Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2012 08:00 | Správy | Domáce správy

Odborníci už vedia, prečo padala strecha na Zedníka s deťmi!

Majiteľom hokejového štadiónika hrozí pokuta! Primátorovi Trstenej sa priznali, že konali v rozpore so zákonom, keď hokejovú halu užívali pred kolaudáciou.

Stavbu si včera so záujmom prezrel policajný statik. Podľa výrobcu mala konštrukcia haly vydržať zemetrasenie so silou 7 stupňov lokálnej magnitúdy. V čase zrútenia vnútorného obloženia na ľad žiadne zemetrasenie široko-ďaleko však nebolo.

Majitelia potvrdili, že konali v rozpore so zákonom. Začíname voči nim so správnym konaním,“ povedal pre Nový Čas primátor Trstenej Jozef Ďubiak. Na Slovensko už prišli obaja konatelia hotela Altis, ku ktorému hokejový štadiónik patrí. Jeden z nich - Michal Dobre - však zjavne nemal chuť sa k niečomu vyjadrovať. „V stredu dáme oficiálne stanovisko,“ uviedol stručne. Za užívanie haly bez kolaudačného rozhodnutia hrozí jej majiteľom pokuta až 165-tisíc eur.


Hokejový štadión stavala žilinská firma Hupro haly. Jej konateľ Boris Jurga je presvedčený, že svoju prácu odviedli bezchybne. „Strechu prezrel policajný statik, počkáme si na jeho zhodnotenie,“ poznamenal Jurga. Na svojej stránke výrobca haly píše, že ich konštrukcia je odolná proti zemetraseniu so silou 7 stupňov lokálnej magnitúdy.

V čase dramatického pádu vnútorného obloženia bolo v hale asi dvesto ľudí. Na ľade korčuľovalo približne tridsať detí s hokejistom Richardom Zedníkom. Vďaka duchaprítomnosti rodičov a hokejistu sa nikomu nič nestalo. „Keď začala strecha pukať, ktosi zakričal, aby sme utekali. Ešte šťastie, že niekto z dospelých vykopol dvere na druhom únikovom východe, lebo za dvadsať sekúnd všetko spadlo,“ povedal jeden mladých hokejistov Štefan Piták (13) „Ja som šiel so Zedníkom z ľadu medzi poslednými. Nejaké deti nemohli preskočiť cez mantinel, tak im pomáhal,“ dodal ďalší hokejista Dávid Matis (13).

Na vine je zamrznutý ľad

Uvoľnenie konštrukcie zateplenia v tréningovej hokejovej hale zapríčinilo podľa predbežných zistení nepredpokladané preťaženie podhľadového plechu množstvom namrznutého ľadu, uviedol konateľ hokejového komplexu a mládežníckeho hokejového klubu Altis Filip Fedák.

"Privolaní špecialisti ako stavebný dozor, odborník v oblasti statiky a zástupca dodávateľskej firmy sa zhodli na tom, že uvoľnenie konštrukcie ľahkého tepelno-izolačného podhľadu zapríčinilo nepredpokladané preťaženie podhľadového plechu množstvom namrznutého ľadu," povedal Fedák.

Zo zistených skutočností podľa neho vyplynulo, že v celom priestore interiéru haly bola teplota pod bodom mrazu, čo zapríčinilo zamŕzanie vodných pár na podhľadovom plechu na interiérovej strane a ich následné hromadenie. "To spôsobilo nepredpokladané preťaženie konštrukcie zateplenia. Snehom pokrytá konštrukcia haly ostala nepoškodená aj po dynamickom zaťažení spôsobenom uvoľnením vnútorného zateplenia," uviedol Fedák.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov