Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2012 13:48 | Správy | Domáce správy

Keď sa Dzurinda dozvedel o Gorile, vysvetlenie od šéfa SIS nežiadal

Mikuláš Dzurinda priznal, že po obdržaní informácie z Gorily, nemal najmenší dôvod pýtať sa niečo ministra vnútra či šéfa SIS.

Keď Mikuláš Dzurinda dostal v roku 2006 ako predseda vlády informáciu o prípade Gorila, nevidel najmenší dôvod sa ďalej pýtať na prípad vtedajšieho ministra vnútra Martina Pada (SDKÚ-DS) či šéfa SIS Ladislava Pittnera. Dzurinda to vyhlásil v dnešnej relácii STV O 5 minút 12 s tým, že informácie, ktoré dostával od tajnej služby, vždy vyhodnotil v súlade so zákonom a zdravým rozumom.

"Nebol najmenší dôvod pozrieť sa, ako s tým naložil Pado. Nevidel som najmenší dôvod aj preto, že som do funkcie šéfa SIS nominoval charakterného profesionála. Buď budeme chcieť vidieť pravdu, alebo sa budeme snažiť SDKÚ-DS ako dobrý terč škandalizovať," podotkol.

Vysvetľoval názornou pomôckou

Dzurinda si pomohol aj obrázkom, ktorý sám nakreslil, aby vysvetlil vzťahy medzi SIS, ústavnými činiteľmi a políciou. "Zákon hovorí, že SIS poskytuje informácie ústavným činiteľom - prezidentovi, NR SR a vláde a ich členom, ktoré sú potrebné na ich rozhodovanie. Informácie o spáchaní trestnej činnosti poskytuje polícii a prokuratúre. Premiér nesmie ovplyvňovať nezávislé inštitúcie. Policajt môže prísť za politikom, ale politik nesmie ísť za policajtom," upozornil.

Dzurinda tvrdí, že s obrdžanou informáciou naložil tak, ako mu to ukladá zákon a jeho politické svedomie. "Celé to obdobie rokov 2002 až 2006 som sa snažil robiť to, čo mi ukladal zákon. Ťahali sme na Slovensko fabriky, bojovali sme proti korupcii. Moja politická zodpovednosť z tohto obdobia spočíva v jedinom - či SIS zametala pod koberec alebo konala vo verejnom záujme," povedal.

Líder SDKÚ-DS zároveň vylúčil, že rolu zohrávali aj blížiace sa voľby v júni 2006. "Ja neviem, čo sa dá vyšetriť medzi aprílom a júnom, lebo to, čo sa objavuje na internete, je monštrum. Prečo sa to nevyšetrilo za Fica a prečo na tieto otázky nedáva odpovede Lipšic? Veď tam sa píše, že KDH malo prijať úplatok 200 miliónov korún a keď som na to prišiel, museli sa so mnou podeliť. Ako je možné, že za šesť rokov sa ma nikto neprišiel opýtať, ako to bolo? Prečo tu maľujeme takúto neskutočnú hmlu?" pýtal sa.

Zbavia agentov SIS mlčanlivosti?

Podľa Dzurindu je dôležité, aby sa prípad prešetril do dôsledkov. Tiež si myslí, že príslušníci SIS by mali byť zbavení mlčanlivosti. "Otvorme dvere, ako sa len dá. Rovnako charakterný ako Pittner je aj Mitrík, musí vedieť, čo mu zákon ukladá. Ako predseda strany hovorím, nech sú zbavení mlčanlivosti všetci členovia SIS, ak to pomôže vyriešiť prípad," konštatoval. Dzurinda v tejto súvislosti deklaroval, že mal vždy maximálny záujem, aby ten, kto patrí do väzenia, tam aj šiel, ale aj to, aby nikto nešpinil meno poctivých ľudí.

Chystá sa prvý protest

Na sociálnej sieti sa formuje protest, ktorého účastníci plánujú vyjadriť svoj postoj k obsahu spisu Gorila. Na piatok 27. januára ohlásili organizátori dvojhodinovú demonštráciu. Informuje spravodajský portál aktulne.sk.

"Protest sa začne na Námestí SNP v Bratislave, kde bude sprievodný program. Po jeho skončení bude protestná akcia pokračovať sprievodom na Hodžovo námestie pred Grassalkovičov palác," plánujú organizátori. Demonštranti by sa mali následne presunúť pred budovu Národnej rady SR, kde chcú vytvoriť symbolickú reťaz. "Banány pre gorily sú vítané," znejú inštrukcie pre potenciálnych účastníkov protestu.

Podľa Aktuálne.sk sa občania na kauze aktívne zúčastňujú aj v dokazovaní či vyvracaní faktov zo spisu. Na stránke Google docs niekto vytvoril dokument pod názvom Gorilagate, do ktorého návštevníci môžu voľne vpisovať svoje poznámky a označovať overené časti. Stránka je podľa popisu pravidelne zálohovaná pre prípad útoku hackerov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta