Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Zima útočí v plnej sile, ráno padli dlhoročné teplotné rekordy

Na Spiši dnes padali dlhoročné teplotné rekordy. V Poprade namerali rovných -29 stupňov Celzia. Pod Tatrami tak padol takmer 50-ročný teplotný rekord.

Prízemná teplota, meraná päť centimetrov nad zemou, klesla dnes ráno v Poprade na -31,6 stupňa Celzia, informoval Pavol Faško zo SHMÚ. Dnešná minimálna teplota vzduchu -29 stupňov Celzia v Poprade pritom bola len jednu desatinu stupňa od absolútneho teplotného minima, ktoré má v Poprade hodnotu -29,1 stupňa Celzia od začiatku meteorologických pozorovaní v roku 1951.

Mimoriadne chladno bolo aj v ďalších mestách a obciach na Spiši. V Podolínci klesla teplota na -31,4 stupňa, čím bol prekonaný rekord z 3. februára 1963. Prízemná teplota v Podolínci klesla až na -33 stupňov Celzia. Mimoriadne chladno bolo aj v Plavči, kde teplota klesla na -31,2 stupňov Celzia. Doterajší rekord pripadajúci na 3. februára z roku 1987 mal hodnotu -27,5 stupňa Celzia. V Plavči však dnes namerali najnižšiu prízemnú teplotu v súčasnej vlne mrazov. Dnes ráno tam prízemná teplota bola mínus 37 stupňov Celzia. Chladno bolo aj v Spišských Vlachoch, kde teplota dnes ráno klesla na -27,4 stupňa Celzia. Doterajší rekord pripadajúci na 3. február z roku 1987 mal hodnotu -25,2 stupňa Celzia.

Mrazy lámu koľaje

Vysoké mrazy, ktoré v súčasnosti prevládajú na Slovensku, sťažujú aj železničnú dopravu na hlavnom ťahu z Bratislavy do Košíc. "Napriek snahe dodržať cestovný poriadok sa môže stať, že niektoré vlaky meškajú," upozornila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Grešnerová.

Dopravca zaznamenal prípady meškania vlakov najmä v ranných hodinách na východnom a strednom Slovensku. "Meškania vlakov sa pohybujú od jednej do približne 50 minút. Zaznamenali sme však aj tri meškania nad 100 minút," vymenovala Grešnerová.

V niektorých regiónoch hrozí nedostatok pitnej vody

Krízový štáb okresu Stará Ľubovňa na mimoriadnom zasadnutí zatiaľ nevyhlásil mimoriadnu situáciu na území celého okresu Stará Ľubovňa. „Následky mimoriadnej situácie ohrozujú najmä obyvateľov mesta a sú lokalizované na území mesta Stará Ľubovňa, preto rozsah vyhlásenia mimoriadnej situácie postačuje v súčasnom stave,“ informovala prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštinská.

Pokles vody v systéme zásobovania pre silné mrazy spôsobil nutnosť jej ďalšej regulácie s cieľom zabezpečiť prioritne vodu pre nemocnicu. Krízový štáb preto rozhodol o uplatnení ďalšej regulácie aj v obciach Nová Ľubovňa, Jakubany a Chmeľnica. Núdzové zásobovanie úžitkovou vodou pre tieto obce zabezpečia ďalšou cisternou popradskí hasiči. Krízový štáb mesta Stará Ľubovňa sa zíde opäť v sobotu.

Platí výstraha druhého stupňaPre regióny na severozápade Slovensko, Horehronie, Turiec, Šariš a krajný východ vydal Slovenský hydrometeorologický úrad výstrahu druhého stupňa pred silnými mrazmi. Na Záhorí, Hornej Nitre, juhu stredného Slovenska, Gemeri a juhovýchode Slovenska je vyhlásený prvý stupeň výstrahy. Teploty sa dnes ráno na celom území Slovenska pohybovali pod bodom mrazu. Na Orave namerali okolo ôsmej hodiny ráno -29 °C a hrozí tam aj mrznúca hmla. Podrobnú predpoveď počasia na Slovensku čítajte na Aktuality.sk.

Chlad zrušil výlet

Aj keď mnohí do práce s drkotajúcimi zubami prišli, pracovať nezačali. V treskúcej zime im totiž zamrzla nafta v traktoroch. Mráz a vietor klátili stromy, oblasť Morského oka bola pre kalamitu úplne neprístupná. Sklamané zostali aj deti, ktoré pre mráz nemohli ísť na školský výlet.

Teplota: -8 °C

Školáci zo Základnej a materskej školy Porúbka mali ísť včera na polročný celodenný výlet. „V takej zime s deťmi na celý deň nikam nejdeme. Len sa rýchle prejdeme po blízkom náučnom lesníckom chodníku a pôjdeme sa schovať do tepla,“ zhodli sa učiteľky Lenka Triščáková (29) a Božena Stripová (50).

Nevidieť ani na krok


Teplota: -11 °C

Na cestách medzi obcami v okresoch Michalovce i Sobrance sa tvorili nebezpečné snehové jazyky. Silný nárazový vietor váľal značky a znižoval viditeľnosť. Pre kalamitu je úplne neprístupná Národná prírodná rezervácia Morské oko. Vetrisko v jej okolí pováľalo stromy.

Nakladače sa ani nepohli


Teplota: -9 °C

Dvanásť partií lesných robotníkov si včera nezarobilo. V traktoroch, na ktorých mali robiť, zamrzla nafta. Ako jediní pracovali Jozef Fišer (62) a Miroslav Laurič (40). „Použili sme dvojnásobné množstvo nemrznúcej zmesi a stroj sa pohol . Práca v treskúcom mraze je naozaj drina,“ hovorí prvý z nich.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?