Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2011 13:09 | Správy | Domáce správy

Konečne! Nové zmluvy sú na stole, lekári ich podpisujú

Po tom, ako sa ministerstvo zdravotníctva a lekárski odborári konečne dohodli na presnom znení pracovných zmlúv, ich už viacerí lekári podpísali.

Lekárske odbory v banskobystrickej Rooseveltovej fakultnej nemocnici s poliklinikou sa rozhodli, že v záujme umožniť zrušenie núdzového stavu dnes 10 zo 145 lekárov, ktorí z nemocnice k 1. decembru v rámci nátlakovej akcie odišli, podpíše nové pracovné zmluvy, uviedol predseda lekárskeho odborového združenia v tejto nemocnici Jozef Baláž.

"Zmluvy sú pripravené korektne, v súlade s tým, čo bolo dohodnuté, ostatní zhruba 130 lekári sú ich tiež pripravení podpísať. Zatiaľ to však neurobia, pretože čakáme, ako sa vyvinie situácia v iných nemocniciach v regióne, kde rokovania ešte nie sú ukončené. Sme solidárni s kolegami, ktorí majú problémy," povedal Baláž. Dodal, že približne piati odídenci sa už do Rooseveltovej nemocnice nevrátia, pretože si našli prácu inde.

Lekári v Trnave zmluvy už podpísali

Krátko pred 19. hodinou odovzdal predseda odborového združenia vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave jej riaditeľovi Gabrielovi Pavelekovi podpísané pracovné zmluvy lekárov, ktorí dali výpoveď. Naspäť do zdravotníckeho zariadenia sa na svoje pracoviská vracia vyše šesťdesiat špecialistov.

"Štyria či piati kolegovia si medzitým našli nové zamestnanie, tí už nenastúpia. Nemocnica od štvrtka 7. decembra bude zase pracovať v normálnom režime," informoval Pavelek.

Univerzitná nemocnica v Bratislave: Zmluvu nedoručil ani jeden lekárNovú zmluvu so svojím podpisom dnes do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) nedoručil ani jeden lekár.

Podľa hovorkyne tejto najväčšej slovenskej nemocnice Danice Lehockej si zmluvy jednotliví lekári od personalistov preberali v pondelok od ranných hodín. Kedy podpísané zmluvy lekári doručia naspäť, nemocnica nevie. "Nemáme avízo, kedy sa nám budú vracať, len že nám ich donesú splnomocnení koordinátori Lekárskeho odborového združenia," povedala Lehocká.

Do detskej nemocnice v Bystrici sa vrátili všetci lekáriDetská fakultná nemocnica Banská Bystrica funguje v štandardnom režime, do práce nastúpili všetci lekári, ktorí mali, vrátanie lekárov z detskej chirurgie. Nové pracovné zmluvy však zatiaľ nepodpísali, rokovať o nich majú s vedením nemocnice popoludní. Z toho dôvodu preto riaditeľ nemocnice Ján Nosko zatiaľ vládu o zrušenie núdzového stavu nepožiadal, keďže po zrušení pracovnej povinnosti by odídenci, kým nemajú podpísané zmluvy, nemohli nastúpiť do práce.

V nátlakovej akcii lekárskych odborárov ukončilo v banskobystrickej detskej nemocnici k 1. decembru pracovný pomer 32 lekárov.

Nitra: Lekári sa na zmluvách dohodliOd stredy 7. decembra by malo do nitrianskej Fakultnej nemocnice nastúpiť 40 lekárov, ktorí odišli k 1. decembru tohto roka. Vedenie nemocnice sa s lekármi dohodlo na znení nových pracovných zmlúv, ktoré by mali lekári podpísať ešte dnes večer. „Ak budú tie zmluvy zhodné s dohodnutou verziou, nič nám nebráni podpísať ich. Od zajtrajšieho dňa teda budú môcť lekári nastúpiť do práce,“ konštatoval šéf lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský.

Prešov: Lekári zmluvy nepodpisujúVo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove lekári, ktorým uplynula výpovedná lehota, nepodpisujú nové zmluvy. Ako dnes informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková, v nemocnici naďalej trvá núdzový stav. Dopoludnia sa ani jeden z lekárov nedostavil k podpisu novej pracovnej zmluvy. Na pracovisku chýbalo 87 lekárov.

V Prievidzi podpísalo 21 lekárov

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach podpísalo nové pracovné zmluvy 21 lekárov. Doručenie zvyšných 13 podpísaných zmlúv očakáva riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich v stredu 7. decembra ráno.

Podľa nových zmlúv musia lekári nastúpiť do práce v stredu 7. decembra, čo podľa riaditeľa znamená, že by mohol byť zrušený v nemocnici núdzový stav.
"Rátam s tým, že zajtra ráno z nášho pohľadu by mohol byť núdzový stav zrušený. Stiahnem príkazy na pracovnú povinnosť, keď budem mať podpísané zmluvy, ale o zrušení núdzového stavu rozhoduje vláda," podotkol.

Košice preverujú zmluvy

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice stiahlo výpoveď 230 z 238 lekárov, ktorí ju podali. "Z ôsmich lekárov s platnou výpoveďou len časť súvisí s hromadnými výpoveďami. Trom ľuďom, s ktorými bol ukončený pracovný pomer kvôli nestiahnutiu výpovede a majú záujem v nemocnici naďalej pôsobiť, sme vypracovali novú pracovnú zmluvu,“ informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Čo sa týka zvyšných lekárov, mzdy, ktoré nedosiahnu úroveň uvedenú v platnom memorande, budú adekvátne zvýšené a lekári dostanú nové platové dekréty. "U ostatných, ktorí sú na danej úrovni, alebo majú platy vyššie, sa nové dohody o mzde vypracovávať nebudú. Súlad aktuálnych dohôd o mzde s memorandovými platmi aktuálne prehodnocujeme," povedala.

Nemocnica v Žiline už funguje naplno

Žilinská fakultná nemocnica už funguje naplno, v utorok nastúpilo do služieb aj takmer všetkých 90 lekárov s platnými výpoveďami. Na znení nových zmlúv sa vedenie nemocnice a lekári dohodli, podpísať by ich mali v stredu. „My sme sedeli s nimi každý deň, všetky karty sme vyložili, vyhoveli sme všetkým ich požiadavkám, oni to odsúhlasili a ešte si to dali odsúhlasiť na ústredie Lekárskeho odborového združenia. V utorok poobede už dostali všetci lekári riaditeľom podpísanú zmluvu, mali si ju odkonzultovať a predpokladám, že v stredu doobeda ju už podpíšu. Či si ju prevzali ešte nevieme, ale na oddelenia sme im ju doručili,“ uviedol námestník nemocnice Rastislav Johanes.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!