Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2011 10:31 | Správy | Domáce správy

Vláda odobrila zvýšenie platov lekárov, odborárom sa novela nepáči

Vláda odobrila návrh parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ktorý má zabezpečiť rast platov lekárov a novelizovať Zákonník práce.

Kabinet na svojom mimoriadnom zasadnutí zároveň odsúhlasil skrátené legislatívne konanie, materiálom sa tak v utorok 13. decembra bude zaoberať parlament. Lekárski odborári však už ráno avizovali, že tento návrh je pre nich neprijateľný a vyzvali premiérku Ivetu Radičovú, aby tento materiál zmietla zo stola. Podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika však zmeny sú v súlade s dohodnutým memorandom.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch z dielne výboru hovorí o prvých dvoch častiach z trojetapového zvýšenia platov lekárov, ku ktorému sa vláda zaviazala v spoločnom memorande s odbormi. Materiál má garantovať minimálne mzdy pre lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach. Tie majú k januáru 2012 dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy. K júlu by mali ich platy rásť na 1,2- až 1,9-násobok a od roku 2013 majú byť na úrovni 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Minister Uhliarik: Urobil som maximum pre naplnenie memoranda

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik podľa svojich slov urobil maximum preto, aby došlo k naplneniu memoranda uzatvorenom medzi vládou a Lekárskym odborovým združením, čo bola podmienka návratu asi 1200 lekárov do slovenských nemocníc.

1102305:gallery:true:false:false

Ako poukázal šéf rezortu po mimoriadnom rokovaní vlády, teraz majú všetko v rukách poslanci. Tí by mali v utorok 13. decembra o novele rozhodovať.

Platy lekárov možno neporastú tak, ako sľúbila vláda

Platy lekárov však možno neporastú do takej výšky, ako by očakávali. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú vypracoval parlamentný zdravotnícky výbor, totiž predpokladá zvýšenie miezd iba v dvoch fázach, a to k začiatku budúceho roka a k 1. júlu 2012. Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roku 2013.

Materiál pritom konštatuje, že v prvom polroku 2011 pracovalo na Slovensku v ústavných zdravotníckych zariadeniach 7 428 lekárov. Ich priemerná základná mzda predstavovala približne 1001 eur. Na základe novely zákona by sa minimálny základný plat lekára bez atestácie zvýšil od 1. januára 2012 na 807 eur a od 1. júla na 923 eur. Minimálny základný plat lekára so špecializáciou by išiel hore od 1. januára 2012 na 1 230 eura od 1. júla 2012 na 1 461 eur mesačne. Nemocnie by to pritom malo v nasledujúcom roku stáť viac ako 31,206 mil. eur.

Odborári: Novela nespĺňa podmienky memoranda

Lekárske odborové združenie tvrdí, že novela nespĺňa mnohé ustanovenia memoranda, ktoré sa vláda zaviazala splniť, pričom najvýraznejšie rozdiely sú hlavne v bodoch, ktoré sa týkajú dodržiavania Zákonníka práce. Ďalším zásadným rozporom je podľa združenia demonštratívne odmietanie zastavenia transformácie nemocníc jedným celým poslaneckým klubom a viacerými ďalšími poslancami, vrátane predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo. "Tu nejde o naše platy, i keď aj tu návrh nepočíta so zvýšením minimálneho mzdového nároku od 1. januára 2013, ale o principiálne veci, ako je zachovanie dostupného a kvalitného verejného zdravotníctva," tvrdia lekári.

Lekárske odborové združenie zorganizovalo koncom septembra podávanie hromadných výpovedí. Do akcie sa zapojilo 2 400 lekárov, neskôr polovica z nich výpovede stiahla. Keďže odborári nepristúpili na riešenie ich požiadaviek navrhované vládou, tá sa na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti rozhodla vyhlásiť núdzový stav. Lekárom vo výpovedi tak mohli nariadiť pracovnú povinnosť. Napokon sa lekári a vláda dohodli a podpísali spoločné memorandum. V ňom je okrem zrušenia transformácie a zvýšenia platov lekárov zakotvené aj dodržiavanie Zákonníka práce a zreálnenie platieb za výkony.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor