Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2012 10:00 | Správy | Domáce správy

Mrzne tak, že sa lámu koľaje! A má byť ešte chladnejšie...

Po tom, čo v posledných dňoch klesla teplota v noci v niektorých častiach k - 30°C, meteorológovia varujú, že bude ešte horšie.

Teploty sa na celom území budú držať hlboko pod nulou aj cez deň, pribudnú snehové zrážky a zosilnie aj vietor. V sobotu dokonca odborníci varujú pred arktickým počasím. Ortuť na teplomere na severe klesne cez deň až na -20 C. Mimoriadne mrazivé počasie robí starosti najmä železničiarom, ktorým sa lámu koľaje.

„Za posledných 5 dní sme zaznamenali asi 5 lomov koľajníc denne. Zvyčajne sa lomy koľají vyskytujú v skorých ranných hodinách, keď sú mrazy najtuhšie,“ povedala Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR. V prípade, že sa lomy objavia, doprava je v danom úseku obmedzená alebo úplne vylúčená. K oprave sa pristupuje bezodkladne, keďže lomy koľajníc ohrozujú bezpečnosť dopravy. Včera ráno železničiari opravovali koľaje na trasách Štúrovo - Mužla a Spišské Vlachy - Markušovce.

1172894:gallery:false:false:false

Kým v posledných dňoch teploty klesali v noci v niektorých častiach Slovenska k -30 °C, meteorológovia varujú, že Slovensko sa musí pripraviť aj na arktický víkend. „V sobotu očakávame až arktické počasie, keď teplota na celom území počas dňa nevystúpi nad -7 stupňov Celzia, na severe má byť dokonca až 20 stupňov pod nulou,“ informovala meteorologička Lucia Uhrínová zo SHMÚ. Extrémnu zimu ešte znásobia silný vietor, a najmä na severe snehové prehánky. Počasie nebude priať ani milovníkom zimných športov.

„Na horách očakávame vplyvom sneženia a vetra nepríjemnú fujavicu, na cestách sa môžu tvoriť snehové jazyky. Počas víkendu bude zamračené a na oblohe sa ani na chvíľu neukáže slnko,“ dodala meteorologička. Mierna zmena príde až začiatkom budúceho týždňa. Aj keď teploty budú stále v mínuse, snehové zrážky ustanú a spoza oblakov vykukne zopár slnečných lúčov.

Tunel pod Bratislavským hradom uzavreli

V bratislavskom tuneli pod hradom našli prasklinu, dočasne ho uzavreli a dopravu z neho odklonili. Ako informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková, pozdĺžnu prasklinu zaznamenali pri rannej obhliadke v ostení tunelovej rúry. Podľa Stanekovej ide o časť klenby, ktorá nebola v minulosti rekonštruovaná. V čase rekonštrukcie električkovej trate v rokoch 2009 – 2010 sa podľa nej z finančných dôvodov rekonštruovali len tie najkritickejšie úseky stavby, v ktorých presakovala voda. "Presné príčiny budú môcť byť stanovené až po opakovaných meraniach, na základe ktorých sa určí rozsah poškodenia. Jednou z možných príčin je rozpínajúca sa zamrznutá voda, odborníci však nevylučujú ani ďalšie dôvody," dodala hovorkyňa dopravného podniku.

 

Tunel dočasne uzavreli, električky č. 1, 5 a 9 od 10:15 premávajú náhradnou trasou po nábreží a Jesenského ulici. Linky č. 5 a 9 sú odklonené v smere Karlova Ves a Dúbravka z Obchodnej ulice cez Námestie SNP, Jesenského a Mostovú ulicu na Rázusovo nábrežie obojsmerne. Zastávka Kapucínska nie je obsluhovaná obojsmerne. V smere do Dúbravky nie je linkou č. 1 obsluhovaná zastávka Námestie SNP, ktorá premáva náhradnou trasou z Kamenného námestia cez Jesenského a Mostovú ulicu na Rázusovo nábrežie obojsmerne.

Piatok

-17 až -6 C

Sobota

-20 až -7 °C

Nedeľa

-16 až -8 °C

Pondelok

-14 až -6 °C

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?