Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2011 11:22 | Šport | Futbal

Ferguson oslavuje 70. narodeniny: Stále úspešne kráča s dobou

Renomovaný škótsky futbalový kormidelník Alex Ferguson sa v sobotu 31. decembra dožíva významného jubilea 70 rokov.

V priebehu necelých dvoch mesiacov ide v prípade rodáka z Glasgowa už o druhý pamätný dátum. Prvý bol začiatkom novembra, keď zavŕšil štvrťstoročie na lavičke Manchestru United.

Už počas svojho života trénerská legenda s titulom "Sir" si vyslúžila obdiv más pre svoju flexibilitu, neoblomnosť a cieľavedomosť, ktoré jemu i "červeným diablom" vyniesli spolu 27 veľkých titulov. V roku 1986 prišiel na Old Trafford Ferguson s cieľom odvrátiť dominanciu odvekého rivala z FC Liverpool, ako to sám nazýval - "zosadiť ich z bidla".

Vtedy 47-ročného trénera už vycvičili pre vrcholový futbal roky klubového i reprezentačného koučovania v rodnom Škótsku, kde sa tešil s FC Aberdeen z ligových i pohárových úspechov, pričom s ním vyhral aj Pohár víťazov pohárov v sezóne 1982/83.

Prekonať Pool nebola v tom čase maličkosť. Systematická práca Fergusona však priniesla ovocie. V nedeľu, keď odkoučuje na lavičke ManUtd. svoj v poradí 1409. duel, sa po obzretí späť si môže povedať, že v minipretekoch v počte ligových titulov má priebežne navrch - "červení diabli" dnes rátajú 19, Pool iba 18 titulov anglického šampióna.

Škót však nelenil v zbieraní trofejí ani mimo najvyššej súťaže - osobnú i klubovú vitrínu mu zdobí 5 prvenstiev v FA Cupe, v Ligovom pohári triumfoval štyrikrát, zaknihoval si dvojnásobný úspech v Lige majstrov (1998/99 a 2007/08), raz s United vyhral PVP (1990/91), raz európsky Superpohár (1991), raz Interkontinentálny pohár (1999) a víťazný lajster si doplnil aj triumfom na MS klubov (2008).

"Je to génius. V súčasnom futbale máte mnoho šikovných mladých trénerov, ale on má vzácnu danosť - dlhovekosť. Pre trénerskú prácu sa narodil, bol vždy trpezlivý a od začiatku prejavoval svoj talent," charakterizoval Fergusona ďalší Sir, nemenej známy Bobby Charlton.

"Samozrejme, musel som tvoriť nový tím, keď som do United prišiel. Urobili sme veľa veľkých rozhodnutí a dobre sme poupratovali. V tom čase nebola v mužstve prítomná žiadna víťazná nálada, nebolo čo obhajovať a hráčom sme o trofejách ani nerozprávali. Bol to čas tvrdej roboty," spomína na časy minulé Ferguson.

Ferguson dokázal "ukočírovať" talenty i temperamentné hviezdy - pod jeho rukami prešli na výslní David Beckham, Ryan Giggs, Eric Cantona, Bryan Robson, Wayne Rooney, Ruud van Nistelrooy či Cristiano Ronaldo.

 

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Andrej Babiš a Monika Babišová.
Historia vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom