Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2011 04:29 | Správy | Zahraničné správy

Kim Čong-il († 69) je mŕtvy: Vodcom KĽDR sa stal jeho syn

Dlhoročný diktátor Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, Kim Čong-il († 69) zomrel v pondelok v hlavnom meste v Pchjongjangu.

Komunistická diktatúra v Severnej Kórei prežíva ťažký zásah. Štátne média v pondelok avizovali mimoriadne vysielanie, v ktorom oznámili smrť „Drahého lídra“ Kim Čong-ila. Vodca zomrel krátko po sobotňajšej polnoci stredoeurópskeho času. Zdržanie správy pravdepodobne zapríčinil kórejský zvyk.


Oficiálnym nástupcom zosnulého vodcu sa stal jeho syn Kim Čong-un, informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na severokórejskú tlačovú agentúru. Miestne médiá ho oslovujú Veľký nástupca.

Severokórejské štátne médiá vyzvali dnes 24 miliónov obyvateľov krajiny, aby sa po smrti vodcu Kim Čong-ila postavili za jeho najmladšieho syna Kim Čong-una, ktorého pripravoval na nástupníctvo.

"Pod vedením súdruha Kim Čong-una musíme zmeniť smútok na silu a odvahu, aby sme prekonali problémy dneška," uviedla KCNA.

Tretí a najmladší syn zosnulého severokórejského vodcu je pokladaný za nástupcu svojho otca, odkedy ho na straníckom zjazde v septembri 2010 vymenovali na vysoké posty. Podobne povýšili Kim Čong-ila pred tým, ako vo vedení krajiny v roku 1994 nahradil svojho otca, zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.

Štátna tlačová agentúra KCNA hovorí o viacnásobnom infarkte myokardu v kombinácií so srdcovým infarktom, čo mala potvrdiť aj pitva. Čong-il mal v minulosti niekoľko zdravotných problémov, ktoré krajina popierala. Naposledy sa hovorilo o prekonaní mŕtvice v roku 2008.

Niektoré správy dokonca tvrdili o smrti vodcu už pred niekoľkými rokmi. Na verejné vystúpenia mal používať dvojníkov. Informácie o dvojníkoch potvrdili aj jeho bývalí blízki spolupracovníci. Podľa nich Kim Čong-il obľuboval francúzske vína, rýchle autá, americkú basketbalovú ligu NBA a mal mať dokonca desať tisícovú zbierku amerických filmov.

O milostnom živote Kim Čong-ila nie je známych veľa informácií. Kim mal mať jednu ženu, ale aj niekoľko mileniek. Obľuboval najmä umelkyne. Vo svojej krajine schvaľoval aj prevádzku kasín pre straníkov a zahraničných hostí. V jednom z nich mal člen vlády prehrať značný majetok KĽDR.

Hlásateľka, oblečená v čiernom, trasúcim sa hlasom informovala, že vodca zomrel v sobotu počas cesty vlakom na fyzickú a duševnú vyčerpanosť. "Všetci členovia strany, vojaci a verejnosť by mali verne nasledovať vodcovstvo súdruha Kim Čong-una a chrániť a ďalej posilňovať jednotný front strany, armády a ľudu," povedala hlásateľka. Ľudia reagujú o niečo pokojnejšie, ako po smrti Kim Ir-sena († 82), kedy viacero obyvateľov spáchalo samovraždu alebo zomrelo na vyhladovanie. Doprava v meste funguje normálne.

Rok 2012 mal byť podľa vyhlásení KĽDR zlomovým. Nie je jasné, v akom zmysle. Ako prvá reagovala na smrť juhokórejská strana, keď dala do pohotovosti svoje vojsko. Juhokórejský prezident Lee Myung-bak zrušil všetky plánované stretnutia. Spojené štáty americké vydajú vyhlásenie neskôr a sú v úzkom kontakte s Japonskom a Južnou Kóreou.

Kim Čong-il mal po celej KĽDR niekoľko luxusných zariadení, ktoré sú dostupné aj cez známy satelitný program. Do jeho majetku patrili aj moderné plavidlá či obrnený vlak, ktorý používal na presuny a stal sa nakoniec miestom jeho skonu. Použil ho aj pri návšteve ruských prezidentov Vladimira Putina (2001) a Dmitrija Medvedeva (2011). Z lietania mal strach, preto ho odmietal.

Titulovaný "Drahý vodca", podľa ktorého sa volajú aj kvetiny, nečelil vďaka izolácii a kontrole revolúciám, ktoré zasiahli napríklad africké a arabské štáty na začiatku roka 2011. Je známy jediný prípad, kedy bola jeho bezpečnosť ohrozená. Bodyguard mu v zápale hnevu priložil k hlave pištol. O pár sekúnd bol popravený. Utajované zdroje juhokórejských médií dokonca tvrdia, že Kim Čong-il nebol vo svojej krajine zďaleka obľúbený ako jeho otec, ktorý má v krajine viac ako šesť tisíc sôch.

Podľa juhokórejskej spravodajskej agentúry Yonhap bude vodca pochovaný 28. decembra 2011. Štátny smútok bude zatiaľ trvať do 29. decembra.

Kim Čong-il má dvoch synov a jednu dcéru. Najstarší syn Kim Čong-nam stratil otcovu priazeň v roku 2001, kedy sa pokúšal dostať do japonského Disneylandu na falošný pas. V súčasnosti žije mimo krajiny na neznámom mieste a je proti režimu. Stredný syn Kim Čong-chul je podľa informácií príliš zšenštilý na rolu vodca štátu. Svet ho pozná ako milovníka hudby Erica Claptona, ktorého niekoľkokrát neúspešne pozval na koncert do KĽDR. Koncerty známeho umelca navštívil v zahraničí minimálne dvakrát.

Kim Čong-il dovládol

Jediný vodca bol na čele krajiny od smrti svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994. Nepôsobil však na poste prezidenta, ktorý doživotne ponechal zosnulému otcovi. Začiatok jeho najvyššej politickej kariéry poznačilo obdobie najväčšieho hladomoru v histórii KĽDR. Kim sa podľa ruských záznamov narodil v roku 1941 na sovietskom území. Propaganda krajiny hovorí o roku 1942 a svojom území.

V druhej polovičke deväťdesiatich rokov absolvovala jeho vláda sériu stretnutí s americkou stranou. Kim sa dokonca stretol s vtedajšou ministerkou zahraničných vecí Madeleine Allbright. Stretnutie s prezidentom Billom Clintonom sa neuskutočnilo pre víťazstvo Georgea Busha mladšieho. Od tohto času sa vzájomné vzťahy dostali na bod mrazu. Akékoľvek predošlé zmluvy a dohody o spolupráci boli neplatné.


KĽDR sa zapísala do dejín pod diktatúrou Kim Čong-ila ako stalinistická krajina s nukleárnymi hlavicami. V 21. storočí prebehlo niekoľko úspešných i neúspešných jadrových testov. Najväčším nepriateľom bola aj naďalej Južná Kórea, o čom svedčia aj útoky zo severu. S rozvojom moderných technológií stúpala informovať o izolovanej krajine, v ktorej sa podľa utečencov nachádza niekoľko koncentračných táborov. KĽDR má zlé vzťahy aj s Japonskom. Kim Čong-il pred pár rokmi otvorene priznal únosy japonských civilistov do krajiny.

Severná Kórea sa postupne začala otvárať svetu. Naposledy napríklad prenikli informácie o zvýšenom počte vlastníkov mobilných telefónov. V septembri 2010 dokonca vláda povolila návštevu médií na slávnostnej prehliadke, ktorej sa zúčastnil samotný vodca s najmladším synom. Prehliadka bola dokonca vysielaná naživo do zahraničných televízií.

Kórejská ľudovodemokratická republika nebola za vlády Kim Čong-ila v žiadnom prípade "absolútne" izolovanou krajinou. V súčasnosti má svoje veľvyslanectvá v desiatkach krajín po celom svete. Styk so Slovenskou republikou má na starosti veľvyslanectvo v Prahe. Severokórejskí predstavitelia aktívne spolupracujú aj s európskymi zástupcami, čo dokazujú aj ich vzájomné fotografie z recepcií. Česká republika má svoje zastupiteľstvo priamo v Pchjongjangu. Do diplomatickej štvrti majú "bežní" obyvatelia KĽDR vstup zakázaný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!