Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z národnej galérie "zmizlo" deväť obrazov za 600-tisíc eur!

Séria krádeží deviatich obrazov za 600-tisíc eur zo Slovenskej národnej galérie (SNG) je najväčším porevolučným galerijným zlodejstvom na Slovensku.

Z deviatich vzácnych ukradnutých obrazov v hodnote 600-tisíc eur sa dodnes nenašiel ani jeden. Potvrdilo to aj policajné prezídium. Podľa niektorých odborníkov sú ukradnuté obrazy na našom území v súkromných zbierkach. V kruhoch odborníkov z galérii je skôr pradepodobné, že obrauy "odišli" hneď do zahraničia, čo bolo začiatkom 90-tych rokov pravdepodobnejšie.

Prvé straty zo zbierok Slovenskej národnej galérie (SNG) zistili koncom roku 1990. Bola to olejomaľba pôvodom liptovského maliara a sochára z 19. storočia Jozefa Božetecha Klemensa Kostol pri rybníku a dielo Karola Marka Talianska krajina so stafážou.  V marci 1991 SNG prišla o obraz Ladislava Mednyánskeho Krajina pri Váhu (Krajina s rybárom pri rieke Poprad). 


Krádež týchto troch obrazov vyšla najavo pri mimoriadnej inventarizácii. Podpísal sa po ňu aj havarijný stav strechy z konca 80-tych rokov. Vyšetrovanie ukázalo, že niektoré vzácne diela sa vtedy dostali do nedostatočne chráneného provizórneho depozitu. Kľúče od neho boli na vrátnici a prístupné širokému okruhu zamestnancov galérie!

Je šokujúce, že krádeže pokračovali aj po začatí policajného vyšetrovania. Koncom júna 1991 zo SNG prišlo na políciu oznámenie o strate ďalších dvoch obrazov Zátišie od významného predstaviteľa európskeho kubizmu Emila Fillu za vyše 13-tisíc eur a Štúdia motívu Františka Kupku za 130-tisíc eur. Tieto dve krádeže sa stali počas voľných dní. Naznačili, že zlodejom môže byť zamestnanec SNG, ktorý poznal jej priestory a signalizačné zariadenie.

Chyba šéfky galérie a pokračovanie krádeží

Pokračovaniu krádeží obrazov sa mohlo predísť. Vtedajšia šéfka SNG však po zistení straty obrazov nezburcovala médiá a ich prostredníctvom verejnosť. Rok predtým tak urobila galéria v Prahe po krádeži štyroch obrazov Picassa, ktoré sa napokon našli. Naopak, šéfka SNG sa po odvolaní aj za nedostatky v evidencii a ochrane umeleckých diel, snažila svoj pád spolitizovať.

Vyčíňanie zlodejov v galérii pokračovalo. Ukradli obrazy Karola Marka st. Horská krajina a Krajina z okolia Ríma. Začiatkom januára 1991 sprievodkýňa sprevádzala po galérii skupinu dôchodcov z Pezinka. Po vstupe do jednej z výstavných siení zistila, že chýba olejomaľba na medenom plechu z obdobia okolo roku 1600 Všetkých svätých, prezentovaná ako dielo slávneho nemeckého maliara Adama Elsheimera, alebo maliara z jeho okruhu v hodnotu približne 16 600 eur. Podľa názoru odborníkov olejomaľba je dielom iného maliara zo  začiatku 17. storočia.

Stratil sa aj svätý Augustín

Medzi posledným januárovým dňom až 6. marcom 1991 sa z provizórneho depozitu SNG stratilo špičkové dielo neskorobarokového rakúskeho maliara Franza Antona Maulbertscha z 18. storočia Svätý Augustín. Ide o unikátnu štúdiu k freske v kaplnke v Trenčianskych Bohuslaviciach, ktorej cenu odborníci stanovili na takmer 170-tisíc eur.

Kto ukradol zo SNG vzácne obrazy? Našli sa? Zaplatili zlodeji ich hodnotu? Odpovede na tieto otázky si môžete prečítať v piatok na Čas.sk

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené