Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Bratislavského zberateľa obrali aj o Picassove dielo, maliara o tri obrazy!

Zberateľ obrazov tvrdí, že mu zobrali 7 vzácnych diel, vrátane obrazu Picassa! Inému Bratislavčanovi, známemu maliarovi, ukradli z ateliéru tri obrazy!

Súkromné zbierky sú v súčasnosti častým terčov zlodejov obrazov. Ukradnuté umelecké diela zvyčajne končia v iných súkromných zbierkach. Zvyšovanie počtu krádeží umeleckých diel v súkromných domoch a bytoch potvrdil aj hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Bratislavčan (59), odborník na umelecké diela, desiatky rokov zbiera vzácne obrazy. "Bol som niekoľko dní mimo mesta, čo využili zlodeji. Na dvoch dverách môjho bývalého bytu vylomili štyri zámky na dvoch dverách a tak sa dostali k vzácnym obrazom. Zobrali mi obraz španielskeho majstra Pabla Picassa, štyri obrazy známeho slovenského umelca Miloša Alexandra Bazovského a obrazy troch ďalších umelcov," tvrdí zberateľ o málo známej krádeži, ktorú polícia vyšetrovala pred pätnástimi rokmi.

"Ukradnuté obrazy mali spolu hodnotu takmer 6-miliónov eur," pokračuje Bratislavčan. Viacerí odborníci, ktorých sme s informáciou o krádeži obrazu Picassa oslovili, pochybujú, že by na Slovensku bol obraz Picassa v súkromnej zbierke a nevedelo by sa o tom v umeleckých kruhoch. Zberateľ však trvá na svojom! "Čo by som z toho mal, keby som nepravdivo tvrdil, že mi ukradli vzácne obrazy?" pýta sa nahlas Bratislavčan, ktorý sa po krádeži presťahoval do inej časti hlavného mesta. Jeho byt má zamrežované okná. Dvere okrem mreží chránia aj štyri zámky. Zberateľ tvrdí, že vlastní dva obrazy známeho maliara Ladislava Mednyánszkeho z obdobia okolo Prvej svetovej vojny. "Každý z tých dvoch obrazov má podľa môjho názoru hodnotu najmenej 100-tisíc eur. Ľudia ale dnes za obraz nechcú toľko zaplatiť," dodal majiteľ obrazov. Nemali sme možnosť overiť si, či ide o pravé obrazy Ladislava Mednyánszkeho.

Obvinený: Obrazy som zobral za 300 eurZ ateliéru známeho maliara Rudolfa Krivoša v Bratislave začiatkom augusta 2011 "zmizli" tri obrazy. Z krádeže je obvinený Roman (35). Po obrazoch a objednávateľovi niet ani stopy.

"Boli sme doma, manželka s dcérou v izbe, ja v kuchyni. Ani nás nenapadlo, že by mal niekto toľko drzosti vojsť do ateliéru, ktorý sa vetral, a ukradnúť obrazy," povedal pre Čas.sk akademický maliar Rudolf Krivoš (78) z Bratislavy, ktorému ukradli tri obrazy. "Boli to obrazy s abstraktnou tematikou zo začiatku 70-tych rokov, ktoré si cením na 25-tisíc eur," povedal umelec. "Podozrivého z krádeže policajti vypátrali. Tvrdí, že na autobusovej stanici ho oslovil akýsi Milan, že mu dal 300 eur, aby obrazy zobral. Podľa jeho slov mu ten Milan presne popísal, kde sú tie obrazy u mňa. Dúfam, že ukradnuté obrazy sú ešte na Slovensku," uzavrel umelec.

Z krádeže obrazov obvinenému Romanovi (35) z Bratislavy v prípade dokázania viny hrozí na súde trest odňatia slobody na 6 mesiacov až tri  roky. "Policajti naďalej pátrajú po spolupáchateľoch. Nie je vylúčené, že išlo o krádež na objednávku," povedal bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár.

Akademický maliar Rudolf Krivoš, rodák z Tisovca, patrí ku kultovej výtvarnej skupine Mikuláša Galandu. Prevládajúcim motívom jeho diel je ľudská figúra.

Ďalšiu kapitolu zo seriálu Krádeže umeleckých diel si prečítate na Čas.sk v nedeľu. Dozviete sa v ňom o vyšetrovaní krádeže obrazu svätého Štefana z kostola.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka