Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2011 14:45 | Správy | Zahraničné správy

Barack Obama o Havlovi († 75): Jeho slová ma inšpirovali

Václav Havel, štátnik, symbol spoločenských zmien po roku 1989 a prvý český prezident, zomrel dnes ráno v spánku na svojej chalupe na Hrádečku.

895633:gsmall:false:false:false

Petr Nečas (premiér ČR): Havel mal rešpekt predsedu vlády. Zaslúži si najvyššiu úctu a najvyššie pocty zo strany štátu. Jeho odchod je obrovská škoda. Mal ďalej čo povedať k politike a spoločenskému životu.
1073930:gsmall:false:false:false Ján Figeľ: Havel bol súčasťou zápasu o slobodu, demokraciu, právny štát a miesto v spoločnej Európe. Pamätáme si nielen pekné ideály, ale aj veľmi dôležité kroky na ceste k novej Európe. Som presvedčený, že jeho pamiatka je inšpiráciou aj povzbudením. Chcem tlmočiť spoluúčasť občanom ČR. Bol to aj náš, československý prezident, súputník a priateľ. Vďaka za všetko, čo urobil.
1059943:gsmall:false:false:false Béla Bugár: Pán Havel bol bojovníkom za spravodlivosť a pravdu, a samozrejme, bol osobnosťou aj roku 1989. Dá sa však povedať, že bol osobnosťou i oveľa skôr, veď bol fakticky aj uväznený.
1130171:gsmall:false:false:false Vladimír Mečiar: S hlbokým zármutkom som prijal správu, že dnes zomrel posledný československý prezident Václav Havel. Preto vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť jeho blízkym, ako aj celému českému ľudu. Václav Havel patril k osobnostiam českého národa a hoci sme mali rozdielne pohľady na slovenské potreby v spoločnom štáte, nemožno mu uprieť, že sa stal súčasťou aj slovenských dejín pri zavádzaní demokratických pomerov po roku 1989 u nás.
1088743:gsmall:false:false:false Iveta Radičová: "Václav Havel bol právom považovaný za morálnu autoritu nielen v Českej a Slovenskej republike, ale v celom kultúrnom svete. Pretože po desaťročia patril k najstatočnejším hovorcom pravdy, a to od čias, keď veľká väčšina Čechov a Slovákov rezignovala a pristúpila na život v totalitnej lži alebo na dvojitú morálku, ktorá vládla v satelitoch sovietskej ríše zla. Václav Havel otvorill Československu brány do sveta. Chcem vyjadriť všetkým, ktorých sa to dotýka, hlbokú sústrasť.
1130183:gsmall:false:false:false Wilfried Martens (bývalý predseda vlády Belgicka): Som hlboko zarmútený nad smrťou Václava Havla, jeho dedičstvo bude pokračovať a inšpirovať pokračujúci boj za slobodu a demokraciu.
1130180:gsmall:false:false:false Carl Bild (švédsky minister zahraničných vecí): Václav Havel bol jedným z najväčších Európanov našich čias. Jeho volanie po slobode vydláždilo cestu k slobode pre celistvú a slobodnú Európu.
191997:gsmall:false:false:false

Lech Walesa (bývalý poľský prezident) : Havel bol veľkým a zaslúžilým človekom, ktorý by si zaslúžil Nobelovu cenu mieru.

818913:gsmall:false:false:false Angela Merkelová (nemecká kancelárka): Havel bol veľký Európan. Ostane nezabudnutý za svoje presadzovanie slobody a demokracie aj za svoju ľudskosť.
942290:gsmall:false:false:false Mikuláš Dzurinda: Zomrel človek, ktorý viac ako ktokoľvek iný prispel k pádu totalitného režimu v bývalom Česko-Slovensku a ktorého význam presiahol hranice Českej republiky. Jeho odkaz a morálne postoje ostanú v našich srdciach.
846306:gsmall:false:false:false Ján Slota: Ja môžem vyjadriť za SNS len hlbokú sústrasť. Osobne som presvedčený, že pán prezident Havel spravil dosť veľa pre demokratizáciu československej spoločnosti.
1001282:gsmall:false:false:false Václav Klaus (prezident ČR): O jeho vážnom zdravotnom stave sme vedeli, napriek tomu je pre nás táto správa niečím, čo sme si neodvážili pripustiť. Osobne som prechovával voči Václavovi Havlovi rešpekt od 60. rokov, kedy som mal možnosť ho spoznať. Svoju hlbokú účasť som už osobne vyjadril pani Dagmar Havlovej a budem s ňou naďalej v kontakte.
1084021:gsmall:false:false:false Ivan Gašparovič (prezident SR): Odišiel neprehliadnuteľný a rešpektovaný symbol československej Nežnej revolúcie a nového demokratického Česko-Slovenska. Prezident Václav Havel zanechal stopu nielen v novodobých dejinách českého a slovenského národa, ale aj v histórii nových európskych demokracií a zjednocujúcej sa Európy. Slovensko si váži politický i umelecký odkaz prezidenta Václava Havla. V našej pamäti navždy ostane ako charizmatická a ľudská osobnosť s nezameniteľným štýlom vedenia politiky.
224733:gsmall:false:false:false Pavol Hrušovský: Havel bol pre mňa symbolom politika, ktorý pravdu a ideály nepoužíval len ako slová, ale ktorý tak žil celý svoj život. Bol jedným z lídrov boja za slobodu a demokraciu. Je nezabudnuteľným mementom pre všetkých nás, ale aj budúce generácie. Osobnosti ako on sú dnes v politike vzácnosťou a skôr výnimkou.
508831:gsmall:false:false:false Štefan Füle (český komisár pri EÚ): V osobe bývalého prezidenta Václava Havla odišiel štátnik európskeho formátu, ktorý sa významne pričinil o opätovné zjednotenie Európy. Václav Havel bol štátnik, ktorý dbal, aby rozširujúca sa Európska únia a prehlbujúci sa proces európskej integrácie odrážali záujmy všetkých jej občanov.
1130278:gsmall:false:false:false Miloš Zeman (bývalý predseda vlády ČR): I keď sa naše názory mnohokrát líšili, vždy som si ho nesmierne vážil, obzvlášť v dobe disentu, a za schopnosť načúvať, keď bol pri moci. Na všetkých svojich zahraničných cestách som sa stretával s obdivom tamojších štátnikov voči osobe Václava Havla. A neustále znovu som si uvedomoval, akým veľkým prínosom je z tohto hľadiska pre meno Českej republiky. Václav Havel je jednou z mála osobností, ktoré dokázali do posledného okamihu naplniť svoj život a nezradiť sám seba.
1027666:gsmall:false:false:false José Manuel Barroso (predseda Európskej komisie): Meno Václava Havla bude navždy spojené s procesom znovuzjednotenia Európy a šírením myšlienok slobody a demokracie vo svete. Havel bol skutočným Európanom a bojovníkom za demokraciu a slobodu počas celého svojho života. Spomínam si s veľkým dojatím na naše stretnutia, ktoré sme mali, kým bol ešte v prezidentskom úrade.
980008:gsmall:false:false:false David Cameron (britský premiér): Havel obetoval svoj život boju za slobodu. Komunizmus sa ho po dlhé roky snažil poraziť a umlčať jeho hlas. Ale Havel sa nedal umlčať.
1130344:gsmall:false:false:false Jaroslav Bouček, producent Havlovho snímku Odcházení: Ja som sa s pánom prezidentom stretol 3. decembra. Bol som u neho na Hrádečku, pripíjali si s jeho obľúbeným šampanským, to som v tej chvíli netušil, že to je posledná chvíľka, ktorú som s ním strávil. Boli sme spolu asi hodinu a pol a veľmi pekne sme sa porozprávali o všetkom možnom, ale hlavne o našom filme. Veľmi ho mrzelo, že jeho film nebol verejnosťou u nás i vo svete prijatý tak, ako by si zaslúžil. A že sa to všetko spolitizovalo. Veľmi ho trápilo, že jeho film - okrem festivalu v Moskve - neprijali veľké filmové festivaly a jeho distribúcia zatiaľ nebola úspešná. Myslím si, že ten pomyselný 'neúspech' se podpísal na jeho zdraví.
1130355:gsmall:false:false:false

Barack Obama (prezident USA): „Smrť Václava Havla ma hlboko zarmútila. Rovnako ako milióny ostatných ľudí na svete aj mňa inšpirovali slová bývalého českého prezidenta a jeho schopnosť viesť.“ Šéf Bieleho domu zároveň vyjadril sústrasť Havlovej rodine i všetkým ľuďom v Českej republike.

794515:gsmall:false:false:false Pál Schmitt (maďarský prezident): Odišla symbolická postava zmeny režimu, ale osoba Václava Havla a jeho činnosť je navždy zapísaná do knihy dejín Európy. Stratili sme politika, spisovateľa, priateľa, ktorý sa vždy s veľkou citlivosťou obracal k Maďarom.

Pripojte sa k politickým osobnostiam aj vy. Svoj odkaz zosnulému Václavovi Havlovi († 75) môžete zanechať v našej kondolenčnej listine tu »

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!