Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2011 15:45 | Správy | Domáce správy

Poslanci dnes nerozhodnú, o platoch lekárov budú rokovať v stredu

Poslanci rozhodnú o návrhu novely zákona, ktorá má zabezpečiť rast platov lekárov a novelizovať Zákonník práce najskôr v stredu 14. decembra.

Návrh prerokovávajú v zrýchlenom režime. Do konca dnešného rokovacieho dňa do 19.00 h ho však podľa predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) nestihnú schváliť. A to aj preto, že parlamentný zdravotnícky výbor ešte neskončil diskusiu k nemu. Hrušovský po porade s poslaneckým grémiom preto navrhol, aby plénum pokračovalo v rokovaní o návrhu až v stredu o 9.00 h.

Návrh parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ktorý má zabezpečiť rast platov lekárov a novelizovať Zákonník práce, je v druhom čítaní. Národná rada SR ho posunula do ďalšieho legislatívneho konania 120 hlasmi. Keďže právnu normu prerokováva plénum v zrýchlenom režime, definitívne ju parlament zrejme schváli ešte dnes.

Novela zákona o poskytovateľoch z dielne výboru hovorí o prvých dvoch častiach z trojetapového zvýšenia platov lekárov, ku ktorému sa vláda zaviazala v spoločnom memorande s odbormi. Materiál má garantovať minimálne mzdy pre lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach.

Smer nepodporí novelu, ak sa nezruší transformácia

Ak vládna koalícia nepodporí zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, opozičný Smer-SD nezahlasuje za novelizáciu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý zvyšuje platy lekárov a mení Zákonník práce. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico.

"Keďže premiérka hrubo oklamala lekárov, sme sa rozhodli, že predkladáme pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu, kde riešime zrušenie transformácie nemocníc na akciovky. Toto bola základná požiadavka lekárov. Ak nie sú premiérka a poslanci schopní dať zadosť svojim sľubom, musíme využiť svoje možnosti a chceme tak upokojiť situáciu," vysvetlil Fico. Pozmeňovací návrh rušiaci transformáciu nemocníc chce Smer-SD presadiť na pôde zdravotníckeho výboru a ak nebude úspešný, tak priamo v pléne.

Podľa neho to, čo "predvádza premiérka Radičová" a odvolaná koalícia, je príklad totálneho rozkladu. "Premiérka, aby sa zbavila problému, oznámi, že podpísala memorandum, kde je okrem iného zrušenie transformácie nemocníc. Na naše prekvapenie vláda odsúhlasila poslanecký zákon, ktorý neobsahuje podmienky dohodnuté premiérkou," upozornil Fico.

Petíciu proti transformácii podpísalo 100-tisíc ľudí

Petíciu za zachovanie verejného zdravotníctva a proti zmene nemocníc na akciové spoločnosti podpísalo 100-tisíc ľudí. Petičný výbor sa s hárkami chystá zamieriť do Národnej rady SR. Organizátori však zrejme počkajú na nové zloženie parlamentu, ktorý vzíde z predčasných marcových volieb. Podpisy chcú pritom zbierať aj naďalej.

„Už dnes môžeme oznámiť, že 100-tisíc podpisov, ktoré znamenajú, že parlament sa touto otázkou bude musieť znova zaoberať, máme pod strechou,“ vyhlásil člen petičného výboru a novinár Milan Blaha.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou