Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2012 09:40 | Správy | Domáce správy

Proti Gorile sa búrilo 25 000 ľudí, máme sa chystať na ďalší protest?

Hlavná organizátorka pochodu Gorila Lucia Gallová, ktorý vylákal v piatok do ulíc slovenských miest vyše 25 000 ľudí, tvrdí, že je s účasťou spokojná.

Gallová len v Bratislave odhadla účasť na 15 000 ľudí, podľa informácií médií sa ďalších vyše 10 000 vydalo do ulíc v ďalších slovenských mestách. "Hodnotím to veľmi, veľmi pozitívne. Naozaj si myslím, že ten tlak z celého Slovenska je obrovský a cítiť tu silu," uviedla. To, či sa bude podujatie opakovať aj budúci týždeň, dnes nevedela povedať. O ďalšom osude protestov Gorila bude podľa nej možné hovoriť až potom, ako organizátori plnohodnotne vyhodnotia výsledky z celého Slovenska.

Bratislavský protest sa mal pôvodne konať len na Námestí SNP a pred Úradom vlády SR. Nakoniec sa však zúčastnení presunuli aj pred Prezidentský palác a budovu Národnej rady SR. "Trošku síce došlo k nejakým konfliktom, ale myslím si, že nás to neodradí do budúcnosti a bolo to vyložene o nejakých extrémistických skupinách, takže takto to aj beriem," zhodnotila Gallová.

Protest Gorila v Bratislave sa skončil o hodinu neskôr, ako bolo oficiálne ohlásené. Polícia najskôr začala vytláčať najradikálnejších účastníkov spred bezprostrednej blízkosti budovy parlamentu aj za pomoci vodného dela. Presne o 20.00 h použili ťažkoodenci špeciálnu pyrotechniku a začali vyháňať necelú stovku najvytrvalejších ľudí aj z priľahlých ulíc. Zadržali pritom na mieste aspoň troch ľudí. Hoci sa niektorí účastníci mítingu sťažovali novinárom na neprimeranú tvrdosť policajného zásahu, pri proteste boli zranení aj traja policajti, ktorí museli byť transportovaní na ošetrenie do nemocnice.

Banány a toaleťák

Napriek tomu, že demonštrantom sa v priebehu dňa nepodarilo dostať do bezprostrednej blízkosti parlamentu, budova ostala - rovnako ako po proteste 27. januára - zašpinená od vajíčok. Radikálni protestujúci si svoju zlosť vybíjali aj na policajtoch, zátarasách okolo parlamentu alebo vodnom dele. "Päť eur pre toho, kto trafí kameru," povzbudzovali sa navzájom mladíci, ktorí hádzali kameňmi do policajného vozidla a niekoľkokrát pred ním pózovali pre kamery a fotografov.

Najviac práce s upratovaním však zrejme čaká zamestnancov Úradu vlády SR. Demonštranti poškodili plot, ktorý takmer pozdĺž celej dĺžky oblepili transparentmi s výzvami na odstúpenie členov vlády. Nádvorie sídla premiérky bolo zahádzané banánmi, smetím a rolkami toaletného papiera. Prezidentský palác, na ktorý hádzali demonštranti rôzne predmety, dopadol o niečo lepšie. Na Hodžovom námestí ešte aj hodinu po oficiálnom ukončení protestu stála viac ako desiatka štátnych a mestských policajtov so psami.

Protestné zhromaždenie Gorila reaguje na údajné spisy s rovnakým názvom, ktoré boli zverejnené na webe koncom minulého roka. Ich obsah naznačuje korupčné správanie pri privatizácii na prelome rokov 2005 a 2006 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Hoci pravosť spisu dodnes nikto nepotvrdil, minister vnútra Daniel Lipšic konštatoval, že akcia s názvom Gorila sa konala. Šéf rezortu vnútra navyše avizuje, že v priebehu nasledujúcich týždňov by mali byť zverejnené čiastkové výsledky vyšetrovania, ktoré znemožnia prípad po voľbách "zamiesť pod koberec".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky