné hnutie Slovensko a mimoparlamentní Demokrati. Údajný zámer vlády zmeniť súčasný stav kompetencií v súvislosti s hazardom kritizovali aj opozičné strany KDH a PS. "MF považuje organizovanie petície proti niečomu, čo nie je pravda za absurdné a takéto konanie je v plnej zodpovednosti subjektu, ktorý takúto petíciu organizuje," dodalo MF.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink
Foto
Vysmiaty Elon Musk: Slávnostne spustil, na čo sa čakalo! Ktorú krajinu miliardár navštívil?
Foto
Tréner Weiss st. prehovoril o svojej budúcnosti: Nechcem nič konkretizovať, ale...
Cestovanie v lietadle môže byť nebezpečnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.
Cestujete často lietadlom? Na TOTO si dávajte pozor! Obľúbený kúsok oblečenia môže predstavovať riziko
Dominika Cibulková
Foto
FOTO Dominike Cibulkovej sa tvrdá drina vypláca: ZMENA sa nedá prehliadnuť! Aha, ako zapózovala
Izraelsko palestínsky konflikt
Izrael opäť útočil na civilistov: V centre Gazy opäť zomierali nevinní, medzi nimi aj deti
Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii priamo na tribúne ostravského štadióna.
Premiéra na štadióne: Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii
Herec Juraj Ďuriš
Foto
Talentovaný herec Ďuriš: Vášáryová bola veľmi prísna! Čo na ňu prezradil a ako nachytal Sajfu?
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Zuzana Čaputová sa vyjadrila k zasadnutiu politických strán: Aký je jej postoj k tomuto stretnutiu?
Harmónia v úli: V tomto úli sme našli hneď dve kráľovné.
Váš Tip
V obci na východe Slovenska dokončili významný projekt: Záhrada upozorňuje na túto vec!
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Aktualizované
Peter Pellegrini nie je presvedčený, že je správny čas na zasadnutie za okrúhlym stolom: Čo je dôvodom?
Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
AktualizovanéFoto
Premiér Róbert Fico je stabilizovaný a mimo ohrozenia života: Bude schopný prevozu?
Nehoda na Dunaji
Aktualizované
Zrážka lodí na Dunaji u našich susedov si vyžiadala obete: Ďalší ľudia sú nezvestní