Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2012 15:23

Začal sa súd o stane smrti na Pohode: Nemec ho odignoroval!

Súdny proces v prípade pádu stanu na festivale Pohoda z 18. júla 2009 sa konečne začal v Trenčíne. Okresný súd pojednávanie odročil na 2. apríla.

Na strane žalobcu stoja organizátor festivalu Michal Kaščák s právnikom Romanom Kvasnicom. Na strane žalovaného je spoločnosť na čele s Nemcom Jacobom Bossertom, ktorá stan vlastní a aj ho postavila. Žiadajú od neho odškodné 33 193 eur, čo je spoluúčasť, ktorú zaplatili poisťovni. J. Bossert súd odignoroval, poslal naň právnu zástupkyňu Darinu Konrádovú.

Na súde sa riešili nielen peniaze ale aj to, kto za pád stanu môže. Vypovedal pracovník Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Ústav vypracoval dva posudky k pádu stanu. Výpoveď jedného zo znalcov, ktorý na posudkoch pracoval Jána Podhorského, bola miestami šokujúca.

"Treba povedať, že toto konanie nám umožnilo zásadnú vec a síce, že pozostatky stanu, museli zostať na Slovensku," povedal zástupca žalobcu Roman Kvasnica. Podľa neho si chcel totiž stan hneď po páde Nemecký majiteľ rýchlo odviezť preč. Znalec zo Žiliny pred súdom potvrdil, že ak by sa mu to podarilo, nikdy by sa nedokázalo, čo pád stanu spôsobilo! "Polícia sa po tragédii o stan nezaujímala. Ak by sme ho my sami nezabezpečili, nebolo by možné zistiť, prečo spadol," potvrdil R. Kvasnica. V konaní sa dožadujú náhrady škody. "Ide o spoluúčasť, ktorú sme mali s poisťovňou. Je to základná a ľahko overiteľná suma," dodal R. Kvasnica. Ide o sumu 33 193 eur. Tie vyplatila poisťovňa ľuďom, ktorí sa zranili pri páde stanu.

Okrem tejto čiastky, však podľa svojej zástupkyne Melánie Stračiakovej, zaplatili už poškodeným omnoho viac. "Zatiaľ sme vyplatili odškodné vyše 240 tisíc eur," potvrdila. Podľa nej nič nie je skončené a poisťovni sa stále ozývajú poškodení. "Boli tam veľmi ťažké zranenia. Najviac sme vyplatili mladému človeku, ktorý bude do konca života dosť vážne postihnutý. Išlo o sumu 46 980 eur," dodala M. Stračiaková.

Znalec: Stan bol nedostavaný!Na súde vypovedal aj znalec zo Žiliny, ktorý potvrdil, že stan bol nedostavaný, chýbali mu totiž bočné steny! Dokonca vysvitlo, že už rok pred tragédiou táto istá firma rovnako odflákla stavbu stanu a k jeho pádu tak mohlo dôjsť už vtedy! "Zistili sme, že Agentúra Pohoda bola zavádzaná už v roku 2008, kedy bol tiež postavený stan, ktorý absolútne nevyhovoval stavu dostavanosti. Iba vďaka veľkej náhode nevznikla takáto tragická udalosť už vtedy," dodal R. Kvasnica.

368861:gallery:false:true:true

Podľa Michala Kačšáka je potrebné, aby konateľ a staviteľ v jednej osobe Jacob Bossert prišiel na Slovensko pred súd. "Neviem si vysvetliť ako je možné, že sa tento človek od pádu stanu neukázal ani raz a to aj napriek tomu, že ho súd k tomu zaviazal." Povedal M. Kaščák. J. Bosserta chce navyše vidieť na Slovensku aj sudkyňa. "Bola by som veľmi rada, keby prišiel. Minimálne tie tragické následky, ktoré sa stali, si to zaslúžia. Ak nepríde, nabudúce dôkladne preskúmam aké mal na to dôvody," uzavrela sudkyňa. Pojednávanie odročila na apríl.

Veľkorozmerný stan sa v júli 2009 zrútil po príchode náhlej búrky. V jeho troskách prišiel o život Martina († 29), v nemocnici neskôr zomrela aj Nikolka († 19) a mnohí ľudia sa zranili.

"Treba povedať, že toto konanie nám umožnilo zásadnú vec a síce, že pozostatky stanu, museli zostať na Slovensku," povedal zástupca žalobcu Roman Kvasnica. Podľa neho si chcel totiž stan hneď po páde Nemecký majiteľ rýchlo odviezť preč. Znalec zo Žiliny pred súdom potvrdil, že ak by sa mu to podarilo, nikdy by sa nedokázalo, čo pád stanu spôsobilo! "Polícia sa po tragédii o stan nezaujímala. Ak by sme ho my sami nezabezpečili, nebolo by možné zistiť, prečo spadol," potvrdil R. Kvasnica. V konaní sa dožadujú náhrady škody. "Ide o spoluúčasť, ktorú sme mali s poisťovňou. Je to základná a ľahko overiteľná suma," dodal R. Kvasnica. Ide o sumu 33 393 eur. Tie vyplatila poisťovňa ľuďom, ktorí sa zranili pri páde stanu. Okrem tejto čiastky, však podľa svojej zástupkyne Melánie Stračiakovej, zaplatili už poškodeným omnoho viac. "Zatiaľ sme vyplatili odškodné vyše 240 tisíc eur," potvrdila. Podľa nej nič nie je skončené a poisťovni sa stále ozývajú poškodení. "Boli tam veľmi ťažké zranenia. Najviac sme vyplatili mladému človeku, ktorý bude do konca života dosť vážne postihnutý. Išlo o sumu 46 980 eur," dodala M. Stračiaková.

Na súde vypovedal aj znalec zo Žiliny, ktorý potvrdil, že stan bol nedostavaný, chýbali mu totiž bočné steny! Dokonca vysvitlo, že už rok pred tragédiou táto istá firma rovnako odflákla stavbu stanu a k jeho pádu tak mohlo dôjsť už vtedy! "Zistili sme, že Agentúra Pohoda bola zavádzaná už v roku 2008, kedy bol tiež postavený stan, ktorý absolútne nevyhovoval stavu dostavanosti. Iba vďaka veľkej náhode nevznikla takáto tragická udalosť už vtedy," dodal R. Kvasnica.

Podľa Michala Kačšáka je potrebné, aby konateľ a staviteľ v jednej osobe Jacob Bossert prišiel na Slovensko pred súd. "Neviem si vysvetliť ako je možné, že sa tento človek od pádu stanu neukázal ani raz a to aj napriek tomu, že ho súd k tomu zaviazal." Povedal M. Kaščák. J. Bosserta chce navyše vidieť na Slovensku aj sudkyňa. "Bola by som veľmi rada, keby prišiel. Minimálne tie tragické následky, ktoré sa stali, si to zaslúžia. Ak nepríde, nabudúce dôkladne preskúmam aké mal na to dôvody," uzavrela sudkyňa. Pojednávanie odročila na apríl.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní