Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2012 07:00 | Správy | Domáce správy

Neuveriteľný príbeh! Z bezdomovca sa stal spisovateľ, objavil ho Hevier!

Aj vďaka svojej knižnej prvotine sa chce odraziť od dna! Vysokoškolsky vzdelaný Peter Sorát (37) skončil na ulici po tom, ako prepadol gamblerstvu.

Prišiel o rodinu, strechu nad hlavou, státisíce korún i samého seba. Po desiatich rokoch žobrania a predávania pouličného časopisu mu však svitá na lepšie časy. V podchode ho objavil Daniel Hevier a aj vďaka nemu už 1. februára vyjde Petrova kniha Pouličný diviak.

Život Petra Soráta sa ešte pred pár rokmi nelíšil od životov iných. Vyštudoval vysokú školu a začal pracovať v nadnárodnej spoločnosti. Všetko sa však zmenilo, keď prepadol závislosti od rulety, s ktorou sa točil dlhých 5 rokov. „Postupne som do nej vrážal viac peňazí. Keď som vyhral 50-tisíc, málilo sa mi!“ spomína Bratislavčan. Nepomohlo ani odhováranie rodiny. So ženou sa rozviedol, ocitol sa na ulici a v roku 2003 sa psychicky zrútil. „Prespával som v čakárni na hlavnej stanici, v lete na lavičkách. Žobraním som si zarobil na základné potreby. Stretol som ľudí s podobným osudom, ktorí mi pomohli,“ spomína.

Neskôr začal predávať pouličný časopis Nota Bene, jeho miestom sa stal podchod v Petržalke. Tam stretol Daniela Heviera. Známy slovenský spisovateľ mu pomohol s vydaním knižky Pouličný diviak, ktorá zaznamenáva Petrov príbeh a zážitky z drsného života na ulici. „Peter je veľmi dobrým rozprávačom a pozorovateľom, dá sa od neho veľa naučiť,“ hovorí Hevier, ktorý sa stal aj garantom projektu. Knižka sa bude od 1. februára predávať na pultoch za 7 €. Príbeh Petra Soráta by však mohol mať šťastný koniec. S predávaním Nota Bene už onedlho končí, pre časopis bude písať a splní si tak sen byť reportérom.

Pouličný diviak

Kniha zachytáva autorovo rozprávanie zo života na ulici, jeho zážitky a spomienky. Peter Sorát odkrýva aj každodenné trápenie bezdomoveckého života. Jej vydanie podporili mnohí slovenskí spisovatelia aj inštitúcie. Je to prvý takýto projekt svojho druhu na Slovensku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!