Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2011 19:15 | Správy | Domáce správy

Užite si krásne sviatky: Pozor na kostičky a priveľa alkoholu!

Mnohých ľudí trápia počas sviatkov problémy s vysokým krvným tlakom, kolapsy či rôzne cievne a tráviace ťažkosti.

Rušno majú okrem internistov aj úrazoví chirurgovia, ktorí ošetrujú hlavne rôzne rezné rany a iné poranenia, ku ktorým dochádza v domácnosti, či zlomeniny po páde. Vo zvýšenej miere pomáhajú aj deťom, ktoré sa zrania pri športe alebo hre.

Vždy radíme ponáhľať sa pomaly a to platí pre všetky činnosti – tak pre jazdu autom, chôdzu na klzkých chodníkoch či práce v domácnosti. Vo sviatočnom období sú pomerne časté rezné zranenia, popálenie a obarenie sa horúcim jedlom. Ošetrovali sme už aj pacientov, ktorí sa vážne zranili po páde zo stoličky pri umývaní okien či rezaní vianočného stromčeka. Celkom zbytočne neraz dochádza aj k vážnym dopravným nehodám, preto odporúčam pred sviatkami všetkým trochu spomaliť," uviedol zástupca prednostu Kliniky úrazovej chirurgie UNLP v Košiciach Theodor Molčányi.

Primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Zoltán Sidor zvlášť varoval pred prílišnou konzumáciou alkoholu, ktorý je spoločným menovateľom mnohých úrazov. „Alkohol sa podpisuje pod zranenia pri rôznych činnostiach a veľakrát nebyť jeho konzumácie by k vážnym úrazom nemuselo vôbec dôjsť," poznamenal. Varoval aj pred dietetickými chybami – množstvo ťažko stráviteľných pokrmov a ich kvantita neraz spôsobia, že si človek pokazí sviatky a skončí v nemocnici v rukách internistov.

Opatrne s rybími kostičkami!Sviatočnú atmosféru môže pokaziť aj rybacia kostička bolestivo zapichnutá v hrdle alebo jazyku. Pracovníci Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku UNLP zaznamenávajú takéto prípady sporadicky aj počas roka, no oveľa viac ich je v čase Vianoc. Počas vlaňajšieho Štedrého dňa odstraňovali kostičky z vianočného kapra uviaznuté v krku až siedmim pacientom.

„Stáva sa, že k nám na Štedrý deň príde aj niekoľko pacientov s takýmto problémom. Zapichnutie kostičky v ústnej dutine je veľmi nepríjemné a človek má problém odstrániť ju sám, preto odporúčam neriešiť to svojpomocne, ale vyhľadať radšej pomoc lekárov. Samozrejme, vždy je lepšie problému radšej predísť, preto jedzte ryby pomaly a opatrne, predovšetkým kapra, ktorý má veľmi ostré kostičky," poradil prednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku UNLP Juraj Kovaľ. Ako dodal, menším deťom by sa vôbec ryby s kosťami nemali dávať jesť, pretože ak u nich dôjde k zapichnutiu kostičky v ústach, musia sa pred jej odstránením v nemocnici uspať.

Na Silvestra s rozumomPlná nástrah môže byť aj silvestrovská noc, ktorá sa tradične spája s prílišnou veselosťou a neodmysliteľne k nej patrí alkohol. „Alkohol, odviazaná nálada a zábavná pyrotechnika môžu predstavovať nebezpečnú kombináciu, ktorá máva aj tragické následky. V posledných rokoch sme síce nezaznamenali vážnejšie silvestrovské zranenie, ale varovaní nie je nikdy málo," zdôraznil primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Sidor, ktorý zároveň dúfa, že sa aj tohoročné vianočné sviatky a oslavy príchodu nového roka zaobídu bez vážnejších poranení.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Wisterovej exmanželovi mal pomôcť Jopo.
Foto
Wisterovej ex Jeremy je na Slovensku: TAKTO mu pomohol Jopo! Aha, čo preňho vybavil
(ilustračné foto).
Nový zákon na Ukrajine prináša zmeny aj v mobilizácií: Zelenskyj sa zaväzuje! O čo presne ide?
Český lekár vysvetlil, ako je na tom premiér Fico.
Český lekár o stave premiéra Fica: Toto neveští nič dobré, je to vážne
Kustód Marek Jenčík sa stará o slovenských hokejistov: Čo pijú a ako dopĺňajú energiu?
Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.
Príroda v USA si berie svoju daň: Po ničivých búrkach prišlo o život niekoľko ľudí!
Pätnásťročné palestínske dievča zranené pri stretoch v Džaníne zomrelo.
Izraelská armáda zaútočila na mesto Džanín: Ospravedlňujúci čin? Obeťou náletu má byť nebezpečný muž!
(ilustračné foto).
Dramatická situácia v Pásme Gazy: USA evakuovala svojich lekárov! Niektorí tam napriek tomu ostali
Čínsky premiér Li Čchiang
Atentát na Roberta Fica v Handlovej šokoval celý svet: Zareagoval už aj čínsky premiér!
Helma, v ktorej v mladosti hrával hokej. Vzadu má meno a číslo 15, ktoré patrilo Maťovi
Foto
Maťo Ďurinda bol talentovaným hokejistom: BRUTÁLNE, čo sa mu stalo!
Bývalý kriminalista Matej Snopko analyzuje atentát na premiéra Roberta Fica
Foto
Bývalý kriminalista ANALYZUJE atentát na premiéra Fica: Dá sa v dave identifikovať hrozba?
Maskotom misie sa stala komiksová postavička Snoopyho, ktorého so sebou vzali aj do kozmu.
Foto
Významná misia Apollo 10: Takto prebiehal nácvik pristátia na Mesiaci pred 55 rokmi!
Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN