Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2011 09:33 | Správy | Domáce správy

Odchádzajúca premiérka Radičová: Toto nebol môj najhorší rok v politike

Rok 2011 nehodnotí premiérka Iveta Radičová ako najhorší vo svojej politickej kariére, aj keď bol plný turbulencií na domácej aj medzinárodnej scéne.

“Najdynamickejší, najviac rozhodnutí, ťažkých rozhodnutí, ale určite nie najhorší,” tieto prívlastky mu dala premiérka Radičová. V politike sa podľa nej obzvlášť zažívajú vzostupy a pády. “A v politike na to treba byť pripravený,” dodala.

Niekoľko vecí sa však podľa Radičovej podarilo uskutočniť a dotiahnuť. “Spustením protikorupčného programu a otvoreného vládnutia nastal zlom v spôsobe zatvárania sa politiky do svojej škrupiny,” vyhlásila. Za dôkaz tohto tvrdenia považuje fakt, že SR sa stala súčasťou celosvetovej iniciatívy otvoreného vládnutia a Slovensko je v prvej vybranej skupine krajín na pozvanie prezidentov USA a prezidentky Brazílie. Ako pripomenula, napriek kríze sa podarilo uskutočniť opatrenia pre mladé rodiny (vyššia materská). Zákonník práce vyhodnotila OECD ako desiaty najflexibilnejší. “Je to dôležitá podmienka pre tvorbu pracovných miest, pre lepšie podnikateľské prostredie,” myslí si premiérka.

Zmenil sa aj prístup k podpore investícií, keďže zrovnoprávnili zahraničných a domácich uchádzačov o túto podporu, prijali rad opatrení na zlepšenie podmienok zamestnanosti, z ktorých sa už niektoré aj zrealizovali. “S výsledkom, že v SR napriek kríze v porovnaní s ostatnými krajinami dosahujeme rast zamestnanosti a jemný ale predsa len aj pokles nezamestnanosti,” vyhlásila. Okrem toho sa spustili projekty na zaraďovanie sa dlhodobo nezamestnaných, a začala sa podľa premiérky nevyhnutná reforma súdnictva. “Tú sme bohužiaľ nestihli dokončiť, čo ma mrzí,” dodala.

Na druhej strane je tu však veľmi hlboká a rozsiahla dlhová kríza, ktorá sa nedotýka len eurozóny a EÚ. Experti ju rozsahom pripodobňujú k roku 1929. “Preto je zrejmé, že žiadne jednotlivé konkrétne riešenie nemôže byť dostačujúce, je len nevyhnutné,” konštatovala predsedníčka vlády. Podľa jej slov neexistuje také riešenie, ktoré by malo okamžitý efekt, keďže príčiny krízy sa niesli niekoľko desiatok rokov.

“Stále máme jeden z najväčších ekonomických rastov, aj keď je to spomalené, sme druhá krajina v rámci eurozóny s najväčším znížením deficitu za to krátke obdobie z osem pod päť percent,” vyzdvihla. Vláda rušila aj nevýhodné zmluvy. Popritom sa začali stavať diaľnice s nižšími nákladmi oproti pôvodným plánom a spustili rekonštrukciu rokmi zadlžených železníc. “Čo ma ťaží, sú náklady, ktoré budú spojené s riešením tak hlbokej a vážnej krízy,” dodala.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?