Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2011 12:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Cinkota na súde kvôli drogám: Bol som policajný informátor!

Na súde pokračoval proces s hercom Dušanom Cinkotom (40), obžalovaným v drogovej kauze. Cinkota tvrdí, že pervitín zháňal ako policajný informátor!

Herec Dušan Cinkota (40) a jeho spoluobžalovaný Martin H. zasadli na lavicu obžalovaných na bratislavskom súde v Dúbravke. Herec odmietol dohodu o vine a treste. Dušan Cinkota na súde povedal, že pervitín zháňal pre spoluprácu s policajtmi, aby odhalil aktérov drogovej scény.

 

Hercov spoluobžalovaný Martin H. sa na pojednávaní priznal k drogovej trestnej činnosti a očakáva trest. Súd, ktorý chce ešte vypočuť znalcov z psychiatrie, pojednávanie odročil na január.

Policajt vypovedal s vylúčením verejnosti

 

Značnú časť svojej výpovede venoval Cinkota dôvodom a podrobnostiam prečo pred zatknutím spolupracoval s policajtom J. ako informátor. "S Martinom H. som sa zoznámil na jeho žiadosť, aby som zistil miesta varenia a varičov pervitínu," povedal Cinkota pred trestným senátom."Zadržali ma iní policajti ako ten, s ktorým som spolupracoval. Darmo som to hovoril vyšetrovateľovi, ani to len nezapísal do mojej výpovede," povedal Cinkota, ktorý podľa vlastných slov pri kúpe pervitínu v byte Martina H. drogu ochutnal. "Keby som drogu pri kupovaní neužil, bolo by to čudné," povedal herec, ktorý sa netají, že je už päť rokov abstinujúcim narkomanom.

Tvrdí, že policajt, ktorému poskytoval informácie mu povedal, že ak spácha trestnú činnosť, ktorá pomôže odhaliť závažnejšiu trestnú činnosť, zaručuje mu to beztrestnosť. O tom, či je toto tvrdenie Cinkotu pravdivé, sa novinári nemohli dozvedieť v pojednávacej sieni, pretože výsluch policajta J. bol na jeho žiadosť za zatvorenými dverami. Policajt sa pri prechádzaní chodbou súdu pohyboval v sprievode justičného strážcu a tvár si maskoval kapucňou.

 

Cinkota spolupracoval aj s cudzineckou políciou pri príprave prevozu ilegálnych migrantov autom do Rakúska. Policajná akcia sa nakoniec neuskutočnila. Potvrdil to na súde aj policajt, s ktorým Cinkota spolupracoval. Nevedel si však spomenúť, či Cinkotovi za poskytovanie informácií platil.

Dušanovi Cinkotovi v prípade dokázania viny hrozí väzenie od 10 do 15 rokov. Priťažuje mu fakt, že už bol za drogovú trestnú činnosť odsúdený. Cinkotu zadržali protidrogoví policajti v rámci akcie Vrabec v máji 2007 na Saratovskej ulici pred budovou polície v bratislavskej Dúbravke. Presne na tej ulici je súd, ktorý sa touto  kauzou zaoberá. Podľa polície si Cinkota zháňal pervitín od novembra 2006. Vo chvíli policajného zásahu mal pri sebe niekoľko striekačiek s drogou. V jeho prospech hovorí dlhý odstup od zatknutia ako aj jeho opätovný návrat medzi prominentných umelcov. Problémom, s ktorým sa bude musieť súd vysporiadať, je otázka ochrany policajného informátora pred podieľaním sa na trestnej činnosti.

Súd v roku 2009 obžalobu neprijal pre viaceré procesné chyby, porušenie práv na obhajobu a nedostatočnú prácu polície. "Cinkota pri výsluchu tvrdil, že do garáže išiel na pokyn policajta. Aj keď bol tento policajt zbavený mlčanlivosti, jeho výsluch bol nedostatočný. K citlivým veciam sa nechcel vyjadrovať," povedal  okrem iného sudca. Ďalší problém videl aj v tom, že Cinkota pred zatknutím používal štyri mobily, ale vyšetrovateľ preveril iba dva a nepreveril ani mobily policajtov, o ktorých umelec tvrdil, že ho po drogy poslali.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina obviňuje Rusov, že ich útoky na Charkov boli zámerné: Medzi zranenými sú deti
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Váš Tip
Dobrovoľníci v Žilinskom kraji vyzbierali obrovské množstvo odpadu: Toto prekvapilo aj županku!
(ilustr. foto)
Telo mŕtvej horolezkyne a jej sprievodcu sa podarilo nájsť: Pátranie trvalo takmer rok
Foto
Hviezda zápasu Hudáček: Komu posielal pozdravy do hľadiska?
Herečka mala v živote šťastie na skvelých ľudí.
Foto
O čom sníva Karin Haydu? Takú odpoveď by ste nečakali! Herečka v úprimnej spovedi
Veštkyňa Zana
Týždenný HOROSKOP: Komu sa do vzťahu zapletie PRÍBUZNÝ?! Osudová zmena môže nastať pre toto znamenie
Bojnický zámok
Obrázkový KVÍZ: Poznáte slovenské hrady a zámky? TENTO musí uhádnuť každý!
Grumpy Cat sa preslávila po celom svete.
Foto
FOTO Má slávna Grumpy Cat nástupcu? Táto mačka je HITOM internetu: Na jej výraz nezabudnete
Herec Brad Pitt
Foto
Fešák Brad Pitt na obede s... Fíha! Aha, ako sa spolu zabávali
Počas skúšobnej doby je dôležité aj skamarátiť sa s novými kolegami.
Prvé tri mesiace v novej práci sú kľúčové! Ako úspešne zvládnuť skúšobnú dobu?
Preventívne prehliadky u lekára sú veľmi dôležité
5 spôsobov, ako predísť INFARKTU: Robte tieto jednoduché veci a zachráňte si život
Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády