My máme pre vás pozvánku na podujatie, kde potešíte svoje chuťové poháriky a zároveň sa príjemne zabavíte. Gastronomický veľtrh Danubius Gastro v Inchebe od 19. do 22. januára láka bohatým programom a vyberaným menu. Ľudia, ktorí sa profesionálne venujú odvetviam gastronómie a hotelierstva na veľtrhu Danubius Gastro nájdu kompletné vybavenie pre svoje prevádzky, ako aj širokú ponuku nápojových a kulinárskych špecialít. Silné zastúpenie majú káva, víno a potraviny s akcentom na slovenskú produkciu. Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu sú sprievodné podujatia, kde svoje výnimočné zručnosti predvedú barmani, baristi, kuchári, pekári, cukrári i someliéri. Široká verejnosť tu môže ochutnať výnimočné špeciality a od profesionálov gastronómie odkukať praktické grify. Na svoje prídu aj tie najnáročnejšie jazýčky.
Zo zaujímavých pokrmov odporúčame ochutnať biočokoládu s bretónskymi morskými riasami alebo aj s príchuťou ruže. Inak ďalší kvet, ktorý sa u nás zbiera hlavne do jarných kytičiek – fialky - sa vo francúzskom Toulouse stávajú častou prísadou gastronomických špecialít. Na veľtrhu nájdete nimi ochutený cukor, čaj, čokoládu, marmeládu, no a snáď ich najluxusnejšia verzia sú kryštalizované kvety fialky v cukre Tento vynikajúci produkt sa pridáva do šampanského.
Ak by sme chceli vyzdvihnúť ďalšie kuriozity, je potrebné pristaviť sa pri stánku s exotickým ovocím a zeleninou. Jackfruit, pytahaya, kiwano, castelfranco, romanesco, san mazano sú len niekoľké z nespočetného množstva druhov neobvyklých pre naše kuchyne. Vynikajúci kuchári aj ukážu ako tieto špeciality využiť pri príprave jedál. Na sobotu 21. 1. je pripravená módna prehliadka originálnych modelov z ovocia, zeleniny, šalátov, jedlých kvetov a byliniek.
Dobrý gastronomický veľtrh by nemohol byť bez sprievodných podujatí, kde si odborníci porovnajú svoje schopnosti a verejnosť ich pritom sleduje s nemým úžasom. Aktívne sa do sprievodných akcií zapojí 600 organizátorov a súťažiacich.
Ako jednu z najatraktívnejších sprievodných akcií môžeme spomenúť Národnú prehliadku kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, kde sa predstavia súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Kuchári v širokom zastúpení budú súťažiť v Danubius Gastro Cup, Gastro Junior, Callebaut Cup. Milovníkov kávy zaujmú baristické súťaže Majster kávy Junior a Barista Open, v ktorých sa porovnáva zručnosť a rýchlosť pri príprave pressa, capuccina a kokteilov .
Pekárska súťaž o Najlepší Bratislavský rožok sa koná už 6. krát a bude doplnená súťažami o Najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta a Najkrajšie umelecké dielo z karamelu. Tohtoročnou novinkou je kurz pečenia bratislavských rožkov pre verejnosť. Barmanské súťaže ST. NICOLAUS CUP 2012 a ST. NICOLAUS FREE STYLE patria medzi veľmi zaujímavé podujatia lahodiace nielen oku, ale i chuti. Umelecké výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny budú prezentované v Malej škole carvingu.