Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2012 11:02 | Správy | Domáce správy

Radičovej odkaz: Nikto nedostane byty zadarmo, ani Rómovia!

Nová stratégia integrácie Rómov počíta so znížením počtu chatrčí a nelegálnych obydlí o 25 percent

Rómovia na Slovensku nebudú dostávať byty zadarmo, aj keď podľa novej vládnej stratégie do roku 2020 sa má znížiť podiel chatrčí a nelegálnych obydlí o štvrtinu. „Bolo by nespravodlivé a diskriminačné voči majoritnej populácii, keby sa prideľovali byty bez aktivity, účasti a schopnosti finančne participovať na tomto bývaní, to je neúnosné,“ vyhlásila Radičová po rokovaní vlády, na ktorom ministri novú stratégiu prijali. Premiérka pripomenula, že projekty sociálneho bývania sú vždy postavené na podieľaní sa pri jeho konštrukcii a výstavbe a potom aj na schopnosti financovania takéhoto bývania. Tak to platí pre majoritnú spoločnosť a tu budú podmienky rovnaké. „Nikto nič nedostáva len tak zadarmo,“ dodala.

Vládny splnomocnenec pre rómske komunity Miroslav Pollák pripomenul, že tu už bol jeden systém výstavby nájomných bytov nízkeho štandardu a takto sa postavilo asi 2 900 týchto bytov. Rómovia v tomto prípade už mali nejakú percentuálnu spoluúčasť na ich výstavbe. Teraz sa novou Stratégiou možnosti rozširujú. “Neostáva iba pri výstavbe nájomných bytov nízkeho štandardu, ale ide ďalej smerom k prestupnému bývaniu, k podpore individuálnej výstavby,“ spresnil Pollák s tým, že aktívna spoluúčasť budúcich nájomníkov, resp. vlastníkov bude samozrejmosťou. „Nie je to tak, že by zadarmo oni iba dostávali,“ dodal. Podľa splnomocnenca už aj teraz musia viacerí svoj podiel splácať v nájomnom byte aj 30 rokov, čo niektorých až existenčne ohrozuje. Je teda skresľujúce povedať, že bývanie dostali zadarmo.

Okrem problému nadobudnutia bývania stratégia hovorí aj potrebe riešenia ďalšieho problému, ktorý s bývaním súvisí.. Neraz totiž treba vysporiadavať majetky, na ktorých majetky Rómov stoja a treba legalizovať aj stavby . Do marca chcú pripraviť metodiku tohto postupu a publikáciu, ktorá by aj v tom urobila jasno a poriadok.

Stratégia pre integráciu Rómov do roku 2020 je rozsiahly dokument plánov v oblasti vzdelanie, zamestnanie, bývanie a zdravie, ktorý má byť na kritickú situáciu Rómov. Podobné postupy sa pripravujú koordinovane v celej EÚ. Podľa Polláka je nová koncepcia iná ako doterajšie. Tie podľa Polláka vznikalo štýlom „o nich bez nich, teda Rómovia sa nezúčastnili na ich tvorbe. Okrem toho v nich nebola definovaná spolupráce zúčastnených strán. Splnomocnenec nemyslí len na spoluprácu väčšinového obyvateľstva s Rómami, ale aj zapojenie samosprávy, štátnych inštitúcií či tretieho sektora. Chýbali aj časové postupy, konkrétna zodpovednosť a neboli na to vyčlenené konkrétne peniaze. „Toto boli evidentné nevýhody a absencie doterajších stratégií, čiže väčšinou išlo o voľné, takpovediac o esejistické texty,“ zhodnotil Pollák.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie