Jedným z nich je aj Jozef Pavlík (31) z Prešova, ktorý sa v kategórii ťažká váha pohybuje už od detstva. Jeho ambíciou je zhodiť celých 20 kíl. A že má na úspech poriadne našliapnuté potvrdzuje aj fakt, že za prvý týždeň schudol necelé 4 kilá. Ak chcete zlepšiť svoju postavu aj vy spolu s našimi súťažiacimi, držte sa rád odborníkov, ktoré vám prinášame. Dnes sa dozviete, ako si zostaviť správny jedálny lístok.
„Syndróm detí socializmu“ - zjesť všetko, čo nám ponúknu, a nič nenechať na tanieri. Presne to sa podpísalo pod nadbytočné kilá súťažiaceho z Prešova. „Prihlásenie sa do súťaže iniciovala moja mama, ktorá sa trápi, že som celý život obézny,“ vraví Jozef, ktorý už základnú školu končil s 90 kilami. Po prvom týždni strávenom pod vedením odborníkov sa jeho pôvodná hmotnosť 127 kíl znížila o necelé 4 kilogramy.
Ako správny chlap sa nevyhýbal údeninám, mastným jedlám ani ničomu vyprážanému. Sám tvrdí, že jesť mu chutilo stále a nezriedka jedol aj za ostatných. „V strave u mňa prevažovalo mäso, ale jedol som aj zeleninu,“ opisuje Jozef svoj starý jedálny lístok. Na nový stravovací systém sa nastavuje spolu s manželkou s dcérou. „Myslel som si, že príprava zdravej stravy trvá dlhšie ako to, na čo som zvyknutý. Teraz to robím a vidím, že to tak dlho netrvá,“ priznáva mladý Prešovčan.
Napriek svojej vysokej hmotnosti sa počas strednej školy aktívne venoval športu, po jej skončení však od neho upustil. Aktívne pracovať na zlepšení svojho vzhľadu aj zdravotného stavu sa pokúšal viackrát. „Najviac sa mi podarilo schudnúť na liečení, z ktorého som sa vrátil o 15 kíl ľahší,“ poznamenáva Jozef na margo jedného zo svojich úspechov.
Mladý otec tvrdí, že všetko je o motivácii. Pracovať na sebe sa rozhodol až potom, čo začal mať problémy s bežnými činnosťami, ako je napríklad zaväzovanie šnúrok na topánkach. Najväčšiu oporu má vo svojej manželke a dcére.
Cvičte s Jozefom
Bočný výkop: Ľahnite si na pravý bok tak, že sa podopierate o predlaktie. Chrbát držte vystretý a spevnite sedacie svaly. Vystretú ľavú nohu vykopávajte smerom hore. Polohu potom vymeňte.
Zdvih brucha: Ľahnite si na brucho a oprite sa o predlaktia. Špičky nôh zaprite do podlahy a dvíhajte celé telo rovnobežne s podložkou. Potom sa vráťte do pôvodnej polohy.
Zdvih ramien: Kľaknite si na kolená a dlane oprite o podložku rovnobežne na šírku ramien. Predkolenia prekrížte a panvu ťahajte smerom k podložke tak, aby bolo telo v jednej rovine. Ramená zdvíhajte tak, ako keby ste robili kľuky.
Čo kedy jesť - Radí odborníčka na chudnutie Katarína Skybová
Raňajky
Tekutiny: čierny, ovocný, zelený čaj bez cukru, káva bez cukru
Chlieb, pekárenské výrobky: všetky druhy tmavého a celozrnného chleba a pečiva
Mäsové výrobky: šunka, nárezy, ryby vo vlastnej šťave
Mlieko, mliešne výrobky: nízkotušné a polotučné mliečne výrobky
Čerstvá zelenina
Desiata
Mliečne výrobky: jogurt, acidofilné mlieko, cmar, tvaroh, zakysanka
Čerstvá zelenina, nesladké ovocie
Obed
Polievky: zeleninová, paradajková, rybacia, hríbová, mäsový vývar, kapustnica
Hlavné jedlo: všetky druhy chudého mäsa upravené grilovaním, dusením, pečením, zeleninové jedlá upravené varením, dusením, zapekaním
Príloha: zelenina upravená varením, dusením, čerstvé zeleninové šaláty
Olovrant
tmavý celozrnný chlieb alebo pečivo, mliečne výrobky, čerstvá zelenina
Večera
Teplá: polievky, tepelne upravená zelenina, všetky druhy chudého mäsa
Studená: zeleninové šaláty, surová zelenina v kombinácii s mäsovými výrobkami, mliečnymi výrobkami alebo vajíčkom
Ako si znížite hmotnosť ak ste mladý muž ako Jozef?Správne zloženie stravy:
raňajky | 25% |
desiata | 10% |
obed | 35% |
olovrant | 10% |
večera | 20% |
Množstvo potravín:
tekutiny | 2 - 3 l |
zelenina | 600 g |
mlieko, mliečne výrobky | 150 - 300 g |
mäso, mäsové výrobky | 200 - 300 g |
chlieb, pečivo | 2 - 4 ks |
teplé jedlá | 1 - 2 porcie |
vajce | 0 - 2 ks |
Jedálniček na jeden týždeň1 deň:Raňajky: Šunka a vajíčko s celozrnným rožkom
Desiata: Biely jogurt do 4% tuku
Obed: Brokolicová polievka, kuracie ragú, hlávkový šalát
Olovrant: Žitný chlieb s ochutenou lučinou, paprika
Večera: Krabí šalát s uhorkou, pórom, paradajkou a jogurtom
2 deň:Raňajky: Zapečená obložená žemľa
Desiata: Grep
Obed: Pórová krémová polievka, morčací perkelt so zeleninou
Olovrant: Chlieb s maslom, šunkou a paprikou
Večera: Plnená cuketa
3 deň:Raňajky: Pečivo s tuniakovým krémom
Desiata: Acidofilné mlieko
Obed: Segedínsky guláš so žitným chlebom
Olovrant: Chlieb so suchou salámou a paradajkovým šalátom
Večera: Zelenina zapečená so syrom a vajcom, ľadový šalát
4 deň:Raňajky: Chlieb s vajcom a reďkovakami
Desiata: Jablko
Obed: Zeleninová polievka, kuracie prsia na tymiane, mexická zelenina
Olovrant: Chlieb s tvarožkami a paprikou
Večera: Zapekaný patizón s paradajkami a syrom
5 deň:Raňajky: Pečivo s tvarohovým syrom a paradajkou
Desiata: Pomarančový kokteil
Obed: Pečený pstruh so zeleninovou oblohou a vareným zemiakom
Olovrant: Zeleninový šalát so šunkou a tmavým chlebom
Večera: Falošná hovädzia polievka
Chudnite zdravo s Fresh diet na www.kucharky.sk.