Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2012 13:15 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Obžalovaného Karola Mella na úteku hľadá sudca na nástenke!

Sudca, ktorý má na stole kauzu Karola Mella zaspal dobu! Na úradnú tabuľu vyvesil predvolanie a v poučení urobil chybu. Je výzva vôbec platná?

Na chodbe bratislavského súdu v Justičáku na nástenke - úradnej tabuli visia rôzne oznamy. Súd má zo zákona povinnosť ich vyvesiť. Medzi nimi je aj predvolanie na hlavné pojednávanie pre Karola Mella. Keďže je na úteku sudca mu aj takouto formou oznamuje, že hlavné pojednávanie bude 15. a 16. februára 2012.

1163039:fullwidth:true:true:true

"Pre Vašu obhajobu je dôležité, aby ste sa ustanovili, aj keď predpokladáte, že ste nevinný. Keď sa neustanovíte  bez dostatočného ospravedlnenia, môžete byť predvedený a potrestaný pokutou do 10 000 ,- Sk, ( podľa § 66 a § 90)," píše ďalej sudca Mellovi.

Sudca  zrejme zabudol, že na Slovensku máme od 1. januára 2006 nový trestný poriadok.

"Ide o nesprávny odkaz na právny predpis, ktorý je už neplatný a neúčinný," povedal odborník na trestné právo Jaroslav Ivor z fakulty práva Paneurópskej vysokej školy.  "Podstata sa však  nemení. Obžalovaný má byť predvolaný, výzva musí byť umiestnená na úradnej tabuli a obžalovaný musí byť upozornený na následky v prípade ak sa nedostaví," dodal Ivor.

"Nesmie sa to stávať. Je to zmätočné. Prokurátor a obhajca to môžu namietať. Verejná listina by mala byť opravená. Na samotné konanie to však nemá podstatný vplyv," myslí si Lucia Kurilovská z katedry trestného práva Právnickej fakulty UK.

Sudca zabudol aj na to, že na Slovensku máme od 1. januára 2009 už eurá a navyše poriadková pokuta je podľa nového trestného poriadku už v inej výške a to do 1650 eur.

"Zákonný sudca doručil do spisovej kancelárie úpravu o vyvesení predvolania obžalovaného na úradnú tabuľu súdu, nakoľko sa jedná o konanie proti ušlému. Asistentka však omylom vyvesila predtlač predvolania s neaktuálnymi údajmi o pokute. Na základe pokynu sudcu bude nahradené predvolaním so správnym textom," uviedol horca súdu Pavol Adamčiak.

Kto je Karol MelloPri vyčíňaní Mellových kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec († 10) a žena († 30), pôvodne bol však útok namierení na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006. Mello je obžalovaný z objednávky vraždy. Na úteku bol  od novembra 2006. Prípad je už na súde.

Zadržali ho 28. októbra 2010 v Krakove. Poľské justičné orgány ho v na piaty krát vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli 29. apríla a sudca ho posadil do väzby.

Bratislavský krajský súd19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby na slobodu.

Vyšetrovateľ obvinil Mella z ďalšej vraždy, Jozefa Gudábu († 46), ktorá sa stala v marci 2003. Tento prípad polícia ešte vyšetruje.

Súd vydal na Mella nový zatykač vlani 15. júla.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy