Keby postavili do radu tu vyrobené figúrky, presiahli by celé Rakúsko od východu na západ. V predvianočnom čase sem mieri čoraz viac Slovákov, najmä Bratislavčanov. Kým na pultoch predajne ponúkajú Mikulášov či vianočné kolekcie, v továrni sa týždeň pred Vianocami už pripravujú na Veľkú noc. Veľkonočné zajace a vajíčka vyrábajú v decembri, aby sa načas dostali do obchodov a k svojim zákazníkom.
Pokiaľ pracujete v čokoládovni Hauswirth, musíte milovať sladkosti. „Naši zamestnanci môžu počas pracovného času zjesť toľko čokolády, koľko vládzu,“ hovorí riaditeľ továrne Roman Hauswirth. Jeho dedo si otvoril cukráreň ešte v roku 1949. „V pivnici budovy našiel formy na výrobu čokolády, a tak ju začal vyrábať,“ opisuje vznik tradície výroby čokolády v rodine. Postupne pristavovali ďalšie budovy, rozširovali výrobu a predaj. Na ich čokoláde si okrem Rakúska a Slovenska pochutnávajú labužníci napríklad aj v Južnej Afrike, Austrálii či v Kanade.
Začiatok výrobyČokoládu vyrábajú z cukru, kakaového masla, mliečneho prášku, kakaovej hmoty, lecitínu a vanilky. Hmota z týchto surovín putuje na rozmiešavanie.
Miešanie
„Čím dlhšie sa čokoláda mieša, tým je lepšia“ vysvetľuje Hauswirth. V jeho továrni táto fáza trvá celých 24 hodín. Do nádrže sa zmestí až 8 ton čokolády.
Skladovanie
Po poriadnom premiešaní umiestnia čokoládu do obrovských nádrží. „Do každej sa zmestí až 25 ton a každý deň zaplníme jednu,“ hovorí Hauswirth.
Tvarovanie
Čokoládu následne nalievajú do foriem, v tomto prípade v tvare veľkonočných zajacov. Každý rok vyrobia až 2 000 ton čokolády.
Balenie
Vyrobeného veľkonočného zajaca treba zabaliť do pekného obalu, aby upútal pozornosť zákazníkov. V Kittsee v predvianočnom čase už vyrábajú na Veľkú noc, aby sa čokoláda stihla dostať až k zákazníkom.
Zajačik
„Nevedela som, že už teraz sú hotové figúrky na Veľkú noc,“ povedala Timea (22), ktorá si do predajne prišla nakúpiť vianočné sladkosti.