Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2012 13:00 | Správy | Kultúra

Štefan Nosáľ oslavuje: Lúčnicu v zahraničí sledovali eštebáci

Kráľ slovenského folklóru Štefan Nosáľ oslávil 85. narodeniny. Už 60 rokov vedie náš najúspešnejší folklórny súbor - Lúčnicu.

Vďaka svojmu povolaniu precestoval celý svet, zažil stráženie komunistickými agentmi či spoznal životnú lásku. Aký je životný príbeh legendy slovenského kultúrneho života?

Pochádza z Hriňovej a vlak videl prvýkrát ako dvanásťročný. Do Banskej Bystrice, kam šiel na gymnázium, ho priviezli na voze. Neskôr prišiel do Bratislavy, kde si našiel osudovú lásku - Lúčnicu. „Keď som ich prvýkrát videl tancovať, pochopil som, že toto chcem robiť.“ Členom Lúčnice sa stal v roku 1949 a v roku 1951 prevzal jej umelecké a choreografické vedenie.

Strážili ichLúčnica mala tú výsadu, že mohla cestovať po svete aj počas vlády komunistov. „Strana nás od 50. rokov podporovala, aby bolo vidno, ako sa o kultúru stará,“ loví v pamäti Nosáľ. Komunisti však súbor na cestách vždy pozorne strážili, aby niekto náhodou neemigroval či „nevyviedol“ niečo, z čoho by mohli byť problémy. Folkloristov sledovali najskôr otvorene, potom cez tajných agentov. Lúčnica dodnes šíri naše dobré meno po celom svete - folkloristi žnú úspechy aj v Číne, Egypte, Austrálii, Japonsku či Amerike. Zlé reakcie publika tanečníci zažili len po povstaní v Maďarsku v roku 1956, ktoré komunisti vtedy krvavo potlačili. „Vracali sme sa zo zájazdu z Južnej Ameriky a v maďarskej tlači sme čítali, že ešte neuschla krv martýrov v maďarských putách a už idú vyslanci červeného Československa. Zvláštne roky pre Lúčnicu nastali po nežnej revolúcii. „Po štyridsaťročnej izolácii sme zrazu boli ako ohlúpnutí. Všetko zahraničné bolo dobré, stratili sme my „Slováčikovia“ sebavedomie. V súčasnosti, našťastie, ľudia znova k folklóru nachádzajú cestu,“ spomína legenda.

BudúcnosťLúčnica obyčajne po sezóne priberá dva-tri páry nových tanečníkov. Vyberá ich sám Nosáľ, spolu s ostatnými pedagógmi. „Vyberáme tých najlepších. Musí tam byť technika, ale aj duchovné zázemie. To sa obvykle prejaví aj neskoršie“. Manželka na profesora v obkolesení krásnych tanečníc vraj nikdy nežiarlila. „Veľa krásnych dievčat chodí po ulici, ale nie každá môže byť tanečnica. Nielen krása, ale to, čo dokáže, je podstatné“. Niekoľko mladých párov sa v súbore zaľúbilo, niekedy sa ich deti vrátia do súboru tancovať.

To je napokon aj príbeh Štefana Nosáľa. Manželka bola lúčničiarka a ich dcéra Barbora sólistkou súboru. V súbore sa doteraz vystriedalo takmer 2 500 ľudí. Stretávajú sa a funguje medzi nimi súdržnosť. „Tí starší a tí, čo prídu zo zahraničia, hovoria, že to boli najkrajšie roky ich života. Boli mladí, krásni a úspešní“. Niektorí sa po odchode z Lúčnice stali právnikmi, lekármi, ministrami alebo misskami. „Mne už tanca stačilo,“ priznáva tanečný majster. Napriek veku však chce byť v Lúčnici užitočný. Aj vo svojich 85 rokoch obvykle večer od siedmej do desiatej absolvuje s tanečníkmi 3 - 4 tréningy týždenne. „Nemôžem od tanečníkov vyžadovať výkony a sám byť iný,“ dodáva na záver.

Štefan Nosáľ

  • Narodil sa 20. 1. 1927 v Hriňovej.
  • Vyštudoval Vysokú školu technickú a VŠMU v Bratislave.
  • Od roku 1951 vedie Lúčnicu.
  • 20 rokov (1972 - 1992) viedol Katedru tanečnej tvorby na VŠMU.
  • Vytvoril viac ako 100 tanečných kompozícií a celovečerných programov.
  • Nositeľ niekoľkých štátnych vyznamenaní, napr. zaslúžilý umelec (1968), národný umelec (1989), Slovak Gold (2002), Pribinov kríž I. triedy (2007) a cena Paula Straussa (2009).
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej