Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2012 10:41 | Správy | Domáce správy

Zdravotnícke peklo: Lekári žiadajú pre vakcíny ďalší núdzový stav!

Zmenený spôsob nákupu vakcín, ktorý platí od 1. decembra minulého roka, ohrozuje podľa lekárov zdravie či dokonca životy ľudí.

Žiadajú preto vládu, aby vyhlásila núdzový stav. Lekárom sa nepáči, že podľa novej legislatívy si musia kupovať vakcíny za svoje prostriedky, ktoré im majú poisťovne dodatočne preplatiť. Do 1. decembra im ich vydávala lekáreň na základe receptu pre konkrétneho pacienta. Ministerstvo argumentuje, že opatrením chce chrániť bezpečnosť pacientov a zvýšiť účinnosť lieku, keďže dochádzalo k prípadom, že si pacient očkovaciu látku vyzdvihol v lekárni sám a nebol tak dodržaný chladový reťazec.

O situácii rokovali lekári so šéfom rezortu zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH) a ďalšími odborníkmi z ministerstva túto stredu (25.1.). "Optimálnym modelom pre lekárov bude centrálny nákup  vakcín, ktorý bude realizovať Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP)," informovala hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Reálne tento spôsob však začne fungovať až o dva mesiace. Dovtedy ministerstvo odporúča lekárom, aby si s lekárňou dohodli dĺžku splatnosti faktúr tak, aby pri jej platení už mali k dispozícii peniaze od zdravotnej poisťovne. "Zdravotná poisťovňa môže lekárom peniaze za nakúpené vakcíny zaslať so splatnosťou 60 dní; to znamená, že ak má lekár splatnosť faktúry 90-dňovú, má dostatok času na jej úhradu," spresnila Zollerová. Ďalšou možnosťou je požiadať si o preddavok na vakcíny od VšZP.

"Dohodnúť sa s lekárňou môžete a nemusíte a na tomto nemôže stáť vakcinačný program SR. Lekáreň nie je povinná vyjsť nám v ústrety," oponuje predsedníčka Sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory (SLK) Katarína Šimovičová, ktorá bola na stredajšom rokovaní.

Smiešny štrajk

Tvrdí, že kto si požiadal o preddavok z poisťovne, ešte ho nedostal. "Lekári sú zahnaní veľmi do kúta, pretože musia z vlastných prostriedkov kupovať vakcíny a tie deti očkovať," zdôraznila. "Vyhlásenie núdzového stavu, keď si lekári robili štrajk, bolo dosť smiešne, ale toto je už vážna vec, lebo je to ohrozenie vakcinácie v SR. A to musí navrhnúť nejaká lekárska organizácia vláde, aby vyhlásila stav núdze," povedala Šimovičová pre TASR.

Aby tak SLK urobila, musí najprv zasadnúť mimoriadna Rada komory a tento krok odsúhlasiť. Šéfka sekcie pediatrov tvrdí, že jej telefonujú a mailujú kolegovia-lekári, ktorí tiež žiadajú o vyhlásenie núdzového stavu.

V piatok (27.1.) večer predseda Sekcie všeobecných lekárov pre dospelých SLK Peter Lipták poslal médiám otvorený list adresovaný predsedníčke vlády, vláde, poslancom NR SR a prezidentovi s varovaním o kritickej situácii, kvôli ktorej by mal byť vyhlásený núdzový stav. Počas neho by sa malo nariadiť zdravotným poisťovniam okamžité obstarávanie vakcín akýmkoľvek spôsobom, kým sa rozbehne ich centrálne obstarávanie.

"Ako najschodnejšiu možnosť vidíme počas núdzového stavu sa vrátiť k doterajšej praxi obstarávania vakcín prostredníctvom receptov v lekárňach, ktorý fungoval do 1.12.2011," uvádza sa v liste. Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku z KDH je na vláde, či komoru vypočuje. "Vláda zváži, čo zoberie do úvahy a aké rozhodnutie prijme," povedal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose