Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2012 18:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Toto je Ladislav, ktorý podľa polície odpálil bombu v Košiciach!

Ladislava K. (32), ktorý podľa polície umiestnil výbušný systém do koša pri prevádzke McDonald’s je za mrežami.

Pri prehliadke našli aj DVD o organizácii ALF (Animal Liberation Front). Ide o skupinu radikálnych ochrancov práv zvierat, ktorá má bunky po celom svete a v minulosti už zaútočila na prevádzky McDonald. Ladislav K. bol zjavne ich prívržencom. Sudkyňa včera rozhodla o jeho vzatí do väzby. Podľa súdu je obava, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. "Klient voči tomu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Krajský súd," uviedol pridelený advokát Ondrej Lučivjanský.

Ladislav K. na sociálnej sieti o sebe napísal, že chce, aby sa ľudia správali zodpovedne k zvieratám a prírode. „Milujem zvieratá, a preto som už 9 rokov nevzal mäso do úst,“ napísal vo svojom profile. Medzi jeho pridanými priateľmi dominujú najmä útulky pre psov na Slovensku. Polícia u Ladislava K. pri domovej prehliadke zaistila aj DVD o ekoteroristoch ALF. Tí v minulosti podnikli viacero útokov na tú istú sieť rýchleho občerstvenia ako on. Polícia o motívoch muža zatiaľ neinformuje, no minister vnútra Daniel Lipšic pri otázke, či je nejaká spojitosť s uložením výbušniny pri prevádzke rýchleho občerstvenia, uviedol: „Úzko to súvisí s preverovaním motívu. Jedna z verzií je, že mohlo ísť o motív, ktorý sa týka nejakého rádovo celospoločenského cieľa.“


Nedoštudovaný strojník Ladislav K., ktorého mali zo školy vyhodiť pre agresívne správanie, mal problémy so zákonom aj v minulosti. Bol trestne stíhaný za lúpež a absolvoval psychiatrickú liečbu. Pri lúpeži, ku ktorej malo dôjsť v roku 2003, mal podľa zistení Nového Času Ladislav K. ohrozovať muža plynovou pištoľou. Mal vtedy dostať dva roky so skúšobnou dobou 24 mesiacov, pričom súd nariadil aj ochranné liečenie ústavnou. Nezamestnaný a slobodný muž žil s rodičmi v rodinnom dome v Košickej Novej Vsi.

K bombovému útoku došlo 28. decembra podvečer pri prevádzke McDonald’s na ulici Protifašistických bojovníkov v Košiciach. Nástražný výbušný systém umiestnil páchateľ do plechového koša na odpadky, asi 10 metrov od vchodu, v čase, keď tam bol aj detský kočík. V dôsledku zlej prípravy systém čiastočne zlyhal a nedošlo k rozptýleniu klincov do okolia. Páchateľa polícia odhalila v priebehu niekoľkých dní na základe e-mailovej komunikácie s výrobcom nástražného systému. Pri domovej prehliadke našli dva rozlúčkové listy, závet, 700 gramov výbušniny a súčiastky na výrobu ďalšej bomby. Ladislav K. je obvinený je zo všeobecného ohrozenia.

Stanovisko McDonald’s

Spoločnosť McDonald’s vo svojom oficiálnom stanovisku uvádza, že zatiaľ nemá žiadne informácie o tom, že za útokom na košickú prevádzku môže stáť prívrženec ekoteroristickej organizácie ALF. „Bezpečnosť zákazníkov a zamestnancov patrí u nás k jedným z hlavných priorít a venujeme sa jej maximálne v rámci našich možností, právomocí a rizika potenciálnych hrozieb. Máme prepracovaný vnútorný bezpečnostný systém smerníc a pravidiel, ktorými sa zamestnanci riadia, ako aj kamerový systém v našich reštauráciách,“ odpovedal zástupca McDonald’s na otázku, či v súvislosti s bombovým útokom nezvýšia dozor na svojich prevádzkach.

Ekoteroristi z ALF

Animal Liberat ion Front (ALF) je skupina radikálnych ochrancov práv zvierat, ktorí uskutočňujú priame akcie na ich oslobodenie a ochranu. Ich konania sú často v rozpore so zákonom, napríklad oslobodzovanie zvierat z laboratórií a kožušinových fariem, sabotáže testovacích a výskumných zariadení a ďalšie. Tieto akcie sa označujú ako ekoterorizmus.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy