Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2011 10:00 | Správy | Servis

Desatoro finančnej disciplíny: Ako sa cez Vianoce nezruinovať!

Nepodľahnite nákupnému šialenstvu! Každý chce darčekom potešiť rodinu a priateľov, ale to neznamená, že musíte svoju peňaženku vyžmýkať.

Odborníci radia urobiť si plán, nakupovať len do výšky svojho rozpočtu a nezabúdať ani na povianočnú finančnú rezervu.

Ak na darčekoch niekoľkonásobne zaplatíte na úrokoch a splátkach, radosť sa ľahko zmení na stresy. „Treba zachovať chladnú hlavu a trocha počítať. Skúste sa vyhnúť akýmkoľvek pôžičkám, úverom a splátkam,“ radí finančná odborníčka z Partners ­Group SK Andrea Straková. Prečítajte si jej 10 odporúčaní pre vianočnú finančnú disciplínu.

Ani manažérka spoločnosti Fincentrum Petra Strapáčová neradí zadlžovať sa. „Odporúčame ľuďom riadiť sa pravidlom, že nič sa nespláca dlhšie, ako plynie z danej veci úžitok. Napríklad, nech klient nespláca 2 roky týždňovú dovolenku,“ povedala Strapáčová.

Ak teda nemáte peňazí navyše, skúste rodinu potešiť aj ručne vyrobeným darčekom alebo hľadajte iné lacnejšie možnosti. Nezabudnite tiež, že ušetriť môžete aj vo výpredajoch.

1. Urobte si plán nákupov a zoznam darčekov

V pokoji si ujasnite, čo a komu chcete podarovať. Urobte si zoznam darčekov aj zoznam obchodov, kde darčeky získate. Nebudete sa tak túlať z obchodu do obchodu a míňať zbytočne peniaze.

2. Nakupujte do výšky vášho rozpočtu

Staré porekadlo hovorí - prikrývajte sa takou perinou, na akú máte. Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z vašich rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť.

3. Nezabúdajte na povianočnú rezervu

Buďte rozumní a myslite už teraz na finančnú rezervu. Aj po sviatkoch predsa musíte zabezpečiť bežný chod vašej domácnosti.

4. Keď si požičiavate, môžete si to dovoliť?

Stanovte si, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať z rodinného rozpočtu. Neberte si úver na maličkosti. Platí, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte.

5. Najlacnejší úver je povolené prečerpanie na účte

Je to najlepší spôsob rýchleho získania peňazí. Pri dodržaní určitých podmienok je táto pôžička zdarma, ale musíte ju vrátiť do stanovenej lehoty - väčšinou do 40 - 45 dní. Informujte sa vo vašej banke.

6. Radšej banka ako nebankovka

Ak potrebujete väčší objem peňazí, obráťte sa radšej na banky. Vyhnite sa nebankovým pôžičkám a „rýchlym formám“ získania peňazí. Ich ponuky sú drahé a často ich nesplácanie vymáha exekútor.

7. Pozor na zdanlivo výhodné pôžičky

Nízky úrok nie je zárukou výhodnosti. Všímajte si ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN) - vyjadruje sumu úveru a obdobie, na ktoré je poskytnutý, spolu so všetkým poplatkami, ktoré s transakciou súvisia.

8. Nakupujte cez internet

Ceny rovnakých darčekov na internete sú často nižšie ako v kamenných obchodoch, navyše, tovar vám doručia až domov. Skôr ako nákup urobíte, si však overte, či vám nákup stihnú do Vianoc doručiť.

9. Nepodliehajte vianočnému konzumu

Hodnota darčeka sa neurčuje podľa toho, koľko stojí. Často urobí radosť maličkosť a fakt, že ste si spomenuli. Existuje množstvo kníh či webových stránok s návodmi, ako urobiť darček vlastnoručne.

10. Kupujte darčeky priebežne

Tento prístup vyžaduje finančnú disciplínu, ale vyplatí sa napr. pri kúpe značkových vecí v sezónnych výpredajoch. Dokážete tak ušetriť až 70 % z ceny. Skúste sa pripraviť už na Vianoce 2012!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo