Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Veľké zdražovanie: Koľko eur si od nového roka priplatíme za energie!

Domácnosti budú musieť v budúcom roku siahnuť hlbšie do svojich peňaženiek. Po raste cien za vodu, elektrinu a teplo si viac zaplatíme aj za plyn.

Platba za plyn sa medziročne zvýši o 5,53 %. Ak ním aj kúrite, ročne vás vyjde viac až o 79 €. Aj keď náš najväčší dodávateľ je s týmto rozhodnutím nespokojný, alternatívni dodávatelia sa hlásia ku garancii výhod, ktoré zákazníkom sľúbili. O koľko vám stúpnu náklady na domácnosť?

Zvyšovanie cien plynu je definitívne. Včera o ňom informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Podľa predsedu Rady pre reguláciu Jozefa Holjenčíka dočasne vykonávajúceho pôsobnosť predsedu úradu sú za zvýšením ceny na budúci rok nárast cien plynu na svetových trhoh ako aj oslabenie eura. Slovenský plynárenský priemysel pôvodne navrhoval zvýšenie až o 23 %, ktoré však neprešlo. Úrad tento návrh označil za neakceptovateľný a navyše nie je v súlade so zákonom.

Reálne sa platby pre domácnosti na budúci rok zvýšia o 5,53 %. „Nové ceny plynu pokryjú iba časť nákladov SPP, ktoré sú spojené s dodávkou plynu pre regulované segmenty. To znamená, že aj v roku 2012 spoločnosť očakáva v regulovaných segmentoch stratu,“ uviedol Ondrej Šebesta, hovorca SPP. Zároveň upozorňuje zákazníkov, že mesačné preddavky sa pre nich nebudú meniť od januára automaticky.

Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až pri ročnej fakturácii. Najviac si podľa ÚRSO priplatia tí, ktorí plynom aj kúria - v priemere o 66 €, tí, ktorí ho využívajú na ohrev teplej vody zaplatia ročne viac o 29,40 €, a tí, ktorí na plyne len varia, zaplatia ročne o 1,6 € viac. SPP zverejnil včera svoje tarify a podľa nich si domácnosť, ktorá plynom aj kúri, priplatí ročne až o 79 €, vyššie sú sumy aj v iných tarifách.

Alternatívni dodávatelia plynu sa napriek ďalšej vlne zvyšovania držia svojej pôvodnej koncepcie - ponúkať lacnejší plyn ako tradičný dodávateľ, svoje presné tarify však nezverejnili. „Naša spoločnosť garantuje zákazníkom zľavu až do výšky 12 % z ceny za dodávku bez ohľadu na ďalší vývoj cien,“ ubezpečuje zákazníkov Miroslav Kulla, konateľ spoločnosti RWE Gas Slovensko.

K udržaniu cenovej politiky hlási aj spoločnosť Energie2. „Naša cenová politika sleduje zámer, aby sme boli pre spotrebiteľov dlhodobo lacnejší ako dlhodobý dodávateľ. V súčasnosti má Energie2 ceny zemného plynu nižšie o 10 - 14 % (v priemere o 12 %) oproti SPP a tento rozdiel si chceme zachovať aj v budúcom roku,“ konštatuje Dávid Vlnka, riaditeľ Energie2. Ambíciu naďalej sa cenovo vymedzovať voči tradičnému dodávateľovi prezentuje aj ČEZ Slovensko. „Aj pre rok 2012 garantujeme zákazníkom lacnejšiu elektrickú energiu aj plyn oproti tradičným dodávateľom,“ povedal riaditeľ Igor Ďatko.

Opatrnejší postoj k cenám plynu pre budúci rok zaujala spoločnosť Lama Investments, a. s. - organizačná zložka, ktorá ešte nemá schválené ceny za dodávku plynu pre domácnosti. „Zatiaľ nevylučujeme, že by mohli byť ceny stanovené nižšie, ako má dominantný dodávateľ na trhu SPP,“ uviedol Štefan Nižník, obchodný riaditeľ spoločnosti.

Domácnosti budú mať hlbšie do vrecka, aj pre už ohlásené zvyšovanie cien za vodné a stočné. Hore pôjde aj elektrina. ÚRSO včera vydal aj rozhodnutie o tarife za prevádzkovanie systému, ktorá ovplyvňuje koncovú cenu za elektrickú energiu. Tá sa zvýši v priemere o 2 %, a to napriek tomu, že ešte začiatkom decembra sa hovorilo len o 0,84 % zvýšení. Oproti avizovaným 6 € si priemerná domácnosť od januára za elektrinu priplatí zhruba o 10 € viac.

ElektrinaCeny sa zvýšia o 2 %, čo predstavuje nárast cien v priemere asi o 10 € ročne.

Voda

Vodné stúpne o 4,9 % (5 cen- tov bez DPH) a stočné o 4,7 % (4 centy bez DPH). Priemerný nárast pre trojčlennú rodinu so spotrebou 100 m³ predstavuje 4,8 % (9 centov bez DPH). Ročne si tak priplatia asi 9 €. Ceny vodného a stočného sú však limitované od regionálnych vodárenských spoločností a môžu sa v jednotlivých regiónoch líšiť.

Teplo

Plánované zvýšenie fixných nákladov dodávateľov tepla sa podľa ÚRSO premietne do zvýšenia cien za teplo v priemere o 4 - 6 % v závislosti od odberateľa. Slovenský zväz výrobcov tepla však predpokladá zvýšenie cien za teplo až o 7 % v prípade tepla získaného spaľovaním plynu a o 4,2 % pri kombinácii plynu s biomasou. Bežná domácnosť si priplatí za teplo viac ako 40 € ročne.

Plyn

Najviac si rodiny budú musieť priplatiť za plyn. Jeho cena totiž porastie o 5,53 %. Podľa URSO to znamená nárast pre domácnosť, kde sa plynom aj kúri, ročne v priemere o 66 €. SPP ako najväčší dodávateľ plynu vyrátal podľa svojich taríf v fejto kategórii cenu vyššiu o 13 €.

Mesačné ceny za dodávku plynu SPP (kliknite pre zväčšenie)

1126993:gallery:false:false:false

Analytička: Rodiny budú musieť šetriť inde

Vyššie ceny energií budú mať v budúcom roku určitý dosah na rodinné rozpočty slovenských domácností, v niektorých prípadoch mesačne aj niekoľko eur. Ak domácnosť hospodári každý mesiac takpovediac na hrane, bude musieť týchto niekoľko eur ušetriť niekde inde, aby sa nedostala do mínusu. V prípade, že sa domácnosť chce alebo musí uskromniť, siaha zväčša a prehodnocuje výdavky na luxusnejšie tovary a služby, teda na tie statky, ktoré nevyhnutne k životu nepotrebuje,“ myslí si analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Pri zrážke dvoch osobných vozidiel v obci Horná Kráľová zomreli traja ľudia.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 38) a manželský pár