Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2011 16:07 | Správy | Domáce správy

Havla († 75) si uctí aj Slovensko, v piatok bude štátny smútok

Na Slovensku bude po siedmy raz vyhlásený štátny smútok. Dôvodom je úmrtie posledného československého prezidenta Václava Havla († 75) .

Havel sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Štátny smútok sa začne v piatok 23. decembra o 08.00 h a potrvá do 18.00 h. Jeho vyhlásenie dnes schválil kabinet, ktorého členovia sa zároveň počas rokovania podpísali do kondolenčnej listiny.

Václav Havel bol posledný prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Zomrel v nedeľu 18. decembra v českom Hrádečku. Havel bol prvým demokraticky zvoleným československým prezidentom od prevratu vo februári 1948 a je symbolom zásadných politických zmien, ktoré sa uskutočnili po novembri 1989 v bývalom spoločnom štáte Čechov a Slovákov.

Sústrasť príbuzným bývalého českého prezidenta vyjadrili takmer všetci svetoví lídri, najvyšší slovenskí ústavní činitelia i pamätníci historických udalostí Novembra 1989. Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu Havel reprezentoval ambície polovice kontinentu, oddeleného železnou oponou a pomohol uvoľniť historické tendencie, ktoré viedli "k zjednotenej a demokratickej Európe".

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz šesťkrát. Naposledy 2. septembra 2010 na počesť obetí krvavej masakry v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Takto boli vyhlásené štátne smútky na Slovensku:

20. januára 2006
Vláda SR vyhlásila štátny smútok v súvislosti s leteckým nešťastím príslušníkov Ozbrojených síl SR 19. januára 2006. Štátny smútok trval od 23. januára 2006 od 12:00 do 24. januára 2006 do 12:00. Slovenské vojenské lietadlo havarovalo 19. januára 2006 vo večerných hodinách na severovýchode Maďarska pri obci Télkibánya. Lietadlo smerovalo z kosovského hlavného mesta Prištiny do Košíc a viezlo domov vojakov a inštruktorov, ktorí pôsobili v misii KFOR. Na palube lietadla bolo 43 osôb, z toho tri ženy. Tragédiu vojenského špeciálu prežil len jeden vojak.

8. septembra 2008
Vláda vyhlásila jednodňový štátny smútok za obete havárie autobusu pri chorvátskom Gospiči. Vlajky na pol žrde boli stiahnuté od poludnia 9. septembra 2008 do poludnia 10. septembra 2008. Štrnásť slovenských občanov 7. septembra 2008 zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb - Split medzi mestami Gospič a Lovinac. K nehode došlo, keď autobus, ktorý viezol na dovolenku skupinu turistov z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice pri veľkej rýchlosti vyšiel z cesty. V októbri a koncom novembra 2008 zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena.

21. februára 2009
Vláda vyhlásila na 22. februára 2009 jednodňový štátny smútok po tragickej havárii, ktorá si 21. februára 2009 ráno pri obci Polomka v okrese Brezno vyžiadala 12 obetí. Smútok trval od 8:00 do 20:00. Pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších zhruba 20 ľudí bolo zranených. Osobný vlak s dvoma vozňami na nechránenom priecestí autobus prevalcoval, predná časť vlaku zostala po nehode na autobuse.

14. apríla 2010
Jednodňový štátny smútok v súvislosti s tragickou nehodou lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczyńskim vyhlásila vláda na nedeľu 18. apríla. Poľsko postihla tragédia v sobotu 10. apríla ráno. Vládny špeciál Tupolev Tu-154 sa zrútil počas pristávania na letisku Severnyj pri meste Smolensk na západe Ruska. Nehodu nikto neprežil, zahynulo 96 ľudí. Prezident Lech Kaczyński bol na ceste do ruského mesta Katyň, kde sa mal zúčastniť na pietnej spomienke pri príležitosti 70. výročia masakry viac ako 22-tisíc dôstojníkov poľskej armády sovietskou NKVD. Pri havárii lietadla zahynula aj Kaczyńského manželka Maria. Poľsko stratilo prakticky celé armádne velenie i časť prezidentskej kancelárie.

1. septembra 2010
Vláda vyhlásila štátny smútok na 2. septembra 2010 v súvislosti s krvavým masakrom v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Pietna spomienka na obete krvavého incidentu trvala od 8:00 do 18:00. Strelec zastrelil sedem ľudí a ďalších pätnásť zranil. Päť členov jednej rodiny zastrelil 48-ročný muž v byte na ulici Pavla Horova, ďalšieho ich príbuzného pred vchodom do bytovky a jednou z obetí bola aj žena, ktorú zabila náhodná strela na balkóne. Nakoniec zomrel aj strelec, ktorý sa po smrteľnom zásahu z policajnej zbrane sám zastrelil.

19. decembra 2011
Vláda vyhlásila štátny smútok na piatok 23. decembra v súvislosti s úmrtím Václava Havla. Bývalý československý a český prezident Václav Havel v nedeľu 18. decembra v ranných hodinách vo veku 75 rokov podľahol svojim dlhotrvajúcim zdravotným problémom, zomrel v rodinnom kruhu v letnom sídle Hrádeček pri Trutnove. Václav Havel bol prvým demokraticky zvoleným československým prezidentom od prevratu vo februári 1948 a je symbolom zásadných politických zmien, ktoré sa uskutočnili po novembri 1989 v bývalom spoločnom štáte Čechov a Slovákov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí