Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2011 12:26

Traja na doživotie odsúdení vypovedali ako svedkovia v kauze sýkorovcov!

Mikuláš Černák, Branislav Adamčo, Miloš Uriga sa vo väznici cez okno bavili so sýkorovcami. Tvrdí to utajený svedok.

"Černáka volali Sused, Adamča prezývali Kuriér a Urigu Hlavatý," tvrdil utajený svedok číslo 1. Podľa jeho slov sa traja sýkorovci s prezývkami Čumi, Copík a Šimpy pýtali Černáka a Urigu, či možno nájsť odtlačky na samopale, či môžu byť na identifikáciu DNA použité špaky. Adamčo im zase radil pri zmene advokáta. Na základe výpovede utajeného svedka boli v celách nainštalované zariadenia na odpočúvanie. Nahrávky majú dvadsať súborov v dĺžke tri hodiny. Policajti odpočúvali obvinených dva mesiace. Súd kvôli nahravkám predvolal trio na doživotie odsúdených. Pojednávanie sa konalo v ilavskej väznici.

Nepoznám obžalovaných, neviem nič o ich trestnej činnosti, bol som aj kontaktovaný, ako mám v tejto veci vypovedať. Vypovedať nebudem,“ povedal Mikuláš Černák.

Ako druhý v poradí vypovedal Branislav Adamčo. “O tej to veci viem toľko, že utajeným svedkom je Miloš Uriga, zdôveril sa mi s tým na prelome februára a marca tohto roku. Svedčí krivo,“ uviedol. Na otázku obhajcu, aký mal Uriga motív vypovedať, odpovedal: „Nejde o obžalovaných, ani o odhaľovanie trestnej činnosti. Stojí sa za tým Černák, ktorý mal konflikt s Lacom Bališom a Róbertom, ktorého priezvisko neviem." (Bališ je považovaný za jednu z hláv sýkorovcov, v marci ho obvinili z prípravy vraždy niekdajšieho poskoka skupiny, tiež sedí vo väzbe, pozn. red. ) "Uriga môže byť o dva roky prepustený na podmienku. Chce si šplhnúť u orgánov činných v trestnom konaní.“

Týchto chlapcov nepoznám, som dvadsaťtri rokov vo väzení,“ povedal Miloš Uriga. Vo väzení sa navštevuje s Černákom aj Adamčom. Na otázku prokurátora, či mu Černák dával inštrukcie, ako má vypovedať, odpovedal: „Nie.“ Tiež sa vyjadril, že o prípade sýkorovcov sa nezhováral ani s Adamčom. K nahrávkam z ciel uviedol: „Pustite, uvidíme.“

Černák bol na cele 229, jeden so sýkorovcov na cele 228 a Uriga na cele 227.

Prehrávanie nahrávok sa zmenilo na komédiu

Popoludní na pojednávaní v ilavskej väznici chceli prehrávať spomínané zvukové nahrávky z ciel. Štrajkovala však technika. Na prvej nahrávke bolo počuť televízne vysielanie, ktoré väzni sledovali, na druhej zase rozhlas, ktorý obvinený v celách počúvali, na tretej ako jeden z obvinených močil, na štvrtej bol zachytený buchot z chodby.

„To nie je možné, veď som to včera počul,“ povedal predseda senátu po takmer hodine technických problémov, Prerušil pojednávanie a požiadal technika, aby problémy  odstránil. To sa po dvadsať minútovej prestávke podarilo. Vtedy však svedok Branislav Adamčo vyhlásil, že na nahrávkach môže byť zachytený jeho hlas a vypočuje si ich iba v plnom znení za prítomnosti právneho zástupcu. Žiadal, aby ho z pojednávania odviedli. Senát sa šiel poradiť. Predseda senátu vyhlásil, že súd dôkaz vykoná v prítomnosti všetkých svedkov (poz. red. Černák, Adamčo, Uriga). Na to jeden z obžalovaných vyhlásil: „Chcem požiadať o konanie v neprítomnosti, aby som tu nemusel počúvať tieto dristy.“ S rovnakou žiadosťou sa na senát ozvali aj ďalší dvaja obžalovaní. O slovo požiadal aj svedok Mikuláš Černák, chcel, aby ho z pojednávania odviedli, nakoľko už dopoludnia povedal, že nebude vypovedať.

Predseda senátu sa vyjadril, že súd je povinný dôkaz vykonať v jeho prítomnosti. „Platí pre vás, to čo pre svedka Adamča, je na vás, či si zapcháte uši, alebo budete počúvať a následne sa budete vyjadrovať,“ vysvetlil. Následne vystúpili s rôznymi námietkami viacerí obhajcovia, predseda senátu ich však všetky zamietol.  Absurdnosť situácie zavŕšil jeden z obžalovaných, ktorý požiadal o konanie v neprítomnosti a keď ho dozorcovia odvádzali povedal: „ Pán predseda, chcel, by som vám zaželať šťastné a veselé.“ Potom už súd konečne pristúpil k vykonaniu dôkazu a technik spustil prvú nahrávku.

Kto je kto?

Sýkorovci

Prokuratúra skupine sýkorovcov pripisuje vydieračský únos, hrubý nátlak na dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, predávanie falošných diaľničných známok so škodou, pokus o zbitie jedného Rakúšana, zapálenie auta v Senci a ďalšie prípady. V jednotlivých skutkoch v obžalobe figurujú rôzni obžalovaní.

Mikuláš Černák (45)

Najväčší bos slovenského podsvetia z Brezna bol pôvodným povolaním šofér. Za mrežami je od augusta 2003. V septembri 2010 dostal za šesť vrážd z 90 tych rokov doživotie.

Branislav Adamčo (33)

Bos východoslovenského podsvetia z Veľkých Kapušian je za mrežami od októbra 2005. V septembri 2010 ho odsúdili na doživotie. Jeho partia spáchala sériu trestných činov v rokov 2003 až 2006, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného, zapálenie áut, nedovolené ozbrojovanie a ďalšie.

1131246:gallery:false:true:false

Miloš Uriga (42)

Muž z Vranova nad Topľou si v base odpykával 7-ročný trest za lúpež. V novembri 1990 bol účastníkom tzv. leopoldovskej vzbury. Väzni na úteku vtedy zavraždili 5 dozorcov a ďalším spôsobili ťažké zranenia. Uriga dostal doživotie a o dva roky môže požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu.

1131245:gallery:false:true:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!