Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2012 17:16 | Správy | Domáce správy

Lipšic potvrdil pravosť Gorily: Dzurinda si myslí, že sa zbláznil

Minister vnútra Daniel Lipšic na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že dokument Gorila je autentický.

Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. „Spravodajská akcia naozaj prebehla. Na základe listinného dôkazu, ktorý odovzdala predsedníčka vlády sa podarilo preukázať, že táto akcia naozaj existovala. Máme prvý kamienok v mozaike vyšetrovania tejto akcie,“ potvrdil minister vnútra Daniel Lipšic.

Akcia podľa neho bola legálna a legitímna. "Môžeme potvrdiť, že v rokoch 2005 a 2006 boli zadokumentované vážne podozrenia z korupčnej trestnej činnosti," povedal Lipšic. Existenciu akcie Gorila sa podľa neho podarilo potvrdiť polícii v spolupráci so špeciálnou prokuratúrou a vďaka listinnému dôkazu, ktorý odovzdala v stredu vyšetrovaciemu tímu predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.

Lipšic ďalej informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. Informácia z ministerstva vnútra mala ísť na Úrad boja proti korupcii, ktorý riadil Tibor Gašpar. Tam dokument s utajovanými skutočnosťami podľa Lipšica 14. mája 2008 protiprávne skartovali. Konanie už preveruje ministerská inšpekcia.

Lipšic: Spis bol protiprávne skartovaný

Spis vyhotovený v rámci akcie Gorila dal podľa Lipšica protiprávne skartovať Úrad boja proti korupcii pod vedením vtedajšieho riaditeľa úradu Tibora Gašpara v máji 2008.

Spis mal totiž v prípade, že ho polícia už nepotrebuje, putovať podľa zákona späť do SIS. "Nestratili sa, boli úmyselne skartované," zdôraznil minister o dokumentoch v spise.

Dzurinda: Lipšic sa zbláznil

Mikuláš Dzurinda slovami, že minister sa zbláznil. Lipšic informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. "Ja som nikdy nepovedal, že som takú, alebo onakú informáciu dostal, alebo nedostal. Ja o tom prosto nehovorím," poznamenal Dzurinda.

Ako dodal, premiér nie je policajt. "Ak dostane predseda vlády informáciu spravodajskej služby tak len preto, aby prijímal rozhodnutia, ktoré on sám má v kompetencii," doplnil Dzurinda, ktorý vníma dnešné výroky ministra vnútra ako alibistické. "Keďže Lipšicovi ľudia boli za rok a pol úplne negramotní, tvárili sa, že tu problém nie je, nič nevyšetrili, všetko hádžu na niekoho iného. Lipšic sa úplne zbláznil," podotkol predseda SDKÚ-DS.

Penta: Lipšic do vyšetrovania zasahuje každý deň

Je zarážajúce, že do vyšetrovania kauzy Gorila takmer každý deň zasahuje Daniel Lipšic, ktorý nie je orgánom činným v trestnom konaní, ale je politickým nominantom na poste ministra vnútra.

"My sme na jednej strane veľmi zarazení, že minister vnútra denne informuje nie o konkrétnych záveroch, ale o istých postupoch či poznatkoch z vyšetrovania, že to robí on a nerobí to orgán činný v trestnom konaní, ktorým on nie je. On je politický nominant na poste ministra vnútra," uviedol hovorca Penta Martin Danko.

Exriaditeľ Úradu boja proti korupcii: Neskartoval som Gorilu nezákonne

Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Tibor Gašpar odmietol, že by v máji 2008 nezákonne skartoval spravodajskú informáciu o prepojení finančnej skupiny s politikmi.

"Odmietam, čo povedal pán minister o nezákonnosti a mojom osobnom konaní, o nejakom skartovaní nejakej písomnosti," uviedol Gašpar. Dokument z tajnej služby podľa neho dostali príslušní pracovníci úradu, aby preverili jeho obsah. To sa podľa Gašpara aj stalo a potvrdí to spis, ktorý by sa podľa neho mal na ÚBPK nachádzať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Aktualizované
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali