Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2012 13:00 | Správy | Kultúra

Štefan Nosáľ oslavuje: Lúčnicu v zahraničí sledovali eštebáci

Kráľ slovenského folklóru Štefan Nosáľ oslávil 85. narodeniny. Už 60 rokov vedie náš najúspešnejší folklórny súbor - Lúčnicu.

Vďaka svojmu povolaniu precestoval celý svet, zažil stráženie komunistickými agentmi či spoznal životnú lásku. Aký je životný príbeh legendy slovenského kultúrneho života?

Pochádza z Hriňovej a vlak videl prvýkrát ako dvanásťročný. Do Banskej Bystrice, kam šiel na gymnázium, ho priviezli na voze. Neskôr prišiel do Bratislavy, kde si našiel osudovú lásku - Lúčnicu. „Keď som ich prvýkrát videl tancovať, pochopil som, že toto chcem robiť.“ Členom Lúčnice sa stal v roku 1949 a v roku 1951 prevzal jej umelecké a choreografické vedenie.

Strážili ichLúčnica mala tú výsadu, že mohla cestovať po svete aj počas vlády komunistov. „Strana nás od 50. rokov podporovala, aby bolo vidno, ako sa o kultúru stará,“ loví v pamäti Nosáľ. Komunisti však súbor na cestách vždy pozorne strážili, aby niekto náhodou neemigroval či „nevyviedol“ niečo, z čoho by mohli byť problémy. Folkloristov sledovali najskôr otvorene, potom cez tajných agentov. Lúčnica dodnes šíri naše dobré meno po celom svete - folkloristi žnú úspechy aj v Číne, Egypte, Austrálii, Japonsku či Amerike. Zlé reakcie publika tanečníci zažili len po povstaní v Maďarsku v roku 1956, ktoré komunisti vtedy krvavo potlačili. „Vracali sme sa zo zájazdu z Južnej Ameriky a v maďarskej tlači sme čítali, že ešte neuschla krv martýrov v maďarských putách a už idú vyslanci červeného Československa. Zvláštne roky pre Lúčnicu nastali po nežnej revolúcii. „Po štyridsaťročnej izolácii sme zrazu boli ako ohlúpnutí. Všetko zahraničné bolo dobré, stratili sme my „Slováčikovia“ sebavedomie. V súčasnosti, našťastie, ľudia znova k folklóru nachádzajú cestu,“ spomína legenda.

BudúcnosťLúčnica obyčajne po sezóne priberá dva-tri páry nových tanečníkov. Vyberá ich sám Nosáľ, spolu s ostatnými pedagógmi. „Vyberáme tých najlepších. Musí tam byť technika, ale aj duchovné zázemie. To sa obvykle prejaví aj neskoršie“. Manželka na profesora v obkolesení krásnych tanečníc vraj nikdy nežiarlila. „Veľa krásnych dievčat chodí po ulici, ale nie každá môže byť tanečnica. Nielen krása, ale to, čo dokáže, je podstatné“. Niekoľko mladých párov sa v súbore zaľúbilo, niekedy sa ich deti vrátia do súboru tancovať.

To je napokon aj príbeh Štefana Nosáľa. Manželka bola lúčničiarka a ich dcéra Barbora sólistkou súboru. V súbore sa doteraz vystriedalo takmer 2 500 ľudí. Stretávajú sa a funguje medzi nimi súdržnosť. „Tí starší a tí, čo prídu zo zahraničia, hovoria, že to boli najkrajšie roky ich života. Boli mladí, krásni a úspešní“. Niektorí sa po odchode z Lúčnice stali právnikmi, lekármi, ministrami alebo misskami. „Mne už tanca stačilo,“ priznáva tanečný majster. Napriek veku však chce byť v Lúčnici užitočný. Aj vo svojich 85 rokoch obvykle večer od siedmej do desiatej absolvuje s tanečníkmi 3 - 4 tréningy týždenne. „Nemôžem od tanečníkov vyžadovať výkony a sám byť iný,“ dodáva na záver.

Štefan Nosáľ

  • Narodil sa 20. 1. 1927 v Hriňovej.
  • Vyštudoval Vysokú školu technickú a VŠMU v Bratislave.
  • Od roku 1951 vedie Lúčnicu.
  • 20 rokov (1972 - 1992) viedol Katedru tanečnej tvorby na VŠMU.
  • Vytvoril viac ako 100 tanečných kompozícií a celovečerných programov.
  • Nositeľ niekoľkých štátnych vyznamenaní, napr. zaslúžilý umelec (1968), národný umelec (1989), Slovak Gold (2002), Pribinov kríž I. triedy (2007) a cena Paula Straussa (2009).
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle