Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2011 09:00 | Správy | Domáce správy

Život ako v stredoveku: So štyrmi deťmi musí vyžiť z 234 eur!

Už 10 rokov spia v zatuchnutej kutici a učia sa na drevených doskách! Detičky Dany Želonkovej (39) z Kežmarku v živote nepoznali útulný domov.

Ich otec na ne neplatil výživné a pre týranie mamy práve sedí v base. Manželka spláca jeho dlhy 20 rokov a viac už nevládze. Trápi sa hlavne pre deti, tak rada by im dopriala aspoň o niečo krajšie Vianoce.

Daniela Želonková (39) vyrastala v detskom domove. Jej otec bol alkoholik a bíjaval jej matku. Šťastie Daniela nenašla ani pri mužovi. Manžela Juraja by najradšej už nikdy nevidela. Znášala som útrapy dlhé roky. Bol to môj jediný muž v živote, ale nútil ma k prostitúcii, lebo nemal peniaze. Narobil dlhy s ľuďmi, ktorí sa mi vyhrážajú smrťou. Veľmi sa bojím o deti, ktoré sú mojimi anjelikmi,“ rozplakala sa utrápená žena pri rozhovore v zatuchnutej izbe, kde býva so štyrmi deťmi.


Najstarší Juraj (15) je po mozgovej obrne, ale je to veľmi citlivý a rozumný chlapec. Sabinka (13) je usilovná žiačka, keď vyrastie, chcela by byť lekárkou. Timea (10) má tiež zdravotné problémy, trpí anorexiou. Nadovšetko však miluje zvieratká a chcela by sa stať zverolekárkou. Danielka (7) je ich najmladší anjelik. Všetky deti sa o seba navzájom starajú, musia, nemajú na výber. Ich mamka musí cez deň pracovať a tí starší pomáhajú po škole tým menším.


Dostávam 234 € na výplatu, z toho 180 € musím platiť za izbu, kde spávame,“ hovorí Daniela, ktorá v Kežmarku vyberá parkovné. Žijem len pre deti. Zbavila som sa tyrana manžela, za ktorého splácam dlhy a deti nemajú ani základné veci pre život. Chvália ich však v škole a počúvajú na slovo. Som na ne hrdá,“ zdôverila sa nešťastná žena. Obdivujem snahu detí, ktoré sa v takýchto podmienkach dokážu tak dobre učiť,“ pochválil súrodencov aj primátor Kežmarku Igor Šajtlava, ktorý sa rodine snaží finančne pomáhať a zháňať jedlo pre deti.


Mamu Danielu najviac trápi ich bývanie. Na navlhnutých stenách polorozpadnutého domu v centre Kežmarku sa tvoria plesne. Aký-taký použitý nábytok im darovali dobrí ľudia. Deti však spia na pozbíjaných posteliach a pod nimi majú študentský kútik na drevených doskách. Blížia sa sviatky, no mame štyroch šikovných a skromných detí na darčeky veľa peňazí zrejme neostane.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!