Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Bývalý policajný funkcionár Jozef Šátek potvrdil časť Gorily

K dokumentu Gorila, ktorý sa koncom roka objavil na internete, sa na svojom blogu vyjadril už aj bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek.

Potvrdil časť spisu, v ktorej sa spomína prístup aktérov spisu Gorila k vyšetrovateľom. Zároveň vylúčil sfalšovanie zásadných častí zverejneného dokumentu! Exšéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek tvrdí, že počas svojej policajnej kariéry sa stretával s neuveriteľnými ťažkosťami, intrigami a zásahmi, ktoré marili vyšetrovanie top káuz, v ktorých vystupovali politici, úradníci či vplyvné ekonomické skupiny.

„Zaznamenávali sme hádzanie polien pod nohy i rôzne útoky proti nám od politikov, ba aj od kolegov policajtov či spravodajských služieb a orgánov prokuratúry. Nakoniec sme skončili, keďže sme nemienili ustúpiť, mnohí v civile,“ uviedol Jozef Šátek. Na svojom blogu si pritom pomáha pasážami z dokumentu Gorila, v ktorých sa jeho aktéri rozprávajú o tom, ako niektoré štátne úrady sabotovali prácu polície, ktorá sa snažila vyšetriť niektoré privatizačné kauzy. Tie sa, samozrejme, vyšetriť nepodarilo.

Šátek dodal, že minimálne kľúčové časti Gorily sú „s najvyššou mierou pravdepodobnosti“ pravdivé. „Témy, postupnosť i obsah jednotlivých rozhovorov sú zjavne odrazom ich skutočného priebehu,“ vyhlásil. V januári 2005 Šáteka však odvolal z funkcie šéfa Úradu boja proti koprupcii exminister vnútra Vladimír Palko. „Vtedy som dospel k záveru, že objasnenie ekonomických trestných káuz, do ktorých sú zapletené verejne činné osoby, nie je v záujme žiadnej politickej moci, a odišiel som do civilu,“ uzavrel Šátek.

SIS žiadala o odpočúvanieSlovenská informačná služba (SIS) skutočne žiadala o odpočúvanie, ktoré sa spomína v spise Gorila. Pre denník Hospodárske noviny to potvrdil Krajský súd v Bratislave. Dokument Gorila vznikol na základe odpočúvaní SIS v konšpiračnom byte, kam chodieval jeden z partnerov finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák na stretnutia s vrcholnými predstaviteľmi štátu a štátnych organizácií. „Krajský súd eviduje žiadosť o použitie informačno-technických prostriedkov (ITP) zo dňa 21. 11. 2005,“ uviedla pre denník predsedníčka súdu Darina Kuchtová.

Spisová značka a číslo žiadosti sú rovnaké, ako uvádza Gorila. Súd bližšie neuviedol, o čo presne SIS žiadala, keďže podľa zákona zverejňuje iba informácie, ktoré nespadajú pod ochranu utajovaných skutočností.
Údajné spisy SIS pod názvom Gorila naznačujú korupčné správanie niektorých štátnych predstaviteľov ešte v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). To už stálo šéfku FNM Annu Bubeníkovú funkciu, z ktorej ju v stredu odvolala vláda. Pravosť tvrdení, ktoré sa týkali odvolanej šéfky FNM, však doteraz oficiálne nikto nepotvrdil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?