Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2012 11:00 | Správy | Domáce správy

Prachy, úplatky aj sex! Politika je podľa Gorily prepojená s biznisom

Čo sa dozvedáme zo „spisu“ Gorila? V prvom rade sa musíme vrátiť do roku 2005, keď Slovensku vládol druhý kabinet Mikuláša Dzurindu...

Slovenským internetom sa šíria dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1. Ich obsah má potvrdzovať, že finančné skupiny sú prepletené s politikmi, financujú ich a dokážu robiť výhodný biznis so štátom, z ktorého majú strany tučné provízie. Aj keď pravosť dokumentov doteraz nik nepotvrdil, ide minimálne o zaujímavé čítanie.

Vráťme sa teda do roku 2005. V nenápadnej bytovke na Vazovovej ulici v Bratislave dochádza v jednom z bytov k pravidelným stretnutiam medzi spolumajiteľom finančnej skupiny a politikmi. Byt je napísaný na podnikateľa, ktorý s finančníkmi, ale aj jedným z vtedajších ministrov, spolupracoval. Tento priestor mal byť podľa informácií z Gorily odpočúvaný zo susedného bytu, ktorý patril príslušníkovi Slovenskej informačnej služby.


„19.30 hod. prichádza Jirko Malchárek (odomke, vypne alarm, zapne TV). Telefonuje s neznámym o odvolaní 2 BNO ľudí a dosadení svojich ľudí. 19.47 hod. prichádza Jaroslav Haščák.“ Týmito slovami (aj s gramatickými chybami) sa začína celý príbeh dokumentu nazvaného Gorila.

Vtedajší minister hospodárstva Malchárek a spolumajiteľ skupiny Penta Haščák však nie sú jedinými aktérmi, ktorí sa v záhadnom spise objavujú. Menami vplyvných vládnych či opozičných politikov, ich spolupracovníkov, poslancov či vysokých štátnych úradníkov sa to v dokumente len tak hemží! Za všetkých stačí spomenúť vtedajšieho premiéra Dzurindu či šéfa opozičného Smeru Roberta Fica.

1150658:gallery:false:false:false

Sféry vplyvu

Určite najzaujímavejším čítaním sú pasáže, ktoré majú opisovať privatizáciu štátnych podnikov a rozparcelovanie republiky medzi rôzne ekonomické záujmové skupiny. Podnikatelia sa s papalášmi majú podľa prepisov dohadovať o úplatkoch, províziách, ale aj obsadení rôznych funkcií. Treba zdôrazniť, že v niektorých pasážach sú faktické nezrovnalosti a nepresnosti.

Čitateľ sa v dokumente, ktorý sa objavil na internete, môže dočítať napríklad to, ako prebiehala privatizácia elektrární, teplární, rozvodných sietí, bratislavského letiska či nemocníc, a kto za koho orodoval. Natíska sa otázka: Delili si jednotlivé politické strany provízie za predaj štátneho majetku? Podľa Gorily, ktorej pravosť zatiaľ nikto nepotvrdil a ani nie je jasné, kto spisy vypracoval,  áno. Pri delení „koristi“ sa pritom spomínajú nie milióny, ale stovky miliónov korún!

1150659:gallery:false:false:false

Financovanie stránZáber autorov, ktorí Gorilu vypracovali, je naozaj široký. Čitateľovi ponúkajú nahliadnutie aj do straníckych kuchýň. Osoby, ktoré sú v spise uvedené, opisujú, ako funguje financovanie politických strán. Samozrejme, mimo oficiálneho účtovníctva. A tak opäť „lietajú“ miliónové sumy, ktoré sa platia na ruku alebo sa objavuje návod, ako založiť firmu v zahraničí, cez ktorú sa dá strana financovať „načierno“.

Aj intímnostiUž sa stalo pravidlom, že v podobných dokumentoch sa dočítate naozaj všetko. Aj to, čo sa malo diať za dverami bratislavského bytu, v ktorom prebiehali stretnutia.

Tak napríklad pod dátumom 25. júna 2006 je opísaná nasledovná scéna: „Bola pustená televízia naplno a nebolo vôbec počuť rozhovor, iba S****** poznámky typu áno, kto, prečo… …B********* hovorila, že ju niekto??? začal buzerovať, že nemá knihu jázd… že mi nedá pokutu, keď s ním pôjdem do Nemecka… že nemám peniaze... (asi ju kontrolovala hliadka)…dlho ticho…vyvrcholenie sexovačky…sprcha…“  Čo všetko sa však dialo v byte a koľko zo spisov Gorila a Gorila 1 je hodnoverných, ostáva nateraz záhadou. Zatiaľ sa totiž neobjavili zvukové nahrávky alebo prepisy z SIS.

Čo na to hovoria?Osoby, ktoré sa v dokumentoch objavujú, ich autenticitu popierajú. „Penta odmieta, že by informácie, ktoré sa týkajú aktivít investičnej skupiny a jej predstaviteľov v uvedenom materiáli, mohli byť pravdivé,“ tvrdí rezolútne jej hovorca Martin Danko. Práve okolo spolumajiteľa Penty Haščáka sa „točí“ celá správa. Finančná skupina ich „považuje za účelovo zostavené kompiláty, pričom obsah tzv. rozhovorov je dosadzovaný do mediálne známych udalostí pravdepodobne s cieľom vyvolať dojem autenticity. Nie sú nám známe motívy autora týchto materiálov, resp. motívy osoby či osôb, ktoré sa ich rozhodli publikovať práve v tomto čase“.

Obsah Gorily nekomentujú ani SDKÚ, ani Smer. „Pred voľbami je vždy záujem vtiahnuť politické strany do spravodajských hier. Strany ich komentujú a ich komentáre sú dezinterpretované. Neťahajte nás do toho,“ reagoval Fico.

Exminister hospodárstva Malchárek, ktorý sa v spisoch spomína, priznáva, že sa s Haščákom pozná. Napokon, bol mu svedkom na svadbe. „Neviem o žiadnej nezákonnej činnosti, či už pracovníkov Fondu národného majetku, alebo kohokoľvek iného, a ak by som vedel, konal by som, ako by bola moja občianska povinnosť,“ okomentoval pre televíziu Markíza dokument.

Ako sa vyvinie „kauza“ Gorila, nie je nateraz jasné. Chýbajú totiž dôkazy v podobe nahrávok. Bez nich je aj pre policajtov a vyšetrovateľov celý spis len pútavým a zaujímavým čítaním...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Poplach v českom tíme: V generálke totálne vyhoreli, tvrdá kritika hviezdy z NHL!
Bojový dron
Tvrdý ukrajinský útok: Hlásia obete a zranených! Znepokojivé, čo mali zasiahnuť
(ilustračné foto)
Obrovské nešťastie: Muž vypadol z výletnej lode! Po takmer 7 hodinách prišla zdrvujúca správa
ilustračné foto
Veľká tragédia: Zomrel bývalý hokejový reprezentant († 31)
V poslednej dobe sa chváli snímkami s neznámym mužom.
Varholíková 6 rokov po vyjdení z basy žiari šťastím: Kto je záhadný muž po jej boku?
Ilustračné foto
Foto
Katastrofálna situácia: Vyhlásili núdzový stav, stovky ľudí museli evakuovať! Hlásia aj obeť
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí