Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2012 08:30 | Správy | Domáce správy

Posledná schôdza pred voľbami: Zrušia si poslanci konečne imunitu?

Strany bývalej vládnej koalície budú môcť svoje vyhlásenia o ochote zahlasovať za zrušenie priestupkovej imunity poslancov podložiť činmi už na budúci týždeň.

V utorok (31.1.) popoludní sa začína posledná predvolebná schôdza zákonodarného zboru. Novelu zákona o priestupkoch, ktorá túto výsadu členom snemovne odoberá, spoločne predložili predstavitelia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd a do druhého čítania sa dostala ešte v máji minulého roka. Právna norma bola následne v rámci stále sa zväčšujúceho balíka poslaneckých návrhov presúvaná na ďalšie a ďalšie schôdze. Záujem novelu konečne prerokovať a schváliť deklarovali stredopravé strany naposledy po pondelkovom (23.1.) grémiu.

Bývalé vládne strany v dôvodovej správe pripomínajú, že v posledných rokoch sa opakovane diskutuje o tom, či priestupková imunita čo do jej rozsahu a čo do počtu jej nositeľov je v právnom štáte ešte opodstatnená. Zrušenie priestupkovej imunity sa však nemá týkať najvyšších ústavných funkcií a osôb požívajúcich diplomatické imunity. Iniciatíva prišla po neúspechu vládnych strán z roku 2010 okresať poslaneckú imunitu len na výroky v parlamente, na čo je potrebných aspoň 90 hlasov. V prípade zrušenia priestupkovej imunity ide o obyčajný zákon, na zmenu ktorého má bývalá koalícia hlasov dosť.

Paška neprezradil, ako bude hlasovať SmerPredseda poslaneckého klubu Smer-SD Pavol Paška ešte nechce hovoriť o tom, ako budú hlasovať o návrhu na zrušenie priestupkovej imunity, ktorý majú poslanci prerokovať na poslednej schôdzi parlamentu pred voľbami. "Musím zistiť, ako sa vlastne bude vyvíjať program národnej rady," vyhlásil Paška v relácii V politike v TA3. Chce si počkať, aké podľa neho politické divadlo pred voľbami predvedú práve tí, ktorí 18 mesiacov neboli schopní naplniť program. "Uvidíme, ako sa ten program bude vyvíjať, či sa vôbec imunita na program dostane," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veštkyňa Zana
Týždenný HOROSKOP: Komu sa do vzťahu zapletie PRÍBUZNÝ?! Osudová zmena môže nastať pre toto znamenie
Grumpy Cat sa preslávila po celom svete.
Foto
FOTO Má slávna Grumpy Cat nástupcu? Táto mačka je HITOM internetu: Na jej výraz nezabudnete
Herec Brad Pitt
Foto
Fešák Brad Pitt na obede s... Fíha! Aha, ako sa spolu zabávali
Počas skúšobnej doby je dôležité aj skamarátiť sa s novými kolegami.
Prvé tri mesiace v novej práci sú kľúčové! Ako úspešne zvládnuť skúšobnú dobu?
Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?