Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2012 08:26 | Správy | Domáce správy

Slovensko zovrela treskúca zima, v Poprade padol teplotný rekord

Slovensko zovrelo extrémna zima. Vo vyšších polohách mrazy šplhajú k 30 stupňom pod nulou. V Poprade dokonca padol teplotný rekord.

Na severe a krajnom východe Slovenska hrozia v priebehu dnešného predpoludnia extrémne nízke teploty. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre tento jav vydal výstrahu druhého stupňa.

Toto varovanie sa týka prevažne severných regiónov Slovenska. V čase do 10.00 h, respektíve 16.30 h tu môže teplota vzduchu poklesnúť na -20 až -30 stupňov Celzia. "Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti pomerne zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," konštatuje web meteorológov.

Táto výstraha sa týka regiónov Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš a oblastí na severozápade, severovýchode a krajnom východe Slovenska. Na týchto miestach, ale tiež v regióne Gemer, Šariš a na juhovýchode krajiny môžu byť nízke teploty sprevádzané tvorbou snehových jazykov a závejov.

So zníženou teplotou musia počítať aj obyvatelia ďalších regiónov, s výnimkou juhozápadného Slovenska. V dotknutých oblastiach by však teplota nemala poklesnúť pod -20 stupňov Celzia.

Až do odvolania platí tiež výstraha 1. stupňa pre oblasť Levice - západ pre takzvanú ľadovú povodeň. "Vzhľadom na výskyt ľadových úkazov je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmuje SHMÚ.

Zamrzli výhybky, koľaje popraskali

Silné mrazy, ktoré v súčasnosti panujú na Slovensku, ovplyvňujú aj železničnú dopravu. Na staniciach v Košiciach zamrzli počas tejto noci výhybky, čo si vyžiadalo meškanie 20 vlakov. Železničiarom sa ich podarilo opraviť približne o 9.00 h ráno.

"Mrazy rovnako ako extrémne horúčavy vplývajú na to, že koľaje vplyvom teplôt, či už nízkych alebo vysokých, pracujú a dochádza k takzvanému lomu koľaje, teda k jej praskaniu," opísala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Takéto prípady sa vyskytli počas tejto noci na piatich úsekoch na Slovensku. Išlo o úseky medzi Ruskovom a Slancom, Slancom a Slivníkom, Liptovskou Teplou a Ružomberkom. Tiež pri zriaďovacej stanici v Komárne a v úseku z Rimavskej Seči do výhybne Vinohrady.

Pri akomkoľvek zistení lomu koľaje je totiž doprava na danom úseku buď obmedzená, alebo úplne vylúčená. Zároveň sa okamžite pristupuje k oprave, teda výmene poškodenej časti koľaje.

V Poprade padol rekord

V Poprade dnes padol viac ako polstoročný teplotný rekord pripadajúci na 2. február. Podľa informácií z meteorologickej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu na popradskom letisku klesla teplota pod Tatrami dnes ráno na mínus 26,7 stupňa Celzia. Doteraz najchladnejšie bolo v tento deň v roku 1956, keď v Poprade namerali rovných mínus 26 stupňov Celzia.

Na piatok 3. februára je rekordná teplota ešte o niečo nižšia, a to mínus 27 stupňov Celzia. Vzhľadom na súčasné podmienky možno očakávať, že tento rekord v piatok padne. Absolútne teplotné minimum v Poprade je zo 14. januára 1987, keď v Poprade namerali mínus 29,1 stupňa Celzia.

Namerali ste u vás rekordnú teplotu? Ako vyzerá mrazivá zima u vás? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk.

285424:small:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur