Bio výrobky sú oproti tým bežným o poznanie drahšie - napríklad 700-gramový bochník vyrobený z kamutu (pšenica faraónov) stojí vyše 3 €! Nový Čas preto urobil malý test, či sú bio výrobky aj o toľko chutnejšie, o koľko sú drahšie než tie v supermarketoch. Ochutnávačka Nového Času Barbora Čermáková porovnal chuť bio výrobkov s chuťou tých obyčajných a určila, ktoré jej „šmakovali“ viac.
Bio farmársky chleba celozrnný 900 g (2,80 €) a Špaldová bageta 120 g (0,59 €)
„Bio chlieb je hustejší, sýtejší a výraznejšej chuti.“
„Oproti bio produktu je cereálny chlieb jemnejší, ľahšie sa v ústach rozplynie, na zasýtenie treba zjesť viac krajcov.“
Bio praclík 100 g (0,92 €) a Kaiserka s pohánkou 55 g (0,23 €)
„Na prvý dotyk je praclík tvrdší, ťažšie sa láme, no príchuť obilnín je intenzívnejšia.“
„Obľúbená kasierka je mäkšia, lepšie sa odhrýza.“
Bio osie hniezdo jablkové 100 g (0,99 €) a Osie hniezdo Škoricové 100 g (0,59 €)
„Kto očakáva, že bio hniezdo bude typicky sladké, bude sklamaný.“
„Klasické sladké pečivo je vhodnejšie na dezert ako bio.“
Bio špaldový rožok 100 g (0,70 €) a Špaldová bageta 120 g (0,59 €)
„Bio špaldový celozrnný rožok je podobne ako bio chlieb sýtejší a s výraznejšou chuťou ako obyčajná špaldová bageta.“
„Chutí podobne ako bio rožok, avšak je jemnejšia a jej chuť je o niečo menej intenzívnejšia.“
Bio pekáreň
O celú pekáreň sa starajú štyria ľudia. Jej zvláštnosťou je kamenný mlyn z Rakúska v hodnote 5 000 €. Výroba bio produktov je časovo veľmi náročná, len kvások na chleba kysne päť dní.
Po zamiešaní cesta a jeho dochutení kysne ďalších 3,5 hodiny. V antikorovej forme putuje do pece, kde sa pri teplote 170 C pečie hodinu a pol. Po vytiahnutí chlebík ešte pol hodiny chladne, následne sa vyklopí a ďalších 90 minút sa suší.