Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2011 12:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Cinkota na súde kvôli drogám: Bol som policajný informátor!

Na súde pokračoval proces s hercom Dušanom Cinkotom (40), obžalovaným v drogovej kauze. Cinkota tvrdí, že pervitín zháňal ako policajný informátor!

Herec Dušan Cinkota (40) a jeho spoluobžalovaný Martin H. zasadli na lavicu obžalovaných na bratislavskom súde v Dúbravke. Herec odmietol dohodu o vine a treste. Dušan Cinkota na súde povedal, že pervitín zháňal pre spoluprácu s policajtmi, aby odhalil aktérov drogovej scény.

 

Hercov spoluobžalovaný Martin H. sa na pojednávaní priznal k drogovej trestnej činnosti a očakáva trest. Súd, ktorý chce ešte vypočuť znalcov z psychiatrie, pojednávanie odročil na január.

Policajt vypovedal s vylúčením verejnosti

 

Značnú časť svojej výpovede venoval Cinkota dôvodom a podrobnostiam prečo pred zatknutím spolupracoval s policajtom J. ako informátor. "S Martinom H. som sa zoznámil na jeho žiadosť, aby som zistil miesta varenia a varičov pervitínu," povedal Cinkota pred trestným senátom."Zadržali ma iní policajti ako ten, s ktorým som spolupracoval. Darmo som to hovoril vyšetrovateľovi, ani to len nezapísal do mojej výpovede," povedal Cinkota, ktorý podľa vlastných slov pri kúpe pervitínu v byte Martina H. drogu ochutnal. "Keby som drogu pri kupovaní neužil, bolo by to čudné," povedal herec, ktorý sa netají, že je už päť rokov abstinujúcim narkomanom.

Tvrdí, že policajt, ktorému poskytoval informácie mu povedal, že ak spácha trestnú činnosť, ktorá pomôže odhaliť závažnejšiu trestnú činnosť, zaručuje mu to beztrestnosť. O tom, či je toto tvrdenie Cinkotu pravdivé, sa novinári nemohli dozvedieť v pojednávacej sieni, pretože výsluch policajta J. bol na jeho žiadosť za zatvorenými dverami. Policajt sa pri prechádzaní chodbou súdu pohyboval v sprievode justičného strážcu a tvár si maskoval kapucňou.

 

Cinkota spolupracoval aj s cudzineckou políciou pri príprave prevozu ilegálnych migrantov autom do Rakúska. Policajná akcia sa nakoniec neuskutočnila. Potvrdil to na súde aj policajt, s ktorým Cinkota spolupracoval. Nevedel si však spomenúť, či Cinkotovi za poskytovanie informácií platil.

Dušanovi Cinkotovi v prípade dokázania viny hrozí väzenie od 10 do 15 rokov. Priťažuje mu fakt, že už bol za drogovú trestnú činnosť odsúdený. Cinkotu zadržali protidrogoví policajti v rámci akcie Vrabec v máji 2007 na Saratovskej ulici pred budovou polície v bratislavskej Dúbravke. Presne na tej ulici je súd, ktorý sa touto  kauzou zaoberá. Podľa polície si Cinkota zháňal pervitín od novembra 2006. Vo chvíli policajného zásahu mal pri sebe niekoľko striekačiek s drogou. V jeho prospech hovorí dlhý odstup od zatknutia ako aj jeho opätovný návrat medzi prominentných umelcov. Problémom, s ktorým sa bude musieť súd vysporiadať, je otázka ochrany policajného informátora pred podieľaním sa na trestnej činnosti.

Súd v roku 2009 obžalobu neprijal pre viaceré procesné chyby, porušenie práv na obhajobu a nedostatočnú prácu polície. "Cinkota pri výsluchu tvrdil, že do garáže išiel na pokyn policajta. Aj keď bol tento policajt zbavený mlčanlivosti, jeho výsluch bol nedostatočný. K citlivým veciam sa nechcel vyjadrovať," povedal  okrem iného sudca. Ďalší problém videl aj v tom, že Cinkota pred zatknutím používal štyri mobily, ale vyšetrovateľ preveril iba dva a nepreveril ani mobily policajtov, o ktorých umelec tvrdil, že ho po drogy poslali.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu