Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2012 16:07 | Šport | Šport mix

Cisár Kitzbühelu! Legendárny Didier Cuche vyhral už po piaty raz

Didier Cuche triumfoval v zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli a dosiahol tak už svoje rekordné piate víťazstvo na legendárnej zjazdovke Streif.

Tridsaťsedemročný pretekár absolvoval skrátenú trať za 1:13,28 min.
Za Švajčiarom skončila trojica Rakúšanov. Druhý bol Romed Baumann so stratou 0,24 sekúnd, tretiu priečku obsadil Klaus Kröll (+0,30 s) a štvrtý finišoval Joachim Puchner (+0,36).

Trať museli organizátori pre silné sneženie a hmlu radikálne skrátiť. Pretekári tak absolvovali novú (2020 m) namiesto takmer dvoch minút za asi 70 sekúnd.

Pre Cuchea, ktorý tento týždeň oznámil, že po prebiehajúcej sezóne ukončí svoju bohatú kariéru, to bolo zároveň tretie víťazstvo v rade. Švajčiar prvýkrát vyhral zjazd v Kitzbüheli ešte v roku 1998, na ďalší triumf čakal dlhých desať rokov a v uplynulých troch rokoch pridal ďalšie tri. Osamostatnil sa tak na čele historických tabuliek, keď o jedno víťazstvo predstihol legendárneho Rakúšana Franza Klammera. "Cuche je teraz cisár Kitzbühelu, s tým dokážem žiť. No myslím, že mal ísť do dôchodku už pred sezónou," zavtipkoval v cieli Klammer, ktorý bol medzi prvými gratulantmi.

Cuche nebol najrýchlejší na medzičasoch, no perfektne zvládol svoju špecialitu - finiš: "Nešiel som úplne čisto. Párkrát som stratil stopu, ale v záverečnej sekcii som spravil všetko správne."

V sobotu si pripísal aj ďalší rekord, keď sa vo veku tridsaťsedem rokov stal najstarším víťazom pretekov Svetového pohára. "Je to ako hollywoodsky scenár. Keď som oznámil, že ukončím kariéru, naozaj som nemohol čakať taký šťastný záver. Tieto preteky sú jednoznačne moje preteky," povedal Cuche, ktorý pred dvoma rokmi v slávnom rakúskom stredisku vyhral aj super-G. "Tesne pred štartom som si hovoril: 'Dnes si tu naposledy, choď si pre víťazstvo', no nemal som žiadny čas nejako špeciálne to precítiť, keďže som sa musel plne sústrediť na preteky. Myšlienka na ten rekord mi pomohla uvoľniť sa a užiť si to," dodal.

Cuche sa posunul v priebežnom poradí SP v zjazde na druhú priečku, keď na svojho krajana a lídra Beata Feuza stráca 23 bodov. V celkovom poradí SP je na čele stále Rakúšan Marcel Hirscher (725 b) pred Ivicom Kosteličom z Chorvátska (695) a Feuzom (585).

Výsledky:1. Didier Cuche (Švaj.) 1:13,28 min, 2. Romed Baumann +0,24 s, 3. Klaus Kröll +0,30, 4. Joachim Puchner (všetci Rak.) +0,36, 5. Johan Clarey (Fr.) +0,40, 6. Beat Feuz (Švaj.) +0,45, 7. Andrej Sporn (Slo.) +0,47, 8. Stephan Keppler (Nem.) +0,48

priebežné poradie SP (po 20 zo 44 podujatí):
1. Marcel Hirscher (Rak.) 725 bodov, 2. Ivica Kostelič (Chor.) 695, 3. Feuz 585, 4. Aksel Lund Svindal (Nór.) 508, 5. Ted Ligety (USA) 493, 6. Bode Miller (USA) 450, 7. Cuche 443, 8. Hannes Reichelt (Rak.) 439, 9. Kröll 343, 10. Alexis Pinturault (Fr.) 341

priebežné poradie SP v zjazde (po 5 z 11 podujatí):
1. Feuz 300 b, 2. Cuche 277, 3. Kröll 265, 4. Miller 221, 5. Reichelt 205, 6. Clarey 184, 7. Baumann 177, 8. Svindal 143, 9. Didier Defago (Švaj.) 133, 10. Patrick Küng (Švaj.) 129

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo