Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2011 19:15 | Správy | Domáce správy

Užite si krásne sviatky: Pozor na kostičky a priveľa alkoholu!

Mnohých ľudí trápia počas sviatkov problémy s vysokým krvným tlakom, kolapsy či rôzne cievne a tráviace ťažkosti.

Rušno majú okrem internistov aj úrazoví chirurgovia, ktorí ošetrujú hlavne rôzne rezné rany a iné poranenia, ku ktorým dochádza v domácnosti, či zlomeniny po páde. Vo zvýšenej miere pomáhajú aj deťom, ktoré sa zrania pri športe alebo hre.

Vždy radíme ponáhľať sa pomaly a to platí pre všetky činnosti – tak pre jazdu autom, chôdzu na klzkých chodníkoch či práce v domácnosti. Vo sviatočnom období sú pomerne časté rezné zranenia, popálenie a obarenie sa horúcim jedlom. Ošetrovali sme už aj pacientov, ktorí sa vážne zranili po páde zo stoličky pri umývaní okien či rezaní vianočného stromčeka. Celkom zbytočne neraz dochádza aj k vážnym dopravným nehodám, preto odporúčam pred sviatkami všetkým trochu spomaliť," uviedol zástupca prednostu Kliniky úrazovej chirurgie UNLP v Košiciach Theodor Molčányi.

Primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Zoltán Sidor zvlášť varoval pred prílišnou konzumáciou alkoholu, ktorý je spoločným menovateľom mnohých úrazov. „Alkohol sa podpisuje pod zranenia pri rôznych činnostiach a veľakrát nebyť jeho konzumácie by k vážnym úrazom nemuselo vôbec dôjsť," poznamenal. Varoval aj pred dietetickými chybami – množstvo ťažko stráviteľných pokrmov a ich kvantita neraz spôsobia, že si človek pokazí sviatky a skončí v nemocnici v rukách internistov.

Opatrne s rybími kostičkami!Sviatočnú atmosféru môže pokaziť aj rybacia kostička bolestivo zapichnutá v hrdle alebo jazyku. Pracovníci Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku UNLP zaznamenávajú takéto prípady sporadicky aj počas roka, no oveľa viac ich je v čase Vianoc. Počas vlaňajšieho Štedrého dňa odstraňovali kostičky z vianočného kapra uviaznuté v krku až siedmim pacientom.

„Stáva sa, že k nám na Štedrý deň príde aj niekoľko pacientov s takýmto problémom. Zapichnutie kostičky v ústnej dutine je veľmi nepríjemné a človek má problém odstrániť ju sám, preto odporúčam neriešiť to svojpomocne, ale vyhľadať radšej pomoc lekárov. Samozrejme, vždy je lepšie problému radšej predísť, preto jedzte ryby pomaly a opatrne, predovšetkým kapra, ktorý má veľmi ostré kostičky," poradil prednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku UNLP Juraj Kovaľ. Ako dodal, menším deťom by sa vôbec ryby s kosťami nemali dávať jesť, pretože ak u nich dôjde k zapichnutiu kostičky v ústach, musia sa pred jej odstránením v nemocnici uspať.

Na Silvestra s rozumomPlná nástrah môže byť aj silvestrovská noc, ktorá sa tradične spája s prílišnou veselosťou a neodmysliteľne k nej patrí alkohol. „Alkohol, odviazaná nálada a zábavná pyrotechnika môžu predstavovať nebezpečnú kombináciu, ktorá máva aj tragické následky. V posledných rokoch sme síce nezaznamenali vážnejšie silvestrovské zranenie, ale varovaní nie je nikdy málo," zdôraznil primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Sidor, ktorý zároveň dúfa, že sa aj tohoročné vianočné sviatky a oslavy príchodu nového roka zaobídu bez vážnejších poranení.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo