Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2012 11:11 | Šport | Tenis

Nová hviezda AO Azarenková ďakovala po životnom úspechu babičke

Bieloruská tenistka Victoria Azarenková získala v sobotu prvý singlový grandslamový titul, keď triumfovala na Australian Open v Melbourne.

Vo finále dvojhry ako nasadená trojka po výbornom výkone deklasovala turnajovú štvorku Rusku Mariu Šarapovovú za 81 minút v dvoch setoch 6:3, 6:0 a v pondelok sa stane novou svetovou jednotkou. Na poste líderky rebríčka WTA vystrieda Dánku Caroline Wozniacku, ktorá v Melbourne skončila vo štvrťfinále na rakete vlaňajšej šampiónky Belgičanky Kim Clijstersovej.

Zverenka trénera Samuela Sumyka je iba treťou hráčkou v histórii, ktorá hneď po svojom premiérovom triumfe na podujatí veľkej štvorky zasadne na ženský trón. V roku 1978 sa po víťazstve vo Wimbledone rovnaký kúsok podaril legendárnej Američanke Martine Navrátilovej, v roku 2008 ju po triumfe na Roland Garros napodobnila Srbka Ana Ivanovičová.

"Mám za sebou úžasný mesiac v Austrálii, splnil sa mi sen a už teraz sa neviem dočkať budúceho ročníka. Milujem to tu už od juniorského obdobia mojej kariéry. Marii gratulujem k vydarenému turnaju, má za sebou skvelé dva týždne a som si istá, že sa dostane ešte do mnohých finále. Želám jej úspešné pokračovanie sezóny. Môjmu tímu ďakujem za inšpiráciu - pomohol mi uveriť tomu, že konečne môžem získať takúto trofej," povedala na slávnostnom ceremoniáli Azarenková a v rodnom jazyku dojímavo poďakovala starej mame. Bieloruske odovzdala trofej Daphne Akhurstovej Švajčiarka Martina Hingisová, víťazka AO 1997, 1998 a 1999.

"Bývajú dobré dni a tie horšie, keď to nefunguje - taký som zažila ja dnes. Viktoria si zaslúžila víťazstvo, v mnohých aspektoch bola lepšia. Víťaz berie všetko, ale ja som šťastná, že po mnohých rokoch, aj ťažších, som sa dokázala vrátiť na túto scénu," skonštatovala jej súperka Šarapovová.Prvá v novej ére Bieloruska

Azarenková, ktorá už má vo svojej zbierke dva grandslamové tituly z miešanej štvorhy, zinkasuje vďaka zisku cennej trofeje v Melbourne prémiu 2,3 milióna austrálskych dolárov, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. Šarapovová nevyužila šancu na zisk štvrtého grandslamového titulu. Šampiónka z Mebourne z roku 2008 si odnáša šek na 1,15 milióna austrálskych dolárov a 1400 bodov.

Azarenková začala nervózne, v prvom geme po troch dvojchybách stratila podanie a Šarapovová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Bieloruska však v ďalších minútach otočila na 3:2, v ôsmom geme opäť prelomila súperkin servis a prvý set získala vo svoj prospech. Azarenková hrala agresívne, po druhom podaní Šarapovovej neustále tlačila Rusku do defenzívy a robila oveľa menej nevynútených chýb. V druhom dejstve Azarenková úplne ovládla centrálny dvorec vo vypredanej aréne Roda Lavera a Šarapovovej uštedrila "kanára". Za stavu 5:0 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Ruskou na 4:3. Azarenková sa stala prvou bieloruskou grandslamovou šampiónkou vo dvojhre v ére samostatnosti. Doposiaľ poslednou Bieloruskou, ktorá hrala grandslamové finále, bola v roku 1988 ešte za éry ZSSR Nataša Zverevová. V dueli o titul na Roland Garros vtedy hladko prehrala s Nemkou Steffi Grafovou.

ženy - dvojhra - finále:
Victoria Azarenková (3-Biel.) - Maria Šarapovová (4-Rus.) 6:3, 6:0

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala