Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2012 13:29 | Správy | Peniaze

Nezamestnanosť v Británii: Prácu miestnym berú aj Slováci!

V Británii je bez práce vyše milión mladých ľudí. Podľa správy MigrationWatch UK za to môžu aj imigranti zo Slovenska a Česka.

Rastúca nezamestnanosť mladých Britov zrejme súvisí s prisťahovalectvom z ôsmich krajín vrátane Česka a Slovenska, ktoré v roku 2004 vstúpili do Európskej únie. Tvrdí to správa, ktorú dnes zverejnila britská skupina MigrationWatch UK, ktorá sa usiluje o prísnejšiu kontrolu imigrácie. Ľavicoví aktivisti ale podľa BBC so závermi skupiny nesúhlasia.

Podľa MigrationWatch UK sa od roku 2004 do Británie prisťahovalo približne 600.000 ľudí z ôsmich nových krajín EÚ. Za rovnaké obdobie sa zvýšil počet mladých nezamestnaných Britov z 575.000 na viac než milión. Podľa skupiny by bola "veľmi pozoruhodná náhoda", ak by medzi počtom imigrantov a nezamestnaných nebola vôbec žiadna súvislosť.

"Vzťah medzi tými číslami, samozrejme, nie je dôkazom príčinnej súvislosti, ale vzhľadom k pracovným a vekovým charakteristikám týchto prisťahovalcov by bolo nepravdepodobné, že by prisťahovalectvo z týchto krajín nemalo vôbec žiadny vplyv na nezamestnanosť mladých Britov v danom období," vyhlásil riaditeľ MigrationWatch UK Andrew Green.

"Zamestnávatelia veľa hovoria o tom, že je pre nich práca imigrantov z východnej Európy dôležitá. Sú tu ale aj náklady, ktoré bezpochyby dopadajú na mladé pracujúce narodené v Británii," doplnil Green.

Ľavicovo zameraný sociologický ústav Institute for Public Policy Research (IPPR) závery MigrationWatch UK odmietol. "Snaha vyvolať dojem, že problém s nezamestnanosťou mladých Britov je prevažne imigračný problém, čo táto správa robí účelovým výberom dát, je zásadná chyba a nezodpovednosť," povedal Matt Cavanagh z IPPR.

Podľa britského štatistického úradu prisťahovalci zo štátov, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, obsadzujú predovšetkým tie pracovné miesta, o ktoré britskí zamestnanci nestoja. "Nejde len o to, že sú prisťahovalci ochotní prijať špinavú, náročnú a nebezpečnú prácu, ktorej sa britská pracovná sila vyhýba, ale aj o to, že majú veľmi dobrú pracovnú etiku," uviedol štatistický úrad v najnovšej správe k zamestnanosti prisťahovalcov z jesene minulého roka.

Pre osem z desiatich krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, platilo prechodné obdobie, počas ktorého mohli doterajší členovia únie obmedziť prístup na pracovný trh ľuďom z nových krajín. Opatrenie sa netýkalo iba Malty a Cypru. Británia, rovnako ako Írsko a Švédsko, ale obmedzenie vôbec nezačala uplatňovať. Najdlhšie prechodné obdobie platilo v Rakúsku a v Nemecku, ktoré svoj pracovný trh pre občanov nových krajín plne otvorili až v máji 2011.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!