Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2012 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Nechutná hra okolo ankety OTO: Zuzana Ťapáková klame divákov!

Rozruch okolo televíznej ankety OTO neutícha, práve naopak - kauza narastá do nebývalých rozmerov.

A to práve kvôli televízii Markíza, ktorá ju aj sama rozpútala. V Záhorskej Bystrici sa zrejme rozhodli prikladať na oheň čo to dá a uchyľujú sa k absolútne neprofesionálnym praktikám. Riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková (47) dokonca klamala divákom v hlavnej spravodajskej relácii!

Hystéria v súvislosti s najväčšou diváckou televíznou anketou OTO začína v posledných dňoch pripomínať nepodarenú telenovelu. Televízii Markíza sa prestalo páčiť, akým smerom sa vyvíja divácke hlasovanie, a tak na anketu zaútočila. Vedenie televízie akosi nechce chápať, že situácia na trhu sa stále mení a divácka priazeň je raz na jednej, raz na druhej strane. Samotný fakt, že v ankete nemá televízia prevahu, je zrazu dostatočným argumentom na jej bojkot. A že tu niekomu naozaj tečie do topánok dokazuje aj fakt, že do roly hlavnej aktérky celej melodrámy sa pasovala samotná riaditeľka televízie Markíza Zuzana Ťapáková. Vo štvrtok večer korunovala Televízne noviny zo Záhorskej Bystrice svojím vystúpením, kde sa v hlavnom vysielacom čase posťažovala divákom, že na televízii, ktorú vedie, sa pácha krivda. Uviedla, že Markíza sa rozhodla nezúčastniť na tomto ročníku ankety OTO preto, lebo jej organizátori neumožnili prístup k procesu zratúvania hlasov. „Od začiatku existencie ankety nebolo možné dostať sa k nahliadnutiu kde, ako a kedy sa zratúvajú výsledky, aký je mechanizmus zratúvania výsledkov,“ vyjadrila sa Zuzana Ťapáková.

Tento výkon hodný špeciálnej sošky OTO má však chybu krásy - toto tvrdenie sa nezakladá na pravde! V skutočnosti organizátor umožňuje komukoľvek zo zúčastnených televízií nahliadnuť do sčítavania hlasov a samotná Markíza túto možnosť, na rozdiel od svojej konkurencie, nevyužila. „Nejde o prvý ročník ankety OTO, ktorý počas pôsobenia Zuzany Ťapákovej vo vedení televízie Markíza prebieha, a preto je veľmi nepravdepodobné, že by jej pozornosti uniklo, že organizátor ankety pravidelne umožňuje televíziám nahliadnuť do procesu sčítavania hlasov. Jej vyhlásenie sa nezakladá na pravde a považujeme ho za účelové. Pani Ťapáková veľmi dobre vie, že každoročne je možnosť zúčastniť sa na sčítaní hlasov aktuálna. To, že ju nevyužila, je jej problém,“ vyhlásila za organizátorov manažérka komunikácie vydavateľstva Ringier Axel Springer Slovakia Linda Koščová.

Zuzana Ťapáková zároveň vyzvala divákov Markízy, aby nehlasovali za tváre a programy televízie v ankete OTO. Poškodila tým pritom paradoxne najviac svojich zamestnancov, ktorí sú od diváckej priazne závislí a je dôležitým kritériom ich profesionálneho fungovania.

Prehľad nominácií

1168128:gallery:false:false:false


Ako funguje anketa OTO?

Priebeh diváckej ankety OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) sa vždy odvíja od rokovaní so zúčastnenými televíziami. Väčšinou v októbri sa uskutoční prvé stretnutie všetkých generálnych riaditeľov k aktuálnemu ročníku hlasovania. Tu sa nastavia spoločné kritériá, ktoré spočívajú v tom, že sa pripomienkujú aktuálne kategórie a navrhujú sa prípadné novinky. Následne po tomto stretnutí samotné televízie zasielajú vyhlasovateľovi zoznamy so svojimi nomináciami do jednotlivých kategórií.

Z mien, ktoré si určia samotné stanice, sa potom zostavujú nominačné listiny pre jednotlivé kategórie. Z nich diváci v prvom kole vyberajú svojich favoritov v internetovom hlasovaní a posielajú aj hlasovacie lístky poštou. Po zrátaní bodov z prvého kola je hlasovanie očistené od podvodných hlasov. Z hlasov v prvom kole vzniknú finálové sedmičky, za ktoré hlasujú diváci v druhom kole.

Spočítavanie hlasov má na starosti len obmedzený počet ľudí pod dohľadom garanta ankety. Súčet elektronických hlasov a anketových lístkov nakoniec určí víťazov jednotlivých kategórií, mená ktorých sa diváci dozvedia počas galavečera OTO na Jednotke. Hlasovanie prebehlo pod auditom renomovanej audítorskej spoločnosti KPMG, ktorej závery sú jednoznačné. „Z výsledkov previerky nevyplývajú zistenia, ktoré by nasvedčovali, že v súvislosti so získavaním, spracúvaním a uchovávaním údajov z elektronického hlasovania ankety OTO 2010 došlo zo strany realizátora ku skresleniu výsledkov tejto ankety,“ stojí v oficiálnom stanovisku KPMG.

699032:gallery:false:true:true


Stanovisko šéfredaktorky týždenníka Život Renáty Klačanskej k hlasovaniu v ankete OTO:

"Predstava, že sa akýmkoľvek spôsobom manipuluje s hlasovacími lístkami v súvislosti s anketou OTO v prospech či neprospech kohokoľvek je možno príťažlivá pre tých, ktorí majú radi „zaručené“ zákulisné informácie a milujú konšpiračné teórie, ale v skutočnosti je dokonale absurdná. Tisíce zatvorených obálok s hlasovacími lístkami , ktoré každoročne prichádzajú do vydavateľstva Ringier Axel Springer sú až do ich otvárania uložené na bezpečnom mieste v našej budove, ktorá je, mimochodom, zabezpečená ochranou a kamerovým systémom. Otváranie obálok prebieha až po ukončení termínu hlasovania priamo v redakcii Života za prítomnosti predstaviteľov agentúry APA a Života.

Sčítavanie trvá vzhľadom na množstvo hlasov niekoľko dní. Celkové priebežné výsledky po každom sčítavacom dni nepozná nikto z tých, ktorí hlasy spočítavajú. Hárky s menami a počtami hlasov sa totiž každý deň odovzdajú a putujú do redakčného trezoru, teda ku mne, kontrolná kópia sa ukladá na inom bezpečnom mieste, ku ktorému, naopak, ja nemám prístup.

Priebežné výsledky sú, samozrejme, ukladané aj do počítača. Konečné sčítanie počtu hlasov z printových hlasovacích lístkov je napokon viacnásobne krížovo skontrolované a overené. Možnosť prísť v čase sčítavania hlasov priamo do redakcie a pozrieť sa, ako sa to robí, mali vždy všetky zúčastnené televízie. Pre tých, ktorí sú skalopevne presvedčení, že určite možno manipulovať s hlasovaním na webe, len toľko: renomovaná audítorská firma KPMG skonštatovala, že nastavenie kontrolných mechanizmov, ktoré eliminujú pokusy „naklikať“ podvodným spôsobom stovky hlasov pre svojho favorita, je bez akýchkoľvek pochybností správne a účinné. A že to ľudia skúšajú, to si píšte!

Každoročné hlasovanie v ankete OTO je o popularite a momentálnej obľúbenosti hercov, herečiek, spevákov, moderátorov atď. Preferencie divákov sa, samozrejme, menia a vyvíjajú, to je predsa normálne. Samozrejme, existujú aj stálice, ktoré akoby sa vymykali z obvyklého „režimu“ a ľudia ich milujú napriek tomu (alebo práve preto?), že sa na obrazovkách alebo obálkach časopisov nevyskytujú často.

Excelentným príkladom je Marika Gombitová, ktorá aj tento rok vysoko bodovala a chýbalo naozaj len málo hlasov, aby bola opäť vo finálovej sedmičke. Hlasovanie o popularite je maximálne férové a jednoduché, lebo o tom, kto si napokon odnesie sošku, rozhodujú samotní diváci, poslucháči a čitatelia. Žiadna komisia ani vybraný tím ľudí! Napriek tomu, že generálna riaditeľka TV Markíza vyzvala „svojich“ divákov, aby v ankete nehlasovali, som si istá, že to má byť presne naopak. Hlasujte!

Ak máte svojich obľúbencov, dajte im to najavo, iste budú radi. A ak si na základe nejakého nezmyselného zákazu nebudú môcť pre svoju sošku prísť do priameho vysielania, dostanú ju aj s gratuláciou a želaním ďalších úspechov priamo v redakcii Života."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať